Goede voornemens: ik ga stoppen met… Onhandige doelen

probleem van GOEDE voornemens

PraatmetHans_1JanHet is weer bijna 1 januari dus er zijn al een paar weken van allerlei goeie plannen vooruit geschoven naar 1 januari. Dán gaat het gebeuren… dat ik ik ook graag voor je, vandaar deze blogpost!
Veel mensen stellen vooral einddoelen als zij zichzelf doelen stellen voor het nieuwe jaar.
Nou zijn dat vaak ook best lekker duidelijke doelen wat op zichzelf dan natuurlijk wel weer gunstig is, want concreet en meetbaar enzo (in het kader van “SMART-doelen stellen” waar je coaches altijd over hoort). Maar wanneer je ergens naartoe wilt, dan gaat het gaat er meestal niet om dat jezelf als doel stelt dat je ergens áán komt, dat is immers alleen maar het eindresultaat van het feit dat je ergens gestart bent, en vooral, dat je onderweg bent door blijven gaan. Het einddoel zegt niet zo veel over de weg die je kiest om af te gaan leggen om dat doel te bereiken.

Goede voornemens zijn goed… maar niet (goed) genoeg


Betere voornemens

Anders, en iets luxer, gezegd. Het bedenken van een goed einddoel zegt niets over het proces dat je kiest om daar te komen. Als je jouw huis moet schilderen kan je wekenlang uitstellen om te gaan schilderen met het bedenken van mooie plannen of het onderzoeken van de houdbaarheid van verf. Maar negen van de tien keer draait het er toch gewoon km dat je kwasten gaat kopen, en verf, en dat je een datum prikt waarop je begint. Het plan “iedere week minimaal twee volle dagen verven” zet waarschijnlijk meer zoden aan de dijk dan wekenlang bedenken of je nou beter eerst de gang.. Of beter eerst de keuken… Begrijp me goed, ik weet dat het overal gezegd wordt dat je een plan moet hebben en ik ben er niet voor om zo maar overal verf tegenaan te gaan plakken. Maar als je goed kijkt draait het er toch vooral om dat je een aantal uur, liefst aan één gesloten aan de slag bent met schilderen. Dus maak dáár je doel van: het DOEN!.


“Conditie trainen” of “minder drinken” bijvoorbeeld

“Volgend jaar wil ik een betere conditie”.. is natuurlijk eigenlijk vooral lekker vaag!
Want: “beter dan wat?” en nog los daarvan. Het is veel interessanter om je te bedenken wat er moet gebeuren om dat te bereiken.
Ik ga “meer conditie” bereiken door (bij voorbeeld) “elke week te voetballen/ hard te lopen/ minstens één keer naar m’n werk te fietsen i.p.v. de auto”.
“vanaf morgen ga ik minder drinken!” da’s niet eens een goed voornemen. Dat is waarschijnlijk gewoon een directe reactie op je kater. Volgend jaar ga ik minder drinken is al iets beter als ‘goed voornemen’. Maar hoe ga je dat vage goede voornemen dan vast houden? Want er zit natuurlijk best een heilzame kern in!
Welk proces moet je nuchter leren om die alcohol minder nodig te hebben in jouw leven? Als je drinkt voor de ontspanning ga je waarschijnlijk meer hebben aan wekelijks sporten of dagelijkse ademoefeningen dan aan een vaag goed voornemen rond 1 januari. Als je drinkt om lol te hebben doe je er waarschijnlijk verstandig aan om eens actief te gaan oefenen in het nuchter echt plezier hebben! Zo’n goed voornemen klinkt anders al snel behoorlijk saai en gaat er bijgevolg niet van komen omdat je dat vorig jaar december een goed idee vond…

Wat wordt je plan van aanpak?!


Eigenwijs

Het is veel verstandiger om na te denken over jouw eigen manier waarop jij jouw lange termijn vage voornemens wilt gaan bereiken. En dan vervolgens niet te lang kwijlend naar het voornemen blijven kijken dat daardoor alleen maar verder weg lijkt te raken. Nee, kijk vervolgens naar de procesdoelen: onderzoek de stappen die je onderweg gaat zetten om in ieder geval in de richting van dat einddoel te bewegen. Waar kan je wekelijks tevreden over zijn? Zelfs als je misschien dat einddoel niet helemaal, of op een andere manier bereikt.


Tip

Je staat verbaasd hoeveel meer je bereikt als je procesdoelen gaat stellen volgend jaar!

Einddoelen hebben minder kans van slagen dan proces doelen


Als je me naar aanleiding hiervan iets wilt zeggen of vragen, laat me dat even weten:


Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl


Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.