Cocaïne en hersencellen: over uitgroei en opruimen

Cocaïne: uitgroei en opruimen van breincellen

PraatmetHans cocaïneDat klinkt best gunstig voor de cocaïne gebruiker, als je deze nieuwe onderzoeken te oppervlakkig leest. Tot nu toe werd verslaving vooral in de dieper gelegen hersenstructuren gezocht (vergelijk de honger van mijn Krokodil*) maar voor cocaïne geldt ook dat in het hogere gebieden (de denkende ‘Mens-laag’ in het MPK-model) wordt ook door cocaïnegebruik beïnvloedt. Daar beginnen de zenuw-uiteinden ineens behoorlijk te uit te groeien en te “spruiten”.


Denklaag

Dat klinkt leuk mat wat waarschijnlijk wordt geacht is dat mensen niet slimmer worden maar vooral meer bezig zijn met het herkennen van redenen voor het gebruik van, en het denken over mogelijkheden om te komen aan coke.

Looking into the frontal lobes of live mice at a cellular level, researchers found that, after just one dose of cocaine, the rodents showed fast and robust growth of dendritic spines, which are tiny, twig-like structures that connect neurons and form the nodes of the brain’s circuit wiring.

In de experimenten met muisjes bleken de muisjes al gelijk sneller gericht op de oplossingen die te maken hadden met cocaïne.
Voor geïnteresseerden:

Misschien is dit ook wel de basis van de ‘coke-slimmigheid’ die de meeste mensen wel herkennen als zij gebruikers kennen die van die “prachtige redenaties” kunnen opzetten die het ‘eigenlijk geheel verantwoord’ maken om nog een beetje door te snuiven. 😉


Dopamineverhaal

Daarnaast is dus de -elders al meer genoemde- dieper gelegen dopamine rush en de veranderingen in dat dopamine systeem een soort van “superstimulus leertraject” waardoor je de dingen die met cocaïne te maken hebben (laten we maar even de duidelijke pakken: het benodigde geld, mogelijk de combi met alcohol of seks, de papiertjes, de spiegeltjes en creditcards of scheermesjes) je de sterke en automatische verwachting geven dat er zo gesnoven moet gaan worden.
Voor geïnteresseerden:


het brein dat zichzelf een beetje kannibaliseert

En zou het daar nou maar bij blijven: heel recent blijkt uit onderzoek aan de Amerikaanse John Hopkins University dat er nog een effect van stevige hoeveelheden cocaïne. Er is onderzoek gedaan -wederom bij muisjes- waaruit blijkt dat cocaïne ook directer schadelijk is voor het brein dat het beslist te gebruiken. Wat er namelijk gebeurt als gevolg van grotere hoeveelheden is dat het brein zichzelf als het ware een beetje begint op te eten.
Even uitleggen: cellen in het lichaam maken afvalstoffen, er doet ook wel eens een celletje raar dat moet worden opgeruimd, er gaat eens een celletje kapot of half kapot en dat moet allemaal worden opgeruimd. Daar hebben we cellen voor die de rommel opruimen zodat er lekker de ruimte en de vrijheid is voor de gezonde cellen. Dat proces van het opruimen van cellen kan uit de hand lopen en dan worden er niet alleen kapotte of rare, of cel onderdelen opgegeten. Dan worden er ook gehele gezonde cellen opgegeten. Dat proces dat wordt wel “autofagie” genoemd (van “auto” = “zelf” en “phagie” = eten)

Working with mice, researchers at Johns Hopkins have contributed significant new evidence to support the idea that high doses of cocaine kill brain cells by triggering overactive autophagy, a process in which cells literally digest their own insides.


muisjes leren ons:

Door muisjes voldoende coke te geven en vervolgens te kijken wat er in hun breintjes gebeurde (en geloof me: muizenbreintjes zijn kleiner maar ze verschillen niet zo heel veel van het emotionele deel van ons menselijk brein) en het bleek dat de overactieve autofagie in het hele brein voor kwam inclusief de laterale habenula regio, een stukje van de hersenen dat door coke wordt getriggert en dat belangrijk bij zaken als stress en pijnlijke prikkels.
Beetje technisch: de cocaïne de productie activeert van NO in het brein, en NO -blijkt uit andere studies- speelt een rol in het “aan” zetten van die autofagie.

“We have now shown that NO plays a big role in the modification of an enzyme called GAPDH, a key event in controlling cocaine-induced autophagy.”

Deze verandering (genaamd nitrosylation, verandert de GAPDH enzymactiviteit op en geeft veranderingen in genexpressie, die het startsein zijn voor de autofagie op een versnelling hoger te gaan. Ik weet even niet wat dit voor de N02 gebruikers betekent die ook coke snuiven… Maar coke en balonnetjes zijn toch meestal niet zo’n veel gebruikte combi)
Niet alleen dat dit gebeurt bij de gebruikers zelf. Omdat ratjes niet zo lang leven konden we ook kijken wat er met de kindertjes gebeurde en ook daar zag je de overactieve autofagie bij de kinderen van moeders die behoorlijk coke hadden gekregen tijdens de zwangerschap.
Voor geïnteresseerden:


Conclusie

Niet leuk voor de kinderen van gebruiksters tijdens de zwangerschap en niet leuk voor regelmatige gebruikers. Want het is dus niet zo dat cocaïne je een stel hersencellen kost omdat het zo giftig is, omdat het bijvoorbeeld net zoals alcohol een aantal hersencellen oplost. Nee, het zet een proces in gang waarmee jouw brein letterlijk meer van je eigen hersencellen op eet.
Nee, dat is niet dat je gelijk als een zombie rondloopt maar het laat wel zien dat de schadelijkheid van cocaïne toch al gauw in de buurt van alcohol komt, terwijl de verslavingskans mogelijk toch nog wel wat groter is, gewoon omdat het op meerdere niveaus tegelijkertijd speelt.


Als je meer wilt weten over Cocaïne:

– Weetjes over Cocaïne

– Over cocaïne en je hart

– Cocaïne-gerelateerd op deze site

 

Als je het eens wilt hebben over het cocaïne gebruik van jezelf of van je partner, laat het me even weten:

Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in cocaïne, professionals en getagged , , , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

2 gedachten over “Cocaïne en hersencellen: over uitgroei en opruimen

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.