December… waarom is dat zo’n zware maand?

December

hello-decemberHet is weer december, een maand waarin weer een hoop van mijn klanten het moeilijk gaan hebben met verslavingen en afhankelijkheid. Logisch, want wat ik altijd zeg:

“December is de maand met de meeste uitdagingen, de meeste plastic gevoelens en de meeste verleidingen.”

Laten we beginnen met de verleidingen:


Verleiding

 • Uitglijders en terugvallen beginnen vaak doordat het middel er is. Een dertiende maand die ineens meer financiële ruimte geeft om uit de band te springen, een aantal extra vrije dagen waardoor je niet “morgen weer fris-en-fruitig” naar je werk hoeft zodat er de ruimte is voor kater.
 • De kerst-maaltijden, nieuwjaar en zelfs meer en meer sint Nicolaas is een feest waarbij gebruik inmiddels behoorlijk ‘normaal’ is, in ieder geval van alcohol (en we weten allemaal dat alcohol één van de betere wilskrachtverwoesters is die onze maatschappij als drug heeft, dus we weten ook allemaal hoe de kans op uitglijders in andere richtingen vergroot als er gedronken wordt. Regelmatig moeten mensen toe gaan geven dat de kans op controleverlies over seks, over gokken of over andere drugs groter wordt als er gedronken is en dat de afhankelijkheid aan alcohol soms nog bijna lastiger is dan de drug waaraan zij dachten verslaafd te zijn.

Plastic gevoelens

Met plastic gevoelens bedoel ik de gevoelens die er ontstaan door zij opgeroepen worden door het hele kerst-feest en het St.Nicolaas gebeuren. Niet omdat je ze werkelijk zo voelt maar meer omdat je het als het ware cultureel wordt opgedrongen om je zo te voelen.

 • Neem nou eenzaamheid. Rond de kerst kan je niet een twee keer op het zap-knopje van de TV drukken of je zit weer midden in een film over een eenzaam iemand die gelukkig ergens in een warm gezin wordt opgenomen. Als je dan zelf misschien niet zo lekker in je gezin zit (direct door het gebruik of indirect door onderliggende redenen of doordat je vroeger gewoon geen leuk gezin hebt meegemaakt in jouw jeugd). Dan kan je jezelf al heel snel op een plastic manier echt heel alleen voelen. Dan hoeven ze nog maar weer een keer “alleen op de wereld op te zetten” en dan zit je jezelf al zo snel zo ontzettend alleen te voelen dat het eigenlijk alleen nog met gebruik uit te houden is.
 • Of schuld-gevoel… Met al die perfecte gezinnetjes op TV en op Facebook voel je jezelf al heel snel schuldig over je eigen onvolkomenheden. Dan hoef je nog maar weer een keertje “a Christmas Carol” te zien en je voelt je al snel zo schuldig dat je…
 • Of geloof… In deze tijd van het jaar wordt het geloof enorm op de spits gedreven. Je kunt je voorstellen dat iemand die werkelijk gelooft dat jij in de hel zult komen doordat je niet op de juiste manier voor de juiste God bidt het in deze tijd maar weer eens gaat proberen om je toch mee te nemen naar die kerk… of om je er juist uit weg te houden terwijl het voor jou belangrijk is. Dat zijn geen makkelijke gesprekken als je ze al vaak genoeg gevoerd hebt.
 • Of wat denk je van het gevoel dat je “het verdiend hebt”. Als je dat in december hardop zegt, tegen het einde van het jaar, dan zit iedereen al heel snel “ja” te knikken. Sterker nog, de kans is groot dat een hoop mensen om je heen ook wel van allerlei dingen ‘verdiend’ hebben. Zo is er al snel een sfeertje van gezamenlijkheid waarin je al snel met elkaar zit te gebruiken… of dat ‘verdienen’ nou wel zo terecht was of niet.

  “Het MOET leuk zijn”

 • De dwingende sfeer waarop familiefeestjes en vriendschappen ineens leuk moeten zijn, die dwingen natuurlijk al snel al wel wat chemische leuk-makertjes af. Hoe kan ik glimlachen terwijl ik dat niet voel, hoe kan ik rustig zijn terwijl ik mij eigenlijk opfok, hoe kan ik de energie opbrengen terwijl ik bekaf ben? Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik “leuk” genoeg ben?

Uitdagingen

Je kan je voorstellen dat alleen al het managen van al de voorgaande lastige gevoelens en situaties een uitdaging is. Maar dan kan je jezelf ook nog voorstellen dat ht best een opdracht is om de uitdagingen aan te gaan op zo’n manier dat je jezelf niet te veel uitput en tegelijkertijd wel voldoende uitdaging geeft. Maar wat denk je van de uitdagingen:

 • hoe ga ik in deze maand zorgen dat ik niet te makkelijk ga denken en dat ik me ga verzetten tegen al die ‘zwakke’ plastic gevoelens terwijl ik ondertussen dan dus ook mijn eigen eerlijke oprechte gevoelens wèl expressie geven. Want de kans dat je met het kind weggooit met het waswater dat is best een behoorlijke uitdaging.
 • Het is best een uitdaging om voor je eigen proces te kiezen (bijvoorbeeld door in een kliniek te blijven als dat nodig is, of om wel naar groepen te gaan of wel je schriftelijke opdrachten te blijven doen op momenten dat de hele familie met andere dingen lijkt bezig te zijn.
 • Het is best een uitdaging om voldoende oog te hebben voor hun behoeften.
 • Het is best een uitdaging om oud-en-nieuw te vieren zonder controleverlies op je gebruik.
 • Het is best een uitdaging om te regelen dat je de bezoekjes aan familie enzo lang genoeg laat duren zodat je niet het gevoel hoeft te hebben achteraf dat je jezelf weer eens aan alles onttrokken hebt, maar niet zo lang dat je stijf staat van de trek tegen de tijd dat je de deur uit mag van jezelf.
 • Het is best een uitdaging om erover na te denken door wie jij je wilt laten steunen op lastige momenten en het is ook een uitdaging
 • om hen van tevoren laten weten welke rol je voor hen in gedachten had (motivator, trooster, steunpunt etc. etc.)
 • Het is best een uitdaging om authentiek te zijn zonder leugenachtig met jezelf of anderen om te gaan in deze maand met zo veel verlokkingen en plastic gevoelens.
 • Het is een uitdaging om je te bedenken wat je van deze december maand wilt leren en hoe je dat volgend jaar in de praktijk wilt brengen…
 • Het is best een uitdaging om niet zo hard te knokken in december dat je niet op 3 januari terugvalt omdat je te moe gevochten bent om het vol te kunnen houden…

Kortom

Je begrijpt dat ik hier helemaal niet volledig probeer te zijn maar ik probeer je alleen te laten nadenken over deze maand. Ik heb zo vaak van mensen gehoord dat ze het niet voorzien hadden hoe zij terug zouden vallen in December… Want in januari wil je niet dat dit weer gebeurt, uiteindelijk. Zelfs al voelt het in December even als een goed idee. Eenmaal in het nieuwe jaar baal je van onnodige uitglijders.
Ik wens je goede feestdagen
Take care (of yourself, of your VIP’s and for your own lapses)
Hans


Als je me naar aanleiding hiervan jouw eigen ideeën wilt meegeven over de manieren waarop je met dit soort ‘feest’-dagen kunt omgaan post dat dan hier onder als reactie of laat het me weten met dit formulier (ook bij vragen):


Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl


Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.