The Sinclair Methode (TSM) tegen de biologische #verslaving -02

Zie deel 01 van “The Sinclair Methode”

PraatmetHans-OneLittlePillLaat ik het nogmaals héél duidelijk zeggen: ik ben geen arts en schrijf dus ook géén medicatie voor en ik raad altijd aan om medicatie via een behandelend arts te verkrijgen. Maar dit is natuurlijk net als bij streetdrugs. Je kan in (dure) campagnes zeggen tegen mensen: “Just say No!” en meet vervolgens het resultaat. En keer-op-keer blijkt weer: deze aanpak heeft erg, erg weinig resultaat. Je bereikt vaak veel meer door mensen te begeleiden als zij toch drugs willen gebruiken. Zo zijn er ook méér dan genoeg redenen om het toch liever zelf te doen en niet als “verslaafde” in de boeken terecht te komen. Dus als je reëel bent mag je verwachten dat er mensen zullen zijn die hun Naltrexon niet via hun arts aanschaffen. Voor deze groep, om ellende te voorkomen:

 1. Voor de mensen dus die er over denken om op eigen houtje Naltrexon te bestellen: als je het slikt is het nog weer iets dat jouw lichaam moet afbreken en uitscheiden. Jouw huisarts zal het je niet geven als jouw nieren en/of jouw lever niet goed werken. Dus voor je het gaat kopen: als jij andere medicijn-allergieën hebt òf als jij een klein beetje twijfel hebt over jouw nieren of jouw hart of vooral jouw lever (deze medicatievormen kunnen leverontsteking verergeren): ga dan toch eerst maar langs je huisarts of een bevriend arts want dan moeten er mogelijk toch eerst een paar testjes gedaan worden om te kijken of het wel verantwoord is. Ook als je andere medicatie gebruikt (en dat geldt natuurlijk vooral voor pijnremmers op morfinebasis) dan is Naltrexon niet een medicijn dat voor jou is weggelegd: Niet doen dan. Sowieso, als jij al andere medicijnen gebruikt: laat echt een arts er even naar kijken of de combi met Naltrexon wel in orde gaat zijn! En dit geldt natuurlijk ook voor zwangerschap: laat iemand met kennis van zaken even meedenken en ga niet zelf dokteren want je wilt geen schade aan jouw ongeboren kind.
 2. 2016 Naltrexona 50mAan de andere kant: zó ontzettend risicovol zou ik het ook niet willen noemen. In een land als Spanje/Portugal is Naltrexon gewoon “over the counter” verkrijgbaar. Maar goed, laat ik heel duidelijk zijn: ik ben géén arts en ik schrijf niks voor! Ik raad je aan om met je huisarts te overleggen. Dan krijg je ook e.e.a. vergoed door de verzekering. Het enige nadeel daar van is dat in het EPD is opgenomen dat je medicatie voor verslaving hebt gekregen.
  Maar voor de mensen die dus Naltrexon gekocht hebben en denken: ik begin vandaag… Even geduld nog: niet doen. Allergieën ontdek je vaak pas doordat er iets mis ging toen je ze tegen kwam. En een medicijn met werking heeft over het algemeen ook wel enige bijwerking. Dus iedereen die denkt: die 50 mg gooi ik er vandaag nog in… Zéér waarschijnlijk zou een behandelend arts je vragen om eerst eens met een halve pil te beginnen om de bijwerkingen te checken. En dat is een goed idee. Als je het buiten jouw huisarts om zou hebben gekocht: probeer eerst eens een paar dagen een halve dosis om ‘ns te kijken hoe jouw lichaam reageert op Naltrexon vóórdat je het gaat gebruiken als TSM-therapie.

Zie ook: de bijsluiter van Naltrexon


Bijwerkingen

De belangrijkste bijwerkingen van Naltrexon zijn:

 • Slaperigheid, dus pas een beetje op met autorijden LOL. Als je jouw Naltrexon slikte omdat je toch al van plan was om te gaan drinken zal je al niet gaan rijden. En als je een paar weken minder gebruikt heb je die taxi al wel terug verdiend.
 • Depressie: in een aantal gevallen kan het gebruik van medicatie uit deze hoek depressie versterken. Dus dat is iets om bij te houden, zeker wanneer zelfmedicatie tegen depressie een reden was voor de alcohol inname.
 • Misselijkheid: zorg ervoor dat je iets stevigs in je maag hebt als je jouw medicatie slikt.
  Bijwerkingen van Naltrexon: misselijkheid, slaperigheid of slapeloosheid zijn beide mogelijk. Dus zorg dat je goed eet en water drinkt voor je medicatie inname.

  Op een lege maag valt Naltrexon niet zo goed (en als je toch al van plan was om vanavond iets te gaan drinken, dan is een boterhammetje vooraf waarschijnlijk sowieso wel een goed idee)

 • Hoofdpijn (die komt waarschijnlijk door dehydratie -uitdroging- dus drink minstens een longdrink glas koel water waar de kou vanaf is)
 • Sommige mensen hebben er een onrustig gevoel of een onrustige slaap door in het begin… nou zorgt een verslaving ook niet echt voor nachtrust dus dat is een afweging. Aan de andere kant kan er dus plotselinge sterke slaap ontstaan waardoor bijvoorbeeld autorijden een probleem kan zijn.
 • Één op de 10 kan last hebben van hartkloppingen en dat is echt een reden om even contact op te nemen met je huisarts als je dat merkt.

Farmacological extinction

“Farmacological extinction” wordt deze methode wel genoemd. Naltrexon (Revia) of Nalmefene (Selincro) heeft een halfwaardetijd van een uur of 12 dus het ‘beschermt’ jouw gevoelige brein dus voor het binnen komen van de “verslavingsveroorzakende prikkel” voor die avond. Dat veroorzaakt het ontleren van een verslaving die op zichzelf natuurlijk ook weer aangeleerd gedrag was.
Een quote van een klant die deze ervaring heel aardig aangaf is:

Ik hoefde de alcohol niet op te geven…
de alcohol gaf mij op.

Dat klinkt natuurlijk wel erg mooi. Maar gebeuren ook wel een aantal mooie dingen. Psychologisch dwingt deze methode je natuurlijk ook om erover na te denken wat de rol van de verslaving is in jouw leven. En psychologisch is het ook een acceptatie van een chronische ziekte dat je begrijpt dat jouw gebruik zo veel stuk maakt. Twee belangrijke poten onder de meeste degelijke verslavingsbehandelingen.
Maar aan de andere kant, als je ziet hoe veel mensen niet alleen uitglijden in het eerste jaar na de start van een ontwenningsperiode (90%) maar dat er in die groep ook een groot deel is die vervolgens wèg gaan glijden… dan is het natuurlijk zeker verstandig om deze manier van ontwennen aan het palet van behandelmogelijkheden toe te voegen.


maar? maar? maar?

“Naltrexon bestaat al tientallen jaren… Waarom is deze simpele methode niet véél bekender dan?” Het recept is zo simpel:

1 pil van 50mg Naltrexon 1 uur voor ‘gebruik’… ie-de-re keer weer!

De medicatie zelf bestaat inderdaad al jaren dus daar wordt geen of weinig echte winst meer op gemaakt. En dr. Sinclair zelf heeft zijn methode ook niet gepatenteerd omdat hij geen winst wilde maken over de rug van verslaafden.
En misschien heeft dat gebrek aan commercie deze methode ook wel minder aantrekkelijk gemaakt.

Maar het is misschien nog eerder de manier van denken die zo weinig intuïtief is.
Het omdenken dat nodig is voor deze aanpak, en het niveau van kennis dat natuurlijk ook behoorlijk is. Veel mensen stappen nog steeds in die wonderlijke paradox van de verslaving en de behandeling daarvan: een middel waarvan het gebruik ervan voor iemand véél te belangrijk is geworden in het leven, dat middel gaan we nu nòg belangrijker maken maar nu met het woordje “niet” voor “het gebruik”!

Het is best behoorlijk ingewikkeld voor mensen om dat los te laten. Zeker voor de omgeving van de mensen met een verslaving, want die waren er wèl bij als iemand zijn leven versjteerde. En ook voor de artsen die juist de afhankelijkheid van medicatie willen verminderen is deze rationale niet altijd makkelijk te pakken. Er zijn daardoor dan ook niet zo veel mensen die als coach op kunnen treden bij deze aanpak.


en? dus?

Ben ik er voor?.. Dat hangt er maar helemaal van af.
Voor sommige mensen duidelijk wel, en in samenwerking met behandelend artsen die deze medicatie voor moeten schrijven heb ik er ook een aantal goede voorbeelden van gezien. Maar evenzogoed: voor andere mensen dus niet!
Wanneer je voldoet aan de voorwaarden die voor deze methode noodzakelijk zijn, dan kan het een hele goede optie zijn en het is zeker een waardevolle aanvulling op het pallet van behandel mogelijkheden.

Options save lives!

Voor de mensen die merken dat zij na een geslaagde behandeling weer beginnen te “glijden” en die niet voor abstinentie willen kiezen, dit zou een mgelijkheid kunnen zijn. Voor de mensen die gedragsverslavingen hebben die je niet helemaal kunt laten staan (zoals bij voorbeeld eten of seks bij respectievelijk eetverslaving en seksverslaving) die kunnen veel aan deze aanpak hebben als ze het op een consequente en genuanceerde manier doen.


een gesprek met Claudia Christian (bekend van Babylon 5)

Zie deel 01 van “The Sinclair Methode”

Zie ook:

 

ook gebruikt binnen “stop de verslaving.nl: addiction coaching”


Als je het hier eens over wilt hebben laat het me even weten:

 


Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.