Hoe kan ik #stoptober voorbereiden? (-4)

Het stoppen zelf

nicotineverslaving_peukenHet kan het besluit te stoppen alleen maar versterken als jij ook een eigen afscheidsritueel(tje) maakt van het roken. Doe het ritueel op een degelijke manier zodat het een memorabele dag wordt.

Afscheidspeukje

De nicotine heeft natuurlijk dingen kapot gemaakt in jouw lijf, misschien zelfs wel veel kapot gemaakt. Maar ’t was ooit ook lekker dus daar kan je maar het beste bewust afscheid van nemen. Want dat zal je best nog wel eens gaan missen als je jouw leven weer in de hand heeft. Een laatste peukje om er voor er voor de laatste keer ongestoord van te genieten. Want aan ieder rokertje in de toekomst zal een beetje schuldgevoel kleven omdat je eigenlijk had willen stoppen. Een ritueel afscheidspeukje want het was ook lekker dus daar kan je maar het beste bewust afscheid van nemen.

Alle parafernalia weggooien

Aan het einde van het ritueel is het goed om nog een half pakje over te hebben die je héél bewust kunt weggooien.
Het is zelfs verstandig om niet alleen jouw tabak weg te gooien maar ook alle dingen die je aan roken doen denken. Roken is immers óók een ritueel.
Posters van jouw favoriete merk, de geurtjes, de asbak, de mooie sigarettendoos: gooi ze weg!
Alles? Ja, ik raad je echt aan om alle rookwaar weggooien. Niet alleen jouw shag en sigaretten maar ook de dingen die jou aan roken doen denken. Sigaren, sigarettenpijpjes, asbakken: gooi ze weg. Thuis, op jouw werk maar ook in jouw auto (bewaar ze maar een paar maanden in een lade) zodat jij het niet hoeft mee te maken dat iemand in jouw onmiddellijke nabijheid gaat zitten roken!
Oh, enne, vergeet dat busje voor de stiekeme trekjes in de schuur of de garage niet weg te mikken.
Zonde, zeggen dan veel mensen. Hoezo? Je ging toch stoppen? En als het echt al heel zonde is. Geef het weg of verkoop het, kan je nog eens wat leuks gaan doen met je geld.

“Maar die prachtige asbak, dan? Moet ik die ook weggooien?”

…Wat moet je met asbakken als je toch niet wilt meemaken dat er iemand in jouw huis gaat zitten roken terwijl jij het er nog moeilijk mee hebt? Maar als je ze dan al wilt bewaren.. Bewaar het dan heel bewust in een doos achterop zolder of diep in de kelder. Het moet niet voor het grijpen liggen in een laatje. Dan loop je nog het risico dat je het even pakt als er een roker voorbij komt…

Ritueel: nieuwe start -zonder-

In dit ritueel kan het ook verstandig zijn om steun te vragen bij anderen. Als het enigszins mogelijk het liefst bij andere ex-rokers, anders bij niet-rokers!

Het is niet verstandig om bij andere rokers steun te vragen. Het kunnen hele gezellige mensen zijn maar zij hebben jouw motivatie niet.

Beginfase

Er zijn een aantal zaken die in de eerste fase belangrijk zijn. Plan deze ook een beetje in voor zover mogelijk.

Alcohol

Je zal er goed op moeten letten dat je jouw doorzettingsvermogen niet ondermijnd want je zal het de eerste weken even hard nodig hebben. Pas dus op voor alcohol want de verstandige remming die je hebt valt weg als je alcohol gebruikt. Ik zou niet graag een cent geven voor alle mensen die zijn teruggevallen in hun verslaving na een tweede glas alcoholische drank.

De eerste drie weken

Bereidt je erop voor dat je trek gaat krijgen in een sigaret. Weet dat van te voren. en zorg dat je weet wat je dan gaat doen (zie ABCDaaah)

Hoe goed u met het frontale deel van jouw hersenen ook bedacht heeft dat het echt veel beter is voor je om te stoppen, jouw hersenstam is nog net zo verslaafd als vorige week toen je nog rookte.

Vermijd rokerige ruimtes en geef jezelf wat te friemelen, daar had je normaal jouw peuken voor, bedenk vast een aantal friemels, koop vast een pakje paperclips en vertel van te voren aan jouw omgeving dat ze daar even niet over moeten zeuren.

Ga niet uit je dak als je even niet zo goed kan slapen. Dat hoort erbij. Als na drie week het gif uit jouw lijf is dan trekt dat allemaal snel weer recht. Ga nog eens goed zitten kijken naar de motivaties waarom je wilde stoppen halverwege de avond en bel op hele moeilijke momenten mensen die al gestopt zijn en die jou onder hun hoede willen nemen.


Als jij een steuntje in de rug wilt om #stoptober goed voor te bereiden: Praat eens met Hans .. *klik*

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

Wanneer jij in aanmerking wilt komen voor één van de 5 gratis behandelpakketten van €275,=: klik dan *hier*

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.