D66 denkt wel na #reguleren van de #wietteelt

Eindelijk de wietteelt reguleren…

PraatmetHans-coffeeshopsIn navolging van vooruitstrevende partijen zoals de Piratenpartij is gelukkig ook een grotere partij als D66 nu hardop aan het nadenken.
Laten we inderdaad eindelijk eens de wietteelt gewoon “reguleren” zodat niet de dreiging van allerlei maatregelen boven de hoofden van de producerende ondernemers hangt.
Het “legaliseren” ervan is een term die men blijkbaar nog niet aandurft (mijns inziens bezopen want we worden rechts ingehaald door Californie en vervolgens de ene na de andere Amerikaanse staat.. maar goed. Bij een regering als de onze moeten we misschien blij zijn met iedere vorm van “in beweging komen”).
En persoonlijk moet ik wel wat gniffelen als ik een keurige politica hoor zeggen: “geregulerend dat er veilig spul moet komen”… 🙂


reguleren

Maar goed, het voorstel is dat de “teelt en levering van wiet gereguleerd” gaat worden. Tot nu toe mag je als shop maximaal 500 gram in huis hebben, wat natuurlijk ridicuul is omdat aan de andere kant een hoop shops gesloten zijn waardoor de verkoop op andere punten zo hoog is dat je er met 500 gram niet komt als je een beetje een divers aanbod wilt hebben in jouw winkel.
De handelsvoorraad mag omhoog en er mag aangevoerd worden. Want dat was zo’n ander onzinnig ding. Het is tot nu toe gedoogd dat je wiet verkoopt maar je mag het tegelijkertijd niet inkopen, want dat is illegaal tot nu toe.
Ook de teelt gaat volgens dit plan gereguleerd worden. Nou is dat “reguleren” van de teelt eigenlijk niet zo speciaal. De teelt van Aardappelen tot Zuchini wordt ook gereguleerd. Bepaalde stoffen mogen er niet in zitten, en bepaalde vormen van teelt zijn niet geaccepteerd zodat er gezonde, niet giftige groenten worden geproduceerd. Dat is iets wat wordt vastgelegd in de warenwet voor groenten en ik ben benieuwd in welke wet het geregeld gaat worden in dit nieuwe plan van D66. Want er wordt al wel heel erg lang op een hele maatschappelijk (en óók economisch) dure manier heel veel rekening gehouden met de reactionaire stemmen die het allemaal maar eng vinden, die cannabis. Maar ook dat zal misschien nu wat sneller gaan lopen.


het huidig beleid al lang niet houdbaar meer?

Want laten we duidelijk zijn, redelijkerwijs is die race eigenlijk nou wel toch gelopen?!
Ook al zal het nog best een aantal jaar duren omdat politici houden nou eenmaal erg gesteld zijn op de angst van hun kiezers -want dat houdt ze beter manipuleerbaar-. Maar mogelijk omdat de angst voor ‘enge buitenlanders’ toch wel veel meer macht lijkt te geven aan de politiek dan de angst voor ‘enge verslaafden’ verliest die angst een beetje aan waarde.
Als je die kiezersangst niet meer zo hard nodig is dan gaan economische argumenten ineens ook zwaarder wegen. Dan duurt het natuurlijk nog wel een tijdje omdat de reactionaire partijen als CDA en VVD natuurlijk ook op de één of andere manier hun gezicht moeten redden omdat zij al een dikke twintig jaar niet naar de wetenschap hebben willen luisteren (om voornoemde reden?).


het economisch argument

Maar in deze tijd van bezuiniging kan je toch niet meer op tegen economische argumenten. <cynisch toontje=”aan”>Ethiek en natuur zijn natuurlijk aardig en leuk</cynisch toontje> en ze kunnen makkelijk worden weggezet als “linkse spielerei”.
Maar als het economisch argument in de discussie wordt ingebracht vallen alle andere argumenten ineens om.
En inderdaad, de berekening van een besparing bij de politie van 200 miljoen (en persoonlijk denk ik dat het echt nog wel hoger uit gaat komen als we de kosten van de gevangenen goed doorgerekend gaat worden) en de berekening van Pechtold dat er al gauw zo’n 300 miljoen aan accijnzen te halen zal zijn (en ook dat gaat wel hoger worden verwacht ik want de geldhonger van de regeringspartijen is natuurlijk ongekend en accijnzen worden steeds makkelijker geheven) maakt het gewoon economisch verstandig om door te gaan met legaliseren.


Reguleren gaat richting legaliseren

De visie van politieke partijen als de Piratenpartij druppelt langzaam de politiek in…

Daar ben ik blij om.
Inderdaad vind ik het een beetje jammer dat argumenten als gezondheid, de relatieve schadelijkheid van cannabis ten opzichte van alcohol, het recht op persoonlijke beslissingen en argumenten als privacy, die politiek niet de belangrijkste zijn. Maar ik ben blijer dat er zinvol wordt nagedacht dan dat ik deze ontwikkelingen al te hard ga kritiseren.
Het is goed dat het binnen druppelt.


P.S.

en even wat perspectief voor alle mensen die dit willen quoten: het is echt jaren geleden dat ik voor het laatst in een “coffee”-shop ben geweest want blowen doe ik echt nog maar hoogst, hoogst zelden -als in minder dan jaarlijks- en verder werk ik dagelijks met mensen die grote last hebben van hun verslavingen waaronder dus ook afhankelijkheid aan cannabis en ik zie de gevolgen.

“een quote”


Als je het hier over wilt hebben reageer gerust:


Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl


Dit bericht werd geplaatst in @cetera, cannabis en getagged , , , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.