Wat zijn de twee keuzen als er sprake is van forse trek #verslaving

Wat zijn de twee keuzen als er sprake is van forse trek #verslaving

Ponies are for Pussies

Ik mag graag de metafoor gebruiken van de krokodil (naar Piet Vroon) die in toom gehouden moet worden gehouden in het fdagelijks leven 🙂


Natuurlijk krijg ik regelmatig de vraag: “Wat moet ik dan doen, als ik forse trek krijg?”. Natuurlijk heb ik her-en-der al gesproken over het opvangen van craving* (de Engelse term voor “trek”).
Wanneer er sprake is van trek dan zijn er eigenlijk maar twee mogelijkheden om die hongerige hersenstam weer tot rust te brengen.

  • òf D
  • òf D

Dat zegt je natuurlijk he-le-maal niks… en dat is ook een beetje m’n bedoeling want ik wil je graag laten nadenken over wat mogelijk de goede antwoorden kunnen zijn…
Om je nog een beetje extra te helpen:

  • òf Du…
  • òf Do…

Goed… ik hoop dat je er zelf over hebt nagedacht wat de antwoorden zouden kunnen wezen want ik ga dit niet verder rekken.


je hebt de keuze

De twee mogelijke uitkomsten bij stevige trek zijn

  • òf Duidelijkheid
  • òf Dope! (en alcohol is natuurlijk ook gewoon één vorm van dope)

Laat me dat verhelderen. Wanneer diep vanuit jouw brein (het reptielenbrein) de trek zich aan het roeren is, dan zal dat blijven trekken zolang er uitzicht is op gebruik. Ik vergelijk het vaak met een krokodil. Een krokodil met uitzicht op kip gaat door muren zolang ie gelooft dat ie kip kan scoren. Als een krokodil geen uitzicht heeft op kip dan wordt ie rustiger dan een zoogdier ooit kan zijn. Dus je kan misschien niet willen dat die krokodil kip eet. Maar dat maakt niet zoveel uit voor een krokodil, als ie trek heeft is zo’n dier alleen maar rustig als ie de kip op heeft òf als duidelijk is dat er géén kip gaat komen. Dan is ie volledig kalm in 20 tot 30 minuten.
Dit is ook de truc van de AA: “al komt de hel naar boven of al komt de hemel naar beneden: vandaag gebruik ik niet!” Of iets meer seculier gezegd: “ook al komen de lulligste gevoelens naar boven, ook al storten al mijn plannen in: vandaag gebruik ik niet!
Ik zeg niks over morgen of over overmorgen en al helemaal niet over volgend jaar. Ik doe dit dag voor dag en hou de verandering vol die ik wil bereiken in mijn leven met de mensen die mij steunen.


het effect van onderhandelen met jezelf

Uitputten door te blijven onderhandelen is een veel gedoceerde verkoop truuk:
“Bij nee is de hoop op verkoop ineens helemaal over. Maar als je ze aan de het onderhandelen houdt, dan zwichten ze uiteindelijk altijd.”

Als je met jezelf begint te onderhandelen of er “misschien toch” of “misschien ééntje”…
Of misschien zijn er voorwaarden waar aan voldaan moet worden: “als het ellendig genoeg is” of juist “als het leuk genoeg is”, worden: “als ik dit wil bereiken”, “dat wil versieren”, “zus wil loslaten” of zo wil vergeten”… Kortom: uitzicht op kip. Als je met jezelf begint te onderhandelen groeit de trek. Of minstens verdampt gaandeweg de wilskracht die hongerige krokodil in bedwang moet houden.
En als de trek van de hongerige hersenstam groter wordt dan de wilskracht van de nieuwste laag van ons brein dan weet je wat er gebeurt…
Daarom zeg ik

Bij forse trek dan kan je kiezen: wordt het Dope! òf wordt het Duidelijkheid?


Zie ook:

Als je me naar aanleiding hiervan iets wilt zeggen of vragen, laat me dat even weten:


Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl


Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.