Hoe vecht ik dan voor mijn right to party?

feestdagen…

PraatmetHans_FightforyourRightHet is weer december. Als eerder gezegd, een maand met de ene uitglijder na de andere onder mensen met serieuze verslavingen en afhankelijkheden. Het is juist zo’n lastige maand omdat mensen nou eenmaal niet door hebben hoe hun brein reageert op een maand waarin er zoveel vrijheden zijn aan de ene kant, een maand waarin aan de ander kant zo veel emoties over vroeger spelen, een maand waarin zo veel ‘plastic emoties’ over ons heen worden gestort, een maand waarin je er eigenlijk zeker van kan zijn dat er onverwachte momenten van “craving” kunnen ontstaan omdat je even te veel met je aandacht elders bent terwijl je nog moet leren om je iets meer voortdurend bewust te zijn van de honger van jouw krokodil (BOL.com)*

En raar of niet, ik moet dan toch weer regelmatig denken aan het volgende nummer: “Fight For Your Right” (Beasty Boys)*


Nee, niet vanwege de hoogstaand literair gehalte, nee. Het hele nummer is natuurlijk tekstinhoudelijk* zo sterk als een nat zakdoekje bij een verkoudheid. Maar het is dan ook een nummer dat “takes the piss” met de pubers die zo graag stoer willen zijn. Maar stel dat je het nou toch tegen de klippen op serieus wilt nemen: waar gaat het dan over?


My Right to Party

Lees het gerust eens na*, maar als de tekst dus ergens over gaat dan gaat het om het -op zich gezonde- gevoel van verveling door sleur. Niet dat verveling een goed gevoel is maar omdat het zo vervelend is zet het an tot actie. Want sleur is een gevoel dat je niet te lang moet laten bestaan. Het gaat over de behoefte aan uitdagingen en het gaat over de seks-negatieve houding van veel machtsbewakers terwijl leuke seks toch echt heel leuk kan zijn en energie kan geven. Een nummer over de dagelijkse routines waar je geen zin in hebt omdat het zo machinaal is dat het gewoon niet menselijk meer is. Het gaat over het meten met twee maten zoals sommige ‘managers’ of ‘docenten’ dat inderdaad menen te mogen doen. Over de verrijking van managers en instituties ten koste van werkers en mensen.
Eigenlijk de enige positieve zin in het hele nummer is:

You gotta fight for your right to party!

 


Verslaving en “Right to Party”?

en dat is dus precies waar het om gaat… bij verslavingen. Je ziet zo vaak dat mensen met een verslaving zich zo ontzettend opgesloten voelen en aangepast, dat zij nooit eens een keer uit de band kunnen breken. Pijnlijk genoeg is tegelijkertijd waar dat ze eigenlijk regelmatig uit de band breken maar dat is telkens onder invloed dus daar “ben je als het ware niet zo bij”, dat is weer zoek als je weer nuchter bent.
En dat is dubbel pijnlijk want iedereen heeft natuurlijk “recht op ‘party’ (soms)” naast z’n werk. Genieten is gezond en mensen hebben het wel eens nodig om een beetje uit de band te springen.
Het is niet voor niets dat zelfs één van de oudste machtsinstituten jaarlijks een feest organiseert om de opgebouwde spanningen een beetje af te leiden (carnaval).


Maar is ‘gebruik’ wel Party?

Maar het aller aller pijnlijkst is het nog wel om toe te moeten zien hoe mensen met een verslaving dan vervolgens hun eigen feestjes de hele tijd ondermijnen zo lang ze hun eigen verslaving niet serieus nemen.
Dan hebben ze een leuk begin van de avond gehad en vervolgens loopt het gebruik uit de hand zodat ze niets meer hebben om van te kunnen genieten achteraf.

In de praktijk: Welke grenzen moet je jezelf stellen? Welke grenzen moet je andere mensen stellen zodat het leuk blijft/wordt?

Daarom mijn wens voor jou voor 2016 is: Fight for your right to party! Zorg er zelf voor dat een feestje ook een feestje is en dat je niet iets dat leuk begon telkens weer laat eindigen in een schaamtevolle avond. Houd een leuke avond ook een leuke avond in plaats van een feestje dat weer door een uitglijder in de boeken van jouw geheugen moet worden afgeboekt als een schaamtevolle mislukking.
Ik hoop voor 2016 dat leuke avonden ook als leuke, als ruige, voor mijn part als vuige avonden te boek komen te staan. Avonden waar je met een glimlach naar terug kijkt omdat je jezelf niet hebt laten inhalen door de trek die nou eenmaal bij jouw verslaving hoort.

nog een beetje eigenzinnigheid
uit een tijd dat Rock & Rollers en Rappers
nog een hekel hadden aan elkaar


Als je me naar aanleiding hiervan iets wilt zeggen of vragen, over jezelf of over je partner… laat het me weten:


Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl


Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.