Lachgas (N2O) wordt niet verboden en dat lijkt ook wel een goed idee

N2O niet verboden voor de partyscene

PraatmetHans-N2O-ballonnetjes


Zoals we o.a. in het Algemeen Dagblad kunnen lezen heeft de regering -voor de verandering- dit keer niet besloten om een drug op de verboden lijst te zetten. Het was natuurlijk al een drug die behoorlijk gereguleerd is doordat het een middel is dat onder de medische regeling viel. Maar nu het door de Europese wetgeving onder de warenwet is komen te vallen is het plezier-gebruik nog minder illegaal. Gebruik op feestjes was dus een voorbeeld van misbruik van een medicijn maar lachgas komt in ieder geval niet op de lijst van verboden middelen. Persoonlijk ben ik wel blij dat nu -in tegenstelling bijvoorbeeld tot de besluitvorming over paddo’s- wèl is gekeken naar de daadwerkelijke schadelijkheid van een middel.
Ik ben daar blij mee omdat het drugbeleid van de huidige regering zich nogal kenmerkt vooral door “angst inboezemen” en “verbieden” terwijl ondertussen de geldstromen worden afgeknepen die potentiële gebruikers degelijk informeren in plaats van de “just say no”-onzin. Ik zie liever het stimuleren van de zelf-verantwoordelijkheid op dit gebied en voldoende aandacht van ouders en scholen.


Schadelijkheid en risico’s

N2O ofwel lachgas is een dissociativum dat door ervaren narcotiseurs gebruikt kan worden als narcose middel maar dat in de party-scene wel als fun-factor wordt gebruikt. De di-stikstof-monoxide hecht zich op de zuurstof bindingsplaatsen van de rode bloedlichaampjes en zorgt zo voor een kort durend zuurstof tekort in het brein.

Inderdaad is de schadelijkheid en het gevaar van lachgas relatief klein, juist omdat de werking ook zo kortdurend is. De werking is er vooral op gebaseerd dat je even op de rand van bewustzijnsvernauwing balanceert omdat de rode bloedlichaampjes even geen zuurstof meer naar kunnen transporteren naar het brein omdat die even vol zitten met de N2O. Dat geeft een wat dissociatieve staat voor een paar minuten. Pijn kan je even wat minder schelen -de reden waarom het vroeger als narcose middel werd ingezet- en de “monoxide” in “distikstofmonoxide” klinkt natuurlijk heel eng maar door de stikstof is dat juist veel minder gevaarlijk dan ‘losse’ monoxide.
Verder is de manier waarop je deze drug toedient ook prettig beveiligend. Je vult namelijk een ballonnetje met lachgas dat aan de gebruiker wordt overhandigt. Deze ademt dan in en uit in dat ballonnetje waardoor het lachgas zich verspreidt het bloed van in de gebruiker.
Als iemand dan te veel N20  krijgt of als iemand al een beetje op de rand van bewusteloosheid zat (bij voorbeeld omdat er andere downers zijn gebruikt) en iemand kiept door dat ballonnetje over het randje de bewusteloosheid in, dan zullen dus gelijk hun spieren verslappen en we weten allemaal wat er gebeurt met een opgeblazen ballonnetje dat je niet stevig vasthoudt.
Zo is de toediening redelijk zelfregulerend… of in ieder geval behoorlijk zelf-begrenzend. Anders dan bijvoorbeeld alcohol waarbij er een hoop alcohol gedronken kan zijn die nog in de maag zit en er op wacht om opgenomen te worden, óók als iemand misschien inmiddels al bewusteloos aan het raken is doordat er daarvoor al te veel drank is opgenomen door de darmen.


Risico’s lange termijn

Nee, wanneer ik veel gebruik over langere tijd dan is het niet echt geweldig voor de vitamine B(12) niveaus. Mogelijk laat dat toch wel zien dat er wat ‘herstelwerkzaamheden’ nodig zijn in het brein dat zojuist even zonder veel zuurstof heeft gezeten. Natuurlijk is het ook niet bepaald een ‘boost’ voor jonge, zich nog ontwikkelende breintjes. Dus ik zou het als ouder wel even over lachgasgebruik hebben met de kids. Maar de schadelijkheid daarvan is niet te vergelijken met drugs als alcohol.
Afhankelijkheid is natuurlijk altijd een onderwerp bij middelen die de waarneming en beleving veranderen. Maar ook hier: de korte werking zal minder snel in de hand werken dat mensen bijvoorbeeld zullen denken dat een feestje niet gezellig kan zijn geweest als er geen ballonnetjes waren.


Combinaties

Natuurlijk is het ook bij deze drug weer niet handig om dat te combineren met al te veel alcohol. Het gebruik van lachgas kan net maken dat iemand “over z’n nek” gaat als gevolg van de combinatie waardoor juist braken tot vervelende situaties kan leiden. Ook cannabis of GHB worden in hun werking versterkt en dat is wel echt iets om even rekening mee te houden. MDMA en coke krijgen naar zeggen iets van het dissociatieve mee van N2O. Dat, èn je krijgt misschien zin om te dansen of te lopen onder invloed terwijl je benen toch echt even een paar minuten wat minder te vertrouwen zijn.


Samenvattend

Ik raad niemand ooit geen enkele drug aan om te gebruiken. Maar ik ben blij dat we dit keer niet opnieuw een raar politiek verbod uit de kast halen. Het is één van de drugs die bij de mogelijkheden van deze tijd horen en die op feesten wel gebruikt wordt en juist in het kader van verslaving is dit er eentje die niet al te veel angst verdient. Er zijn regelingen voor dus ik ben al lang blij dat we niet van allebei verboden uit de politieke kast gaan halen.
Persoonlijk ben ik niet voor het inknotten van vrijheden in deze tijd en onderzoek laat keer-op-keer zien dat juist verbod eerder zorgt voor een vermindering van de zelf-verantwoordelijkheid terwijl juist druggbruik veel zelf verantwoordelijkheid nodig heeft om niet uit de hand te lopen.

Leesvoer:


Als je me naar aanleiding hiervan iets wilt zeggen of vragen, laat me dat even weten:


Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen email adres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl


Dit bericht werd geplaatst in @cetera en getagged , , , , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.