Hebben ouderen meer kans op verslaving?

De kans op verslaving bij 55+ers

stijlvol op leeftijd

Q: Hebben oudere mensen meer kans op verslaving?
A: Dat ouderen meer kans hebben op een verslaving is een volledig logisch fenomeen.

Biologische verslaving is namelijk een verandering in je brein die ontstaat door de optelsom van al je gebruik. Dat is een beetje grof samengevat maar de uitwerking van een glas of een snuif op verslaving is op zichzelf niet zo groot maar duurt tot ver nadat het middel uitgewerkt is. En hoe ouder je bent, hoe meer er dus op valt op te tellen.
Gewoon doordat hoe ouder je wordt hoe meer je gebruikt kan hebben in de loop der jaren. Ik ben immers ook nog steeds verslaafd door de sigaretten die ik dertig jaar geleden gerookt heb. Je ziet dan ook dat de verslavingsbehandelingen steeds meer aandacht krijgen voor ouderen.


Eenzaamheid en Gezelligheidsdrinken

Dat verslaving stijgt onder ouderen is ook niet verbazend want er is een verandering in onze cultuur. Zowel jongeren als ouderen weten niet zo goed meer hoe het gezellig te hebben zonder drank. Begrijp me goed, ik ben niet van de blauwe knoop en mag ook graag wat tot me nemen om het soms eens leuker te maken maar mensen zijn afhankelijk van gebruik om het gezellig te hebben. En onder ouderen is er vaak best een probleem rond eenzaamheid. Dus die groep is gevoeliger voor gezelligheidsdrinken. En dat zie je ook in het onderzoek van het Trimbos. De uitjes naar de voetbalkantine en de bingo worden met drankjes gezellig gemaakt. Dus ik denk inderdaad dat er meer gedronken wordt door ouderen dan vroeger.


Minder schaamte over verslaving

En het mes snijdt aan twee kanten want ik denk ook dat verslaving minder veroordeeld wordt dan vroeger. Dus mensen durven ook het probleem van verslaving eerder onder ogen te zien. Ook door andere ‘stille’ problemen als angststoornissen (10%) en depressie (ruim 2%).
Er is ook veel meer maatschappelijke aandacht voor verslaving met mensen als Keith Bakker en Jimmy Geduld. En dan is het jammer dat er ook zo veel geldjagers met verslaving bezig zijn omdat het even “hot” is maar het is wel iets waar makkelijker over gesproken kan worden dan een aantal jaren terug nu de ziekte onder de biologische verslaving duidelijker is geworden.
Want hoewel ik me nog steeds verbaas hoe nog steeds een hoop behandelaars behoorlijk met het vingertje lopen te zwaaien, het is inmiddels wel ècht duidelijk dat een verslaving helemaal niet zo schaamtevol hoeft te zijn. Het is iets wat je nou eenmaal kan overkomen, als je het voldoende oefent en een beetje genetische aanleg hebt.
Vroeger was dat heel anders want als er over alcohol gesproken werd dan was dat toch de kerk, en dan was je “geen goed mens”, of vanuit het communisme en dan was je “geen goede arbeider”.


aanpakken of uitzitten

En ook voor de vrouw zijn er dingen veranderd. Ouderen zijn niet meer bezig om hun pensioentijd braaf ‘uit te zitten’ zoals vroeger. Ook de nieuwe ouderen willen nog iets van hun levenstijd maken. Daardoor legt vrouw zich niet meer zo makkelijk neer bij het alcoholprobleem van haar man als vroeger, maar zij zegt eerder: jij hebt een probleem en daar gaan we wat aan doen. Dat leidt ook tot een stijging in de aanmeldingen.
Dus ik zeg zonder gelijk te willen beginnen over “dan moet je stoppen” dat het best eens goed zou kunnen zijn om je eigen verslavingsneiging eens onder de loep te nemen.


Als je me naar aanleiding hiervan iets wilt zeggen of vragen, laat me dat even weten:


Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl


Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.