Tips voor ouders om oog voor te hebben

Tips voor ouders

PraatmetHans_Relaxed_blowenHeel veel pubers experimenteren met drugs en alcohol in hun puberteit. En ja, soms gaat dat mis maar veel vaker gaat dat goed. Met name als er voldoende voorwerk is gedaan in de zin van het opbouwen van zelfwaarde, een realistische hoop op levensgeluk doordat het kind zichzelf als jong mens de moeite waard vind en niet alleen maar op prestaties of looks wordt gewaardeerd. Met name als er voldoende aandacht is besteed aan zelfzorg.
En natuurlijk zetten kids zich soms af tegen hun ouders en lijkt het dan even alsof pubers niets van hun ouders zullen willen aannemen, maar als je beter en daaronder kijkt, dan vinden kinderen de mening van hun ouders wel degelijk belangrijk. Als ze maar niet te veel redenen hebben gekregen om zich daar op een onhandige manier tegen af te zetten.


overtuigen of dwingen

Als je jouw mening erg hard hebt opgelegd aan jouw kind(eren) vanuit een machtspositie dan maak je daarmee de kans groter dat het kind zich ofwel tegen je gaat verzetten en een gevoel van ‘vrijheid’ ervaart doordat het bijna dwangmatig niet doet wat jij als ouder zou wensen. Òf het past zich uiterlijk aan maar je bent kwijt wat er van binnen gebeurt.
Dus de belangrijkste tip is práát over dingen zodat je begrijpt wat jouw kind denkt en voelt, wat het vindt van dingen. Stel vragen zodat je de manier van denken van jouw kind leert kennen. Zorg ervoor dat je niet alleen maar bezig bent met wat jij denkt dat er niet moet gebeuren maar juist veel meer wat er wel moet gebeuren om een gelukkig mens te worden.


grenzen en voorbeeld

Laat in je voorbeeld ten opzichte van alcohol- en (soft)druggebruik zien hoe jij er over denkt. Onderzoek blaat heel helder zien dat kinderen en jongeren meer drinken als hun ouders positief of neutraal tegenover alcohol drinken staan.
Dit is niet alleen maar wishy-washy la-di-da-gepraat. Een puber heeft ook duidelijke grenzen nodig. Dus wees duidelijk over leeftijden, aantallen, grenzen. Het blijkt dat pubers minder drinken naarmate hun ouders duidelijker regels stellen. Die zijn vervolgens niet in steen gehouwen maar over een aantal dingen valt niet te onderhandelen. Wees helder!
Het is bijvoorbeeld af te raden om jouw kind voor 16 jaar thuis te laten drinken, want het blijkt dat alcohol verslaving toch wel degelijk een poot kan hebben in vroeg gebruik. Hoe vroeger je voor het eerst gebruik, hoe groter de kans dat gebruik zich in de richting van verslaving ontwikkelt/
Zelfs als je zelf rookt of drinkt: wees duidelijk over welk gedrag je nog wel acceptabel vindt en welk gedrag niet meer (en waarom) en hou je aan je eigen regels.


bij voorbeeld over angst

Mensen zeggen heel vaak dat kinderen niet zo veel angst kennen… Dat is maar half waar. Ze kennen het heel erg goed, de herkennen het alleen niet zo erg. Soms zie je aan pubers dat ze eigenlijk “peultjes …”. Maar dat toe geven aan zichzelf, oh nee. En al zeker niet aan anderen!
Want dat is natuurlijk de “nummero één angst” van pubers waar ze zich soms volledig door laten leven: als ik uit de gratie val van mijn omgeving, dat is verschrikkelijk! En dat geldt natuurlijk al helemaal als h=ook het voorbeeld van de ouders altijd is geweest dat het belangrijker is om bij de buren goed bekend te staan dan dat het belangrijk is om binnenkamers de dingen uit te spreken.
Een belangrijk voorbeeld dat kinderen meekrijgen is de vraag: “Hoe ga ik om met (sociale) angst?” En als dat benoemd kan worden zonder dat j eer op afgerekend wordt, dan heb je in de opvoeding al een belangrijke slag gemaakt.


praat over hun relatie met anderen

Heb het over uitgaan en over de dingen die ze dan doen of niet. Praat over safe-seks (ja, ook jouw kind gaat seks hebben: dan kan je beter proberen om ervoor te zorgen dat ze goeie seks hebben en dat het safe gebeurt). Praat over vervoer (met wie rij je mee en wat heeft doe gebuikt) over tijden van thuiskomen etc. etc. Het kan handig zijn om overleg te hebben met de ouders van de vriendjes en vriendinnetjes en zoek of er misschien gezamenlijke regels te vinden zijn of minstens dat je gezamenlijk een mening vormt.

Scholen zijn daar ook een dankbaar onderdeel van. Op veel scholen kan je door overleg met de docenten tot een gezamenlijke mening hebben. Pas er daarbij wel een beetje voor op dat je niet te veel ‘voorbeeld-junkies’ voor de klas haalt. Makkelijk ontstaat er toch een gevoel van “ohh uiteindelijk kom je toch wel aardig terecht”, dus dan is het zo erg niet”. Dat zijn belangrijke overwegingen en je kan vragen om een ouderavond over dit onderwerp.


Openminded kijken

De ogen die over jouw schouders meekijken (en de toon waarop die ogen meekijken) is vaak levenslang bepalend voor de manier waarop je naar de wereld kijkt. Wees je daarvan bewust. Ga er niet van uit dat ze “toch niet begrijpen” maar laat meekijken in jouw leven. Kijk niet weg maar kijk naar je kind en bespreek ook de signalen die kunnen wijzen op risicovol gebruik van drugs of alcohol als je ze ziet.

Weet wat je kind bezighoudt op allerlei gebied. Dus praat ook met hem of haar over alcohol en drugs. Niet door alleen maar te pas en te onpas met waarschuwingen of verboden te komen. Niet doordat je ongeïnformeerde onzin uitkraamt maar doordat je het als mogelijkheid van deze tijd bekijkt. Een mogelijkheid om leuke gevoelens te hebben, zelfs als eigenlijk de situatie niet zo leuk is. Maar dus ook een mogelijkheid om af te leren om met lastige gevoelens om te gaan of lastige situaties te verbeteren. Zelfs uiteindelijk een mogelijkheid tot verslaving, inderdaad.
Grijp je kans als de gelegenheid zich voordoet in je eigen leven of in het leven van jouw kind zonder te overdrijven door het te pas en te onpas eigenlijk alleen maar over jouw angsten te hebben door met allerhande waarschuwingen te komen.


Signalen om naar te kijken en over te denken:

  • Praat over de dingen die je ziet als er ineens een andere vriendenkring komt of verminderde schoolresultaten of als je ineens verminderde interesse ziet op allerlei gebied.
  • Probeer om niet alleen maar boos maar juist ook met interesse te reageren op spijbelen en probeer eens te kijken waar het zakgeld blijft als er ineens geldnood bestaat of als het ineens nodig is om geld te lenen.
  • Let op gedragsveranderingen of veranderende emoties, zowel vanuit de hoek van lusteloosheid en depressie en vermoeidheid als in de hoek van agressie of nodeloos verdedigend gedrag.
  • Dope kan ervoor zorgen dat emoties ineens sterk kunnen wisselen of dat er scherpe emotionele overgangen zichtbaar zijn (zeker als dat gebeurt na “even WC-bezoek” of “even op de kamer” of “in de schuur” te zijn geweest.
  • Veranderingen in de manier van eten kunnen iets zijn om het eens over te heben. Bijvoorbeeld plotselinge vreetkicks of plotselinge snoeplust kunnen een signaal zijn. Aan de andere kant kan er juist ook verminderde eetlust zijn die jouw aandacht trekt, of zelfs vermageren. Heb het dan ook over “de slanke lijn” en de eisen die in de vriendenkring worden gesteld aan lichamelijke vormen, niet alleen voor meisjes, ook voor jongens.
  • Natuurlijk kunnen er ook heel directe waarnemingen zijn die alarmbelletjes mogen laten afgaan zoals rode ogen met verwijde pupillen (of juist ineens kleine pin-point-pupillen, plotselinge bleekheid, lusteloze blik met geloken ogen omdat de spieren van het gezicht blijkbaar ineens zo ‘ontspannen’ zijn dat ze hun ogen maar nauwelijks kunnen openhouden.
  • Er kan sprake zijn van ‘vreemde geurtjes’ of ineens een enorm gebruik van sterk ruikende mondwatertjes, mint-kauwgomof een gebruik van wierook ineens. Allemaal maniertjes om ‘geurtjes’ te verdoezelen wanneer er gedronken is of wanneer er cannabis of coke gerookt is.

mijn hoop is…

Ik hoop dat deze manier van kijken helpt om vroeger een gesprek te laten ontstaan over de dingen die ertoe doen in hun leven. Want de vraag “of jouw kinderen met alcohol en drugs in aanraking zullen komen” is onzinnig. De vraag wanneer jou kinderen met drugs in aanraking komen en vooral de vraag wat je dan zegt en wat je dan doet is belangrijk. Zorg dat je echt een idee krijgt van wat jouw kind doet.


Als je me naar aanleiding hiervan iets wilt zeggen of vragen, laat me dat even weten:


Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl


Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.