Lezing: Verslaving als uitdaging?!


Is verslaving een uitdaging?

Neurologie van verslaving (Pre Frontale Cortex, Nucleus Accumbens, Ventral Tegmental Area -dopamine-, Amygdlalae -emotionele betekenis-)

De Neurologie van verslaving

In deze lezing geef ik uitleg over de achtergrond van biologische verslaving en emotionele afhankelijkheid. Ik laat u ruiken aan de wereld van de verslaafde en we gaan in op de beleving: “hoe is het om verslaafd te zijn?”

Het Grote Verschil dat ontstaat door een verslaving dat is “Craving”, een gevoel dat mensen zonder verslaving niet kennen. Al te makkelijk wordt er vaak van uit gegaan dat het gaat over een aandoening van het zogenaamde “genot-centrum” (en dat dus “die verslaafde” alleen maar bezig zou zijn met “genieten”) maar dat zijn eigenlijk nogal verouderde theorieën die meestal vooral discriminerend en veroordelend uitpakken voor de mensen met een verslavingsprobleem.


Lezingen en Workshops

Wanneer we verslaving als chronische ziekte bekijken en we begrijpen de de manier beter waarop biologische verslaving onze aandacht en ons gevoel voor “belang” meevoert, soms zelfs ontvoert en we begrijpen de extra awareness die nodig is voor behoeften en emoties die aan kunnen kondigen dat er niet langer aan de voorwaarden voldaan wordt voor wilskracht. Als je merkt hoe hard wij onszelf in onze cultuur voor het lapje houden en hoe wij ons “ik” overschatten waardoor ons “zelf” de ruimte krijgt om met ons op de loop te gaan, dan wordt ineens begrijpelijk hoe meerdere van mijn klanten al hebben gezegd (zo’n jaar na de start van hun ontwenning):

“Hans, ik zou dit nooit gedacht hebben dat ik dit ooit zou zeggen.
Maar soms ben ik bijna blij dat ik deze verslaving heb verkregen.
Het helpt mij om prioriteiten te bepalen en richting te geven aan mijn leven”.

Een verslaving heeft namelijk gevoelens die onder de meer emotionele gevoelens gekropen zijn zodat de trek die vroeger zo plotseling leek te ontstaan ineens veel voorspelbaarder wordt. Verslaving is een aandoening die de eigenaar ‘dwingt’ om nauwkeuriger naar zijn eigen gevoelsleven te kijken, met meer aandacht dan dat maatschappelijk misschien altijd ‘normaal’ is. “Verslaving” dwingt je om meer aandacht te hebben voor wie je onderliggend eigenlijk bent.
Een begrijpelijk model van prof. P.Vroon verduidelijkt dit verder. Een model dat de waarheid geen geweld aandoet en dat géén veroordeling nodig heeft om met verslaving om te gaan.

Onderwerpen die aan bod kunnen komen (naar aanleiding van voorbereidende vragen) zijn o.a.:

  • Motivational Interviewing en de onzin van confrontatie
  • Wat er over blijft van onze “vrije wil”
  • Als liefde blind wordt (enablers)
  • Het vinden van een nieuw eigen niveau

Er zijn ruime mogelijkheden voor het stellen van vragen.


Prijzen:

Prijzen zijn afhankelijk van het winstbejag van de organisatie, praattijd in het programma en reistijd.
Een beamer voor powerpoints wordt op prijs gesteld maar ook een whiteboard of flap-over zal goed voldoen.Als je me naar aanleiding hiervan iets wilt zeggen of vragen, laat me dat even weten:


Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl


Dit bericht werd geplaatst in psycho-educatie en getagged , , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.