Hoe kan ik #stoptober voorbereiden? (-2)

#stoptober -2
overmorgen

Onderhoud

nicotineverslaving_peukenIeder project en iedere verandering vraagt om onderhoud. Je hebt gedurende de jaren die je rookte een aantal automatismen heel degelijk in jouw brein geprogrammeerd. Op momenten dat je even wat vermoeid bent zal je weer gebruik maken van de dingen die je duizenden keren automatisch gedaan hebt. Gun jezelf de aandacht daarvoor. Dat maakt de kans groter dat je automatismen gaat ontwikkelen die niet gericht zijn op roken.

Jouw besluit vers houden

Het is (bij het doorbreken van automatismen) belangrijk dat jij dingen doet om jouw besluit “vers te houden”. De beste manier is het om het regelmatig te bespreken. Ook hiervoor kan het op den duur belangrijk zijn dat je hiervoor andere ex-rokers opzoekt. Vraag in jouw vriendenkring eens na wie er nog meer zijn gestopt of vraag bij PraatmetHans.nl of ControleerjeVerslaving.nl na of zich in jouw stad mensen hebben opgegeven. Lotgenoten begrijpen de moeite iets beter (al is iedere verslaving weer anders) en voor mensen die nooit een verslaving hebben ontwend is het vaak lastig om begrip op te (blijven) brengen.

Aan de andere kant, het is wetenschappelijk onderzocht dat ex-verslaafden die andere verslaafden helpen met hun ontwenningstraject beter in staat zijn om ook op de lange duur van hun verslaving verschoond te blijven. Geef je hier op als self-management buddy. Het is aan jou om de grens aan te geven, het is aan jou om ervoor te zorgen dat je niet terugvalt door de mensen die jij op sleeptouw neemt. Het is aan jou om aan hen te toetsen of jouw motivatie nog scherp is.

Nog één keertje dan?…

Na een maand drie en na een maand of of zes (waneer je nèt weer zo’n beetje begint te geloven dat jij best wel “weer eens één enkel gezellig sigaretje” zou kunnen roken) dan is het belangrijk dat jij jezelf helpt herinneren waarom jij was gestopt. Daarvoor is het dus noodzakelijk dat je tevoren hebt opgeschreven waarom jij ook al weer helemaal wilde stoppen met roken. De kans is zelfs niet onwaarschijnlijk dat je al eens eerder hebt gedacht dat je jezelf best wel zou kunnen beperken tot dat ene sigaretje voor de stress of voor de lekker.

Veel ex-rokers maken een belangrijke denkfout. Zij denken namelijk dat je door het ontwennen van een nicotineverslaving ongevoelig bent geworden voor de verslavende werking van dat middel. Dat is niet zo! en het is niet handig om dat te gaan denken want dan ga je waarschijnlijk ook denken dat je wel weer eens de sigaretjes kunt roken die altijd zo lekker waren.

Duhhh… Da’s net zo realistisch als de heroïne gebruiker die, na een paar maandjes abstinentie,zich voortaan zal beperken tot de shotjes die lekker waren.

Oh zeker. er zijn mensen die dit lukt met nicotine. Ik ben zelfs wel een enkeling tegen gekomen die inderdaad heroïne op een dergelijke manier konden genieten, overigens mensen die nooit erg diep in een verslaving waren weggezakt. Maar dat dit de uitzonderingen zijn die de regel bevestigen, dat zal duidelijk zijn. Denk er maar over na of jij het risico wilt lopen. Dat je zo veel moeite hebt moeten doen om te stoppen (lees dat nog maar eens na in jouw dagboek) maakt al wel duidelijk: je bent niet ongevoelig voor nicotine als je een ontwenning achter de rug hebt.
Plan nu alvast een dag voor uzelf waarin je terug leest in jouw dagboek en waarin jij jezelf in alle rust kunt afvragen of het ’t risico waard is.

Zet nu alvast in jouw agenda, over 5 weken, over vijf-en-een-halve maand en misschien nog wat daartussendoor: “hoe is het met mijn motivatie om gestopt te blijven?”
Zet nu alvast in de agenda 5 maanden na de heugelijke datum waarop jouw ontwenning begon ” begin je al weer zo’n beetje te geloven dat jij best wel weer eens een enkel gezellig peukje zou kunnen roken?”


Als jij een steuntje in de rug wilt om #stoptober goed voor te bereiden: Praat eens met Hans .. *klik*

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

Wanneer jij in aanmerking wilt komen voor één van de 5 gratis behandelpakketten van €275,=: klik dan *hier*

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.