Het lawine verhaal

PraatmetHans_LawinemodelZoals mogelijk bekend is, heb ik jaren in Davos gewerkt, in Zwitserland. En als ik daar uit mijn raam naar buiten keek dan zag ik boven op de berg van die lelijke hekken staan, bovenop de berg. Nou had ik zelf ook al wel bedacht dat dit iets met lawines te maken zou kunnen hebben. Maar toch. In de versgevallen sneeuw vond ik ze zo ontzettend ontsierend.
Dus toen ik tijdens het stappen eens in gesprek raakte met een architect dacht ik mijn deel te doen aan het verfraaien van Davos: “zouden we nou niet gewoon die lawine kunnen laten gaan en dat we ‘m dan natuurlijk niet het dorp in laten razen maar gewoon net voor het dorp tegenhouden met een muur ofzo?”

Een vriendelijk bedoeld hoongelach kwam mijn kant op. “Wat ben jij ook een plattelander hè… Als we die lawine aan het begin tegenhouden zijn we met een hek van een paar honderd franken klaar, als we die lawine door laten razen tot aan het dorp is het gewicht en het momentum van de lawine zo gegroeid dat het goedkoper is om het hele dorp steen voor steen af te breken om het verderop weer op te bouwen…”


De les om te leren van de lawine

Dat inzicht heb ik goed in mijn oren geknoopt en ik heb dit model vaak gebruikt voor mijn klanten.

Vaak denken mensen dat het er om draait dat zij een bepaalde reactie moeten doen om iets tegen te houden. Maar als je daar beter naar kijkt dan gaat het er juist om dat je datgene tijdig doet. Als je het te laat doet zal je waarschijnlijk duurder uit zijn en zwaarder in moeten grijpen

Kijk even naar de Prezi:
Lawine-model: reactie op Craving
(door op de pijltjes naar rechts te klikken ga je vooruit in het verhaal)

Het draait er om dat je begrijpt wat bij jou de signalen zijn en wat je daarmee kunt doen. Op het niveau waarop je bent (en niet op het niveau waarop je zou willen zijn).

Je kunt zelf bepalen hoeveel plekken er zijn en waar die plekken zitten om jezelf tegen te houden. Maar het is aan jou om jouw eigen “LawinenSchutz” te maken.

Wat zijn de dingen die jij doet, in gang zet, vraagt… bij welk signaal???


Lawine – formulier

Je zou eens -om je zelfkennis op dit gebied wat te verbeteren- onderstaand ‘lawine-formulier’ eens in kunnen vullen.
Onderstaande is alleen maar een(!) voorbeeldje

Waar het om draait is: Hoe is jouw LawinenSchutz-lijst?

Signaal-kant Cijfer Actie-kant
Ik voel me goed, inclusief de emoties die bij mijn leven horen. Ik zit lekker in mijn vel. 0 Er regelmatig bij stilstaan hoe het voelt om goed bezig te zijn. (Dagboek schrijven, korte adembewustwording momenten)
Ik zit niet meer lekker in mijn vel. Verdoof mijn lichaam of ik verstrak ergens in mijn lichaam 1 Ontspanningsoefeningen, praten over de reden voor de spanning
Slechter slapen 2 pieker papiertje met plan-moment.
Ontspanningsadem, Loslaat oefeningen. Praten met probleem veroorzakers
Concentratie wordt lastiger of korter, Voor me uit staren, verontwaardigd gevoel 3 Nadelen-voordelen balans voor jezelf nalezen. Doelen zoeken en de dingen die je aan wilt leren voor controle uitzoeken.
Moeite met concentratie, steeds meer foutjes maken, twijfel aan eigen mogelijkheden. lichamelijke onrust. 4 Hardlopen of sporten. Geef andere mensen de handleiding hoe ze jou het beste kunnen helpen. Onder de douche gaan staan en schud oefeningen
Grooooooooote Gevoelens of zelfs Explosieve Emoties (angst of paniek, boosheid etc) 5 Antitrekademen (als er niemand anders is om het mee te doen). Snoepen of anderhalve liter sparood drinken.
De volgende stap is dat het je niet meer zelf lukt dus dat anderen mij tegen zullen moeten houden. Dus vraag om hulp. Bel, ga langs bij mensen!
Dom Denken (zoals de gedachte “fuckit” of “schijtan” of “lamaar”, Druk in je hoofd, water in je mond, onrust in je handen en benen. OF juist leeg gevoel in je hoofd en in je borst. 6 Terugval noodplan in werking zetten om weglijden te voorkomen.
Waarschijnlijk uitglijden (of terugvallen). Maak niet te ruzie of ga niet te veel praten  maar ga eens opschrijven welke dingen jij gaat voelen en wat je gaat doen (of laten) door het gebruik.(de brief aan je controlerende zelf)

Jouw Lawine – formulier

Waar het om draait is: Hoe is jouw LawinenSchutz-lijst?

Het kan je helpen om die dingen eens op een rij te zetten zodat je kan bepalen of je eerder wilt gaan leren reageren op een gevoel als ‘craving’.

Hans West

Integrative Addiction Coaching sinds 1996. Als je geen zin hebt om in de boeken terecht te komen als “verslaafde”, als je wilt dat ik langs kom bij jou i.p.v. je te moeten aanmelden bij instanties… Als je jouw leven zelf in de hand wilt gaan nemen.

(aanvullende theorieën te vinden op West-coaching.nl*)

Mijn vraag aan jou:

Als jij iets hebt gehad aan dit artikel, of jij weet iemand die hier iets aan zou kunnen hebben: gebruik dan de social media sharing-buttons hier beneden om het onder de aandacht van mensen te brengen die er óók iets aan zouden kunnen hebben.


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

3 gedachten over “Het lawine verhaal

  1. Pingback: Wat betekent corona voor verslaving – 02 #WeAreInThisTogether | Integrative Addiction coaching: PraatmetHans.nl

  2. Pingback: 6-flags model voor terugval analyse (01) | Integrative Addiction coaching: PraatmetHans.nl

  3. Pingback: Hoe ga ik om met de Schijtan-reactie (ook wel bekend als “Fuck it!”) #verslaving | Integrative Addiction coaching: PraatmetHans.nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.