Gebruiken van middelen is bifasisch… belangrijk bij het nadenken over fun… #afhankelijkheid

Gebruiken van middelen is bifasisch

Psychoactieve middelen werken vrijwel altijd bifasisch: eerst krijg je de “up”, die is kicken… of juist rustig. En daarna komt de “down”, de kater, de onrust, de afkick.

Het is echt een wet uit de wereld van het middelengebruik:
Kicken!… dan ook AFkicken!

Mocht je hier nou eens meer over willen horen, nodig me dan eens uit om hier over te spreken.

Deze regel helpt ook om er over na te denken dat de kick en de afkick aan elkaar vast zitten en wat dat betekent voor de toekomst. NDie regel helpt ook om er over na te blijven denken dat de kick en de afkick aan elkaar vast zitten. Natuurlijk kan je de afkick schijnbaar even wegwerken door nieuw gebruik dat de afkick wegmoffelt. Maar iedereen met een klein beetje levenservaring op dit gebied weet: de kater komt later, altijd…
En dan is er nog een andere ding dat je mag onthouden als je regelmatig middelen gebruikt om je anders te voelen:

Hoe vaker je gebruikt, hoe nadeliger de verhouding tussen de aanvankelijke “up” en de “down” die daar aan vast hangt

Waar de “UP!!!” vroeger lekker ruim was en het daaropvolgende “down-tje” prettig klein, gaandeweg gaat de verhouding veranderen. Niet alleen doordat je aan het middel went maar ook door dingen als de tolerantie voor het middel uitputting, toenemend gedoe, de halfbewuste wetenschap dat je ook wel weet dat er eigenlijk iets anders aan de hand is dan dat je chemisch creëert, enzovoort… het maakt dat die “up”-fase wel steeds kleiner wordt.

  • Korter: want waar je vroeger dagenlang kon nagenieten van die ene “UP!” is ie inmiddels ‘normaler’ geworden dus het genieten van de “up”-fase wordt korter.
  • Maar ook minder “UP!!!”. Het voelt gaandeweg minder intens, minder leuk om te gebruiken.

En de “down” die wordt steeds ruimer, steeds langer en dieper in het verloop van het gebruik.

  • Niet alleen langer, al zeker als je dat gehannes erbij optelt van de onrust door de verslaving die je dan weer een week hebt na een (al-dan-niet geplande) uitglijder, dat je toch een poos lang weer makkelijker trek krijgt. Dus daarbij horen dan ook weer de uitglijders die er dáár dan weer door ontstaan.
  • Maar de down wordt ook dieper, onrustiger, zelfs hopelozer als je lang genoeg op één paard wedt voor je levensgeluk.

Waar het voeger “UP!” met een “down-tje” was waar je ook nog wel om kon lachen, wordt het gaandeweg een lullig “up-je” met een hele “DOWN!!”-fase die daar onverbrekelijk aan vast hangt


jammer voor je maar het zij zo

Dit kan je leuk vinden of niet leuk, eerlijk of oneerlijk, je kan het er mee eens zijn of niet. Maar als je even goed kijkt dan weet iedereen: dit is hoe het loopt in een leven. Net zoals je niet terug kunt naar de intensiteit van de eerste kalverliefde, zo kan je ook niet terug naar de oorspronkelijke UP-down verhouding.

Dat is van belang voor de mensen die inmiddels zijn afgekickt of net controle hebben herwonnen. Dit laat heel duidelijk zien dat het belangrijk is om juist tijdig ook andere “up”-s te gaan oefenenen want anders zit je straks met “een oersaai leven dat vroeger leuk is geweest toen je nog gebruikte”… en dat is niet om uit te houden.

This shift in de hedonic ratio needs some rational thoughts…

Als je alleen uit gebruik de lol in je leven wilt halen (met deze verhouding verschuiving in het achterhoofd) dan mag je toch wel stellen dat je toch wel “het leven van een flat-liner leeft” als zo’n toch lullig “up”-bultje het hele gezeik waard wordt dat er nou eenmaal aan vast zit.
En waar aanvankelijk het controleren van je middel echt een eufore kick is op zichzelf, na een paar maanden of uiterlijk een half jaar merk je het wel als je te weinig geoefend hebt om je leven leuk te maken zonder afhankelijk te zijn van het gebruik.


afhankelijkheid, géén verslaving

Want dit is afhankelijkheid, géén verslaving. Het is de verslaving die meehelpt aan de uitglijders en de versterkte trek in die langere “DOWN”-fase tegenwoordig. Maar het is een mindset, een idee en een gebrek aan oefening om het leuk te maken zonder gebruik dat je niet weet hoe je jouw leven spannend, leuk, rustig, lekker weet te maken zonder.
Dat kan je verhelpen door op zoek te gaan en te oefenen in kicks of in rust!

en nee, het is niet op dezelfde manier spannend, leuk, rustig, lekker, want dat is appelen met eieren vergelijken


Wil je hier individueel eens over bomen laten we ergens een koffie doen*
Of als je me naar aanleiding hiervan iets wilt zeggen of vragen, laat me dat even weten:


En als je wilt oefenen: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl


Dit bericht werd geplaatst in (be)leven, feesten en vieren en getagged , , , , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

2 gedachten over “Gebruiken van middelen is bifasisch… belangrijk bij het nadenken over fun… #afhankelijkheid

  1. Pingback: Als ik drugs wil èn wil seksen (#chemsex 01) | Integrative Addiction Coaching: PraatmetHans.nl

  2. Pingback: Wat betekent corona voor verslaving – 01 #WeAreInThisTogether | Integrative Addiction coaching: PraatmetHans.nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.