Addiction coaching bij emotionele afhankelijkheid NAAST biologische verslaving

Wanneer we afhankelijkheid definiëren als de emotionele redenen om te gebruiken, dan is het handig om te kijken wat er dan precies op dat niveau gebeurt waardoor de afhankelijkheid ontstaat!
Over het algemeen genomen kunnen we stellen dat er twee richtingen zijn in afhankelijkheid”

Het is vaak waardevol om mensen duidelijk te maken dat er in de ‘grote’ term “Verslaving” verschillende niveaus zitten die hun eigen aanpak nodig hebben. Als je de “verslaving” niet een beetje ontwart dan zie je vaak dat mensen alleen als door de kluwen vaker uitglijden dan nodig.
  • Allereerst zal het gebruik in de loop der tijd een truc worden om bepaalde gevoelens niet te hoeven voelen. Gevoelens verdoven of gevoelens overschreeuwen is vaak de eerste groep van emotionele ‘trucs’ die door de klant herkend wordt.
  • Daarnaast wordt gebruik ook vaak een ‘methode’ om bepaalde dingen wel te beleven. Dat kan verschillen van -relatief onschuldig nog- “dan kan ik tenminste even rustig zitten na mijn werk” tot -ingewikkelder- “anders durf ik nooit eens iets spannends mee te maken” of -meer instrumenteel- “anders weet ik niet hoe ik contact moet maken”.


Gevolgen voor ontwenning

Dit ‘gebrek’ aan emotionele vaardigheden kom je natuurlijk in de loop van een ontwenningsperiode eens zo sterk tegen. Niet alleen komen dus aan het begin door het relatieve ‘tekort’ door de plotselinge abstinentie de weg-gebruikte emoties ongeremder naar boven, er zijn ook nog geen bruikbare manieren gevonden om op een handige manier expressie te geven, gedrag te koppelen, aan deze emotie die altijd werden weggewerkt. Vandaar dat ik dit deel van de risico-gevoelens, de gevoelens die met gebruik gekoppeld zijn vaak aanduid met met “de taboe-emoties”. Juist omdat het de gevoelens waren die iemand niet wilde voelen was er een -onder de trek liggende- behoefte aan het middel om het te verhullen, te verdoven, naar de achtergrond te drukken.
Op de langere termijn zie je vaak juist terugval ontstaan in gebruik omdat er een gemis is aan het tegenovergestelde, de “favo”-gevoelens, de gevoelens die favoriet zijn om mee te maken maar waarvoor nog geen nuchtere strategieën voor waren ontwikkeld.

In het coachingstraject zal dan ook echt aandacht mogen zijn voor de “taboe”-emoties waar iemand nog op nuchtere wijze mee om moet leren gaan, evenals het omgaan met de “favo”-behoeftes waar iemand nog vormen voor mag oefenen om het zonder extra steuntje toch te kunnen bereiken. Veelvoorkomend in de eerste categorie zijn rouwverwerking issues en gemis in de opvoeding, veel voorkomend in de tweede zijn oefening in rust en/of oefenen in communicatiestrategieën om te bewerkstelligen dat andere mensen ruimte gaan geven voor bestaande behoeften.


Als je het hier eens over wilt hebben laat het me even weten:


Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl


Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.