Gemeenten zijn wèl realistisch over softdrugs

@cetera

Gemeenten zijn wèl realistisch over softdrugs

een grote hennepplantage met 65.000 planten. Er werden drie arrestaties verricht. ANP PHOTO ROBERT VAN DEN BERGE

een grote hennepplantage met 65.000 planten. Er werden drie arrestaties verricht. ANP PHOTO ROBERT VAN DEN BERGE

Steeds meer gemeenten (m.n. Amsterdam, Eindhoven, Heerlen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Venlo en Zwijndrecht) willen op een realistische manier aan de slag met softdrugs. Het gezamenlijk plan van de gemeenten zou zijn om het hele proces van teelt tot verkoop onder toezicht van de gemeenten te brengen.


Coffeeshops

Die coffeeshops zijn destijds een goed idee geweest omdat daarvoor de verkoop uitsluitend door straatdealers werd gedaan waarmee regelmatig softdrugs en harddrugs naast elkaar verkocht werden. Iets wat de stap van soft- naar harddrugs natuurlijk wel in de hand werkte. In een coffeeshop mag namelijk niet harddrugs of alcohol verkocht worden.

Een coffeeshop mag geen grote hoeveelheden verkopen of in voorraad hebben. Een coffeeshop mag ook maximaal 500 gram in voorraad hebben.

Je ziet het ook aan de effecten op het gebruik wanneer je het Nederlandse gebruik afzet tegen de landen om ons heen. Onderzoek door het Trimbos-instituut laat zien dat de Nederlandse cannabis-gebruikers minder extreem roken dan hun Europese collega’s. Heel anders dan het beeld dat destijds door met name de christelijke partijen werd geschetst dat Nederland een poel des Verderfs zou worden.
Het blijkt dat er geen grote hoeveelheden worden gerookt, dat er niet minder wiet in één keer wordt gerookt en dat in Nederland een jointje een socialer gebeuren is. Nederlanders gebruiken, in vergelijking met andere Europeanen, 310 gram doorheen, iets minder dan het gemiddelde van de in totaal 7 onderzochte landen. Engeland en Wales spannen de kroon met 374 gram.

Op de lange termijn echter is de ‘coffee-shop’ een weinig houdbaar concept omdat je (tot 5 gram per dag) aan de voordeur legaal bent terwijl je tegelijkertijd “aan de achterdeur” de cannabis illegaal moet inkopen. Daarmee worden de illegale circuits eigenlijk nog steeds behoorlijk gespekt. Niet echt wenselijk juist ook omdat het telen van wiet een steeds hardere criminaliteit veroorzaakt waarbij steeds vaker agressieve gewapende overvallen plaats vinden om de geoogste wiet te stelen van verbouwers. Bewapening over-en-weer zijn het gevolg.


Gemeenteplannen

Dus de bovenstaande gemeenten denken na over nieuwe regelingen waarmee mensen een gemeentelijke vergunning aan kunnen vragen om wiet te telen en te verkopen. Daarmee zou de gedoogstatus komen te vervallen.
Deze gemeenten willen niet zover gaan dat zij softdrugs willen legaliseren uit overwegingen van internationale betrekkingen. Zij denken niet dat de landen om ons heen daarmee akkoord zouden kunnen gaan.

Niet zeer verbazingwekkend ziet het huidig kabinet niks in dit gedegen plan van de gemeenten. Opstelten en inmiddels van der Steur zijn er namelijk vooral in geïnteresseerd hoe de gemeenten buitenlandse drugstoeristen gaan weren.
Maar goed, dat zij niet geïnteresseerd zijn, dat heeft dit kabinet toch een beetje bij goede plannen :-S
Dat kan je herkennen aan de het feit dat volgens Trouw inmiddels 19 van de 40 grote en middelgrote gemeenten het nieuwe ‘ingezetenencriterium’ (om buitenlandse wietrokers te weren) niet actief handhaven. Men is helemaal niet van plan om daar politie inzet voor te misbruiken (zonde van de energie, die kan wel beter gebruikt worden want drugstoerisme in coffeeshops veroorzaakt namelijk nauwelijks overlast) en daarnaast hebben deze gemeenten de volledig terechte angst voor de straat verkoop die gaat ontstaan als de coffeeshops gaan werken zoals deze regering het in gedachte heeft.

Lees ook in Trouw:Gemeentes willen legale wietteelt

Als je me naar aanleiding hiervan iets wilt zeggen of vragen, laat me dat even weten:

Of laat jouw mening hieronder weten


Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl


Dit bericht werd geplaatst in @cetera, cannabis en getagged , , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.