Hoe ga ik om met mijn Boosheid in mijn ontwenning?

omgaan met Boosheid bij de ontwenninsfase bij een verslaving

de eerlijke boosheid van een kindEr zijn verschillende oorzaken voor het gevoel van boosheid in verband met verslaving. Zonder hier met vingertjes te willen zwaaien maar die boosheid kan soms behoorlijk uit de hand lopen naarmate afhankelijkheid en verslaving groeien. Natuurlijk is boosheid logisch als er iemand tussen jou en je middel staat, maar daar heb ik het hier nog niet eens over (zie de training: “over verslaving en agressie”). Ik bedoel hier vooral de boosheid die je tegen kan komen als je al bezig bent om ‘je habit te kicken’, als je al goed bezig bent en dat je dan toch ineens tegen vlagen van boosheid kan aanlopen. Zonder hier volledig te willen zijn (als je aanvullingen hebt: laat ze weten!) zie ik een paar duidelijke oorzaken:

  1. Is het boosheid of is het trek?
  2. Is het boosheid omdat je zo hard aan het werk bent?
  3. Is het boosheid over wat je eerder hebt ingeleverd?
  4. Is het boosheid of is het verdriet?

Laten we ‘makkelijk’ beginnen.


is het boosheid of is het craving?

Trek in jouw middel (“craving” genaamd) is een gevoel dat niet-verslaafden niet kennen. Maar het is een gevoel dat diep vanuit je brein naar boven borrelt en dat je aanzet tot actie. Een actie die je inmiddels waarschijnlijk niet meer wilt (want anders zou je gewoon lekker gebruiken) maar dat betekent niet dat je de behoefte niet hebt. Juist die dubbelheid waarbij er aan de ene kant aan je getrokken wordt om ‘jouw verslavingsmiddel’ te gebruiken en aan de andere kant plannen en afspraken zijn waar je aan wilt voldoen die niet rijmen met ‘gebruik’. Daar kan je behoorlijk gek van worden. We willen allemaal graag eenduidigheid en duidelijkheid.
Opmerkingen als “ik heb toch besloten dat ik wil stoppen met mijn gebruik, waarom heb ik dan nog de hele tijd trek?” of “Ik WIL helemaal niet wat ik de hele tijd wil!” die laten zien dat juist die dubbelheid je enorm op kan fokken.
Die gefoktheid die telt een beetje op tot je zo opgefokt bent dat het emmertje over loopt. En juist die actiebereidheid die door de craving komt, die activatie van je brein, die zit natuurlijk als gevoel wel in de richting van boosheid. Dat is iets dat je makkelijk met elkaar verwart.


Is het boosheid omdat je zo hard aan het werk bent?

Werken aan een stevige verslaving kost zeker in het eerste half jaar veel energie. Het vervelende daarbij is dat je hard werkt om iets te kunnen dat andere mensen eigenlijk makkelijk vinden. Jij moet moeite doen om scherp te blijven om de redenen achter jouw beweegredenen te herkennen. Om te snappen wat je wanneer moet doen en te snappen wat je weer aan moet leren omdat je dat hebt afgeleerd. Al die dingen zijn voor mensen die niet hebben meegemaakt wat jij hebt meegemaakt makkelijk. Dus waar iedereen het de eerste maanden hartstikke goed vind en reuze trots is op je omdat je doet wat er moet gebeuren, na een maandje of drie begint iedereen dat behoorlijk gewoon te vinden en je krijgt geen credits meer voor jouw knokpartijen. Vaak ook juist omdat mensen met een verslaving erg graag “niet verslaafd” zouden zijn, dus dat ze het ook niet hebben over hun trek.
Die unfairness (die je natuurlijk wel zelf in de hand hebt door meer te praten over jouw gevecht) die leidt bij het overgrote deel van de mensen tot oplopende irritaties. Vaak zijn het juist de irritaties die eigenlijk laten merken dat iemand onvoldoende respect krijgt voor de stappen die iemand aan het doen is.


is het boosheid over wat je eerder hebt ingeleverd?

Heel makkelijk gezegd (elders zeg ik daar meer over) kan je een emotie zien als “iets dat er uit wil in de vorm van gedrag”. En met onze emoties kunnen we allemaal klooien zodat ze er verbasterd uit komen. Duidelijk is dat we de intensiteit of de richting van de emotie kunnen verdraaien maar minstens zo duidelijk is dat we ook kunnen rommelen met het label van wat we voelen. We kennen allemaal wel “het aardige meisje dat alles altijd maar inslikt en dan vooral verdrietig wordt de hele tijd”. We zouden haar gunnen dat ze eens van zich af zou bijten, boos zou worden. Maar dat doet ze niet. Waarom niet? Nou, omdat ze er een ander gevoel van maakt. Ze heeft een opvoeding gehad naar een “net meisje” en nette meisjes worden niet boos, die worden maximaal verdrietig. Netto is dat dan ook wat er gebeurt: ze voelt zich de hele tijd enorm verdrietig en tja, dat verdriet dat drinkt ze dan vervolgens wel weer weg.

Maar niet alleen dat. Het is vrijwel altijd zo dat er meer is kwijt geraakt door verslaving. Het hele proces van verslaving en alles dat daardoor mis loopt dat maakt dat er relationeel allerlei dingen worden ingeleverd en worden zoek gemaakt. Dingen die je niet meer uitsprak, dingen die je niet meer kreeg en die je maar liet zitten voor de lieve vrede of omdat je wist dat je elders fout zat…
Dat heb je natuurlijk zelf laten gebeuren omdat je dingen ook “wel goed vond” (omdat je straks alle nare gevoelens toch kon weg-gebruiken) maar dat betekent nog niet dat het allemaal ‘fair’ was!
Al die opgespraarde terechte en onterechte schaamte kan er uit komen als boosheid. Veel mensen merken inderdaad ook pas als ze stoppen hoeveel ze zijn kwijt geraakt. Dat de kinderen, dat jouw partner, vaak niet meer naar jouw mening luisteren. Dat de positie op het werk veel meer ‘besmet is geraakt’ door de verslaving dan dat je had verwacht. Dat het zelfs soms wel eens ‘makkelijk’ was voor mensen om maar over jouw verslaving te beginnen want dan wisten ze toch wel dat jij je zou schamen en niks meer zou zeggen.

Wanneer mensen merken hoe groot de ‘kosten’ zijn die eigenlijk zijn ontstaan door de verslaving dan zie je nog wel eens dat er behoorlijke woede kan ontstaan over de uiteindelijke oneerlijkheid. Het lullige is inderdaad dat je er zelf bij bent geweest toen het ontstond en dat onrecht dat over jaren is ontstaan vaak ook jaren nodig heeft om terug te worden gedraaid.


is het boosheid of verdriet?

Omgekeerd zie je natuurlijk dat we de andere kant op kunnen ‘klooien’ met het label. Denk eens aan een voorbeeld van de stoere man die niet houdt van dat kwetsbare gevoel van verdriet en die door zijn verslaving nog niet zo goed heeft geleerd om gevoelens te herkennen en met gevoelens om te gaan.
Regelmatig zie je dat mensen die eigenlijk geen ruimte maken voor de dingen waar ze om zouden mogen gaan rouwen, die niet verdrietig mogen zijn over de dingen die er door de verslaving en door de oneerlijkheid van het leven zijn verloren geraakt.
Als je daar niet om kan janken dan is de kans groot dat je blijft knokken voor dingen die je beter kan laten gaan. Dat je boosheid maakt van je verdriet. En dat je door het oplopende verdriet (dat natuurlijk ook weinig troost krijgt, want wie gaat er nou een boos iemand troosten) zo hoog kan oplopen dat het er als grote woede uit kan komen. Menige trap tegen de deur is oplaaiend verdriet dat er ineens uit komt als boosheid.

“verdriet en boosheid hebben met elkaar als overeenkomst dat je bij beiden iets kwijt bent. Verdriet helpt om het los te laten. Boosheid denkt het terug te kunnen winnen.”


Samenvattend

Probeer, als je in het eerste jaar van een ontwenningsperiode weer eens voelt dat er boosheid ontstaat, eens goed na te gaan of de boosheid die je voelt wel boosheid is. Als het inderdaad boosheid is dan doe je er verstandig aan om het er op een constructieve manier uit te laten komen en de energie van dat gevoel te gebruiken voor jouw herstel. Maar minstens zo groot is de kans dat het gevoel dat jij als boosheid labelt eigenlijk helemaal geen boosheid is.
Als ik je daar bij kan helpen klik dan hier:
Praat eens met Hans .. *klik*

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? b .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.