20 Januari: Blue monday …en wat je er mee kunt doen

Waarom is Blue Monday, blue monday?

De term “Blue monday” is een term van Cliff Arnall om de dag aan te duiden waarop volgens hem de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Het komt neer op de maandag van de laatste volle week van januari (zie evt.: Wikipedia: Blue Monday)

Hij had daar een weinig wetenschappelijke formule voor met schulden, salaris, de terugslag van de kerstdagen, motivatie gevoel en actiebereidheid…

Persoonlijk denk ik eigenlijk dat weer misschien een rol speelt in het depri gevoel (als ik zo naar buiten kijk) maar vooral de reality-check van de voornemens. Het nieuwe jaar is toch altijd weer een moment om op een rij te zetten wat er in het vorig jaar gebeurd is en wat je in dit jaar “nou eens he-le-maal anders wilt gaan doen”.

depressiviteit en hoop versus reality checks

Het slechte nieuws is: inderdaad hebben de meeste goede voornemens ongeveer de duur van drie weken (daarom ook mijn post op deze dag).
Het goede nieuws is, zoals ik eerder zei, dat je ongeveer deze tijd had nodig gehad om een nieuwe gewoonte te starten -als je het goed aanpakt-.
En het is goed te bereiken Wanneer je dus niet in de valkuil van het simpele denken stapt: “alles of niets!”

Depressief gevoel heeft alles te maken met hopeloosheid. En “alles-of-niets” is één van de betere manieren om een gevoel van hopeloosheid te krijgen. Wanneer we dus niet bedenken dat een oude gewoonte “aan-of-uit” staat maar veel meer kijken naar onze gewoonten als planten, als iets dat groeit als je het water en voeding geeft en als iets dat overwoekerd kan worden door andere en mooiere planten, dan hebben we vaak een genuanceerder en minder hopeloos beeld op “Blue Monday”.

Mijn tip voor Blue Monday?

Gebruik deze dag eens om te kijken naar de gebieden van jouw leven die jij in de loop van dit hele jaar wilt gaan verbeteren, inclusief alle terugvallen in oude situaties en oud gedrag die voeding geven aan de oude planten. Zet het op een rij of laten we het samen op een rij zetten en een plan van aanpak bedenken… inclusief een back-up-plan omdat uitglijden nou eenmaal nauwelijks te voorkomen is…. als je menselijk bent zal je ook wel foutjes maken, die moet je incalculeren.
Een plan dat het volgend jaar leuker & lekkerder maakt, een plan waarin zingeving of “nut” een plek heeft, een plan waarin genieten aandacht krijgt, waarin biologie een rol krijgt, waarin menselijkheid een plek krijgt en vooral een plan dat haalbaar is.

“zinnigheid” & “zin in” tot de volgende goede voornemens

Soms heb je voor je gevoel even iemand nodig om mee te praten zonder veroordelingen… Praat dan eens met Hans (.nl) .. *klik*

Laat me je helpen. Als je eens zin hebt om ergens samen een kop koffie te drinken.

Als je het hier eens over wilt hebben laat het me even weten:

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in @cetera en getagged , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.