Hoe kan ik #stoptober voorbereiden? ( -9 )

#stoptober -9

Inleiding

nicotineverslaving_peukenOm #stoptober zo goed mogelijk te laten verlopen (en hopelijk wat langer te laten duren dan 4 weken) is er misschien wat voorbereiding wenselijk…

Stoppen met roken begint ruim voor dat je gestopt bent. Ook het ontwennen van een rookverslaving vereist voorbereiding.

Dat is niet zo’n populaire gedachte onder mensen met een nicotine verslaving. De meeste mensen die gaan willen stoppen met roken die bereiden daar vooral op voor door er enorm tegenop te gaan zien dat “zij he-le-maal noooooit meer zullen mogen roken” en dat zij dat waarschijnlijk voornamelijk verschrikkelijk zullen gaan zitten vinden. Wonderlijk natuurlijk dat je het zo erg vindt om te doen wat je wilt doen… Wonderlijk ook, dat jet het idee hebt dat je misschien het gevoel hebt dat je “afscheid” wilt nemen van iets waar je vanaf wilt…

Er zijn een aantal fasen te herkennen te herkennen in een nicotine ontwenning.

  1. [voorbereiding]
    1. [te doen]
  2. stoppen
    1. beginnen
    2. onderhouden

Voorbereiding -denken over het besluit-:

Het is verstandig om niet zo maar zonder enige voorbereiding te stoppen met een verslaving. Natuurlijk is dat het ‘goede advies’ dat jij krijgt: ” je moet gewoon stoppen met roken”. Makkelijk gezegd en wanneer je niet verslaafd zou zijn dan had je dat waarschijnlijk ook al lang gedaan. Maar je snapt dat het weinig zin heeft om jouw eigen smoesjes te geloven en dat je beter eerlijk de situatie onder de loep kunt nemen. Dan is het dus allereerst van belang om een goede aanpak te kiezen.

Dat valt uiteen in, aan de ene kant, de directe voorbereiding van een aantal dingen die te maken hebben met de eerste dagen van het stoppen zelf en aan de andere kant de meer emotionele voorbereiding die moet worden gedaan om deze (volgende) poging meer kans van slagen te geven.

Denken over het besluit

Eerst maar eens een aantal dingen die de emotionele voorbereiding ondersteunen.

Een datum prikken!

Ik raad mensen vaak aan om een heldere begindatum te hebben van jouw ontwenningsperiode. Het is prettig om duidelijk te kunnen terugkijken op een datum, en meer nog: het legt je vast voor de toekomst. Veel mensen nemen zich voor om binnenkort toch eens te stoppen. Maar dat “binnenkort” dat wordt al maanden, soms jarenlang geroepen terwijl er alleen maar meer wordt gestoomd.

Dat wordt natuurlijk door “stoptober” wat eenvoudiger.
Dus dan hebben we nog een paar weken als een periode voorbereiding.

Redenen opschrijven tijdens! regelmatig gebruik

Laat (als het roken niet direct gevaarlijk is voor de gezondheid) geen enkele sigaret staan maar sta er bij iedere keer dat je rookt even goed bij stil waarom je rookt.
EN SCHRIJF DAT OOK OP!!!

Er zullen een heel stel verschillende redenen zijn waarom je rookt en het is handig om die van te voren voor jezelf duidelijk te krijgen. Want er zijn een paar sigaretten per dag waar je afscheid van zult moeten nemen maar het overgrote deel.
Het draait er namelijk om dat je als niet-roker een aantal alternatieven gaat vinden voor de redenen waar een alternatief voor bestaat. Dan kan je bewust afscheid van nemen van de andere. Anders dan gaan die onderliggende behoeften ‘vreten’ aan jouw doorzettingsvermogen.

Tenzij jij natuurlijk die ene uitzondering op de regel bent, voorspel ik dat jouw nicotineverslaving wat ingewikkelder ligt dan jij je op het eerste zicht had bedacht en dat je dan deze redenen nog tegen gaat komen.

Als jij dit twee weken hebt gedaan (en dan ook echt bij iedere(!) keer dat je rookt) dan kunt je een stevig onderbouwd idee ontwikkelen wat de verschillende redenen eigenlijk zijn waarom jij rookt. Als je weinig tijd hebt schrijf de stappen op in een matrix zodat je alleen maar hoeft te turven maar hou iedere sigaret bij en geef antwoord op de vraag:

waarom rook deze nou eigenlijk wèl?


Als jij een steuntje in de rug wilt om stoptober goed voor te bereiden: Praat eens met Hans .. *klik*

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

Wanneer jij in aanmerking wilt komen voor één van de 5 gratis behandelpakketten van €275,=: klik dan *hier*

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.