Future Pull

futurepull

leer te kiezen voor een toekomst die je trekt,
in plaats van een toekomst die zuigt!

Natuurlijk zuigt jou verslavend middel aan je hoofd. Nou ja, niet helemaal niet je hele hoofd maar diep in het brein, in het reptielenbrein, daar kan het behoorlijk trekken.

Dat is helaas een gegeven, dat slijt voor een stuk en voor een stukje ook zal je ook moeten leren om daarmee om te gaan en niet onbelangrijk daarin is het gegeven dat we niet alleen een toekomst moeten zien die “verstandig” is, we moeten ook een toekomstvoor ons zien die de moeite waard is!
Dat zeg ik niet voor niks, dat is ook een onderdeel van de behandeling waar rekening mee gehouden zal moeten worden.

doelstellingen negatief en positief

De doelstellingen bij verslaving zijn veelal negatief. “je mag niet meer gebruiken”, “je mag geen ‘oud gedrag’, geen ‘verslavingsgedrag’ laten zien”, “je mag niet…” en daarin ligt ook het risico.


Over de honger van mijn Krokodil
– € 15,35
Auteur: Hans R.J. WestOver de honger van mijn krokodilDit boekje legt begrijpelijk uit hoe ons oerbrein, de reptielenlaag aan de basis van ons brein soms de overhand krijgt.

Het reptielenbrein(K) wil gebruiken als het daar de ruimte voor bemerkt, de menselijke neocortex(M) vindt het verstandiger om niet te gebruiken. Maar wat wil het emotionele brein(P)?*)
Wanneer ik naar de driedeling in het brein kijk dan zou je dus kunnen zeggen dat het een “twee-tegen-één”-gevecht is dat bepaald wordt op het niveau van het tussenliggende emotionele brein.

Honger en Gevoel tegenover Verstand of
Gevoel en Verstand tegenover Honger

Wanneer ik alleen een “verstandige” toekomst voor mij zie, niet per sé leuk of uitdagend maar vooral “netjes en beheersd” dan worden we toch op den duur wat ongelukkig. De mensen die hebben ervaren dat zij kleur kunnen beleven in hun leven, die hebben niet genoeg aan grijze veiligheid.
Maar het vereist vaak wel moeite en durf om een toekomstvisie te maken die spannend en interessant zal zijn zonder gebruik.

In mijn werk maak ik regelmatig mee dat dit echt even tijd nodig heeft om een degelijk toekomsbeeld te vinden dat haalbaar en aantrekkelijk genoeg is om hoop te voelen. Want het is de hoop op geluk in de toekomst (inderdaad samen met de terechte angst voor ellende die weer door de verslaving zal ontstaan) die mij in de goede richting laat beslissen.

Kijken naar angst en hoop

Als ik onvoldoende angst voel voor mijn verslaving dan is de kans groter dat mijn hongers en mijn emoties behoefte hebben aan “instant-geluksgevoel” (want iedere drinker, roker, sliker, snuiver, spuiter weet inmiddels ook op automatisch niveau dat er instant-geluk zit in gebruik). En zeker als ik weer eens in mijn automatische gedrag terecht ben gekomen en volautomatisch niet zorg voor mijzelf -omdat ik vroeger namelijk altijd kon vertrouwen op het gebruik dat mijn leven aangenaam zou maken, daar hoefde ik niet voor te zorgen middels contacten en leuke gebeurtenissen en situaties-. Twee-tegen-één in de richting van gebruik is een uitputtingsslag voor
En ik zal waarschijnlijk actief aan de slag moeten met contacten en uitdagingen en situaties om ze zo te buigen dat het leven -op een verantwoorden en realistische manier- leuk kan worden. Fijn, warm, spannend, uitdagend, interessant, lekker, fun, geil, spititueel en mooi genoeg is om het de moeite waard te maken èn emotief verstandig genoeg om er ook een gevoel van realistische hoop bij te kunnen voelen. Want dat er moeite zal moeten worden geïnvesteerd, dat is zeker maar als ik -iets versimpeld gezegd- niet alleen weet dat ik werk een toekomst die verstandig is (M) maar ook iets wordt dat realistische hoop genereert (P) dan werken het menselijk denken en het emotionele brein met z’n tweeën samen tegen de honger van het retielenbrein (K). En twee tegen één is goed te doen op den duur.

leer ik te kiezen voor een toekomst die me trekt,
in plaats van een toekomst die zuigt?

Notes:
note *)
Ik maak regelmatig gebruik van de Mens-Paard-Krokodil-metafoor (MPK-model) van Piet Vroon, vandaar de letters tussen haakjes.

Als je het hier eens over wilt hebben laat het me even weten:

Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.