Nadenken over het plannen van een #intervention (3)

De timing van een intervention

PraatmetHans DominoOver het algemeen ben je flexibeler wanneer je een “intervention light” plant dan dat je met een “hard intervention” bent. Een intervention light zal je namelijk ook meer plannen wanneer er nog “ruimte is” voor iemand, in de fase waarin je het nog niet “al helemaal zat bent”. Als je zo lang hebt gewacht dat je daar bent aangekomen dan hou je namelijk vooral de hardere interventionstijlen nog over.
Over het algemeen zal gelden:

hoe vroeger hoe beter
hoe duidelijker hoe beter
hoe harder hoe minder

dat moge duidelijk zijn… (zie eerder)


Het moment van de dag

Het moment van de dag waarop je een intervention plant hangt helemaal af van de gebruiker. Het doel is namelijk dat je iemand ontmoet op een moment dat iemand nog niet (veel) gebruikt heeft.
Ik maak wel mee dat deelnemers zeggen: “kan het niet wat later op de avond in verband met mijn werk” maar als iemand dan al duidelijk onder invloed is dan heeft een intervention eigenlijk weinig zin. De dingen die iemand onder invloed heeft meegemaakt zijn de volgende dag “verder weg” in het geheugen. De dingen die iemand nuchter heeft meegemaakt die zijn “dichterbij” als je nuchter bent. En dat is waar we op doelen: méér nuchterheid, méér controle. En dat geldt ook voor de aanwezigen.

ochtendstond goud in de mond

Je zegt de dingen vaak beter als je zelf ook nog niet te moe bent van de dag. Je verwoord je gevoelens beter, je bent minder emotioneel, minder boos of verdrietig en dat is best belangrijk want een intervention gaat niet over jou maar over de persoon in kwestie. Het draait er niet om dat jij jouw verhaal doet, het draait er om dat je iemand motiveert om aan de slag te gaan.
…en hoe liefdevoller en rustiger dat gebeurt, hoe meer kans van slagen het heeft en waarschijnlijk ook hoe positiever het effect. Juist de heel confronterende interventions blijken vaak een negatieve terugslag te hebben na een periode van aanpassing door de persoon met het probleem op zijn rug.


Aanwezigen

Het is altijd een lastige vraag wie er bij een intervention aanwezig moeten zijn. Want de mensen die aanwezig willen zijn, dat zijn niet altijd de mensen waar de gebruiker zelf “iets mee heeft”. Sorry dat ik het hard zeg maar voor sensatie is geen ruimte. Dus voor de tante of ook die het “ook wel interessant vind om erbij te zijn” is er géén plek.
Het kan wel zijn dat er mensen bij moeten zijn waar de gebruiker niet zo veel mee heeft omdat zij de andere aanwezigen moeten steunen. Dan is het belangrijk dat zij zich ook niet met de gebruiker bezig houden maar zich inderdaad bezig houden met het steunen van de aanwezige waar zij voor komen zodat deze zelf kan zeggen wat gezegd wil zijn.


Het gezamenlijk doel

Dat klimkt vreemd omdat regelmatig de uitkomst van een intervention is dat je iemand een periode “alleen laat” met z’n problemen. Maar is dat werkelijk zo?
Laat ik iemand niet veel meer alleen als ik ‘m zonder steun laat doormodderen met een verslaving die ik eigenlijk vooral “enable” door het er niet over te hebben. Is het duidelijk zijn over mijn grenzen eigenlijk niet eenveel betere basis voor samenwerking en samenzijn in de toekomst?
Want dat is het doel van een intervention? Niet om iemand te kleineren, niet om de verantwoordelijkheid af te pakken van iemand… Dat is meestal al wel lang genoeg gebeurd.
Nee, het draait er om dat je iemand helpt om te zijn wie hij zal willen zijn in de toekomst.
Je gaat juist naast degene staan die iemand wil worden, niet naast degene die iemand nu nog is.

Misschien wil je hier eens over praten over een kop koffie.


Andere ‘intervention’ teksten:

en ook:

Of als je het hier eens over wilt hebben laat het me even weten:


Of als je het hier eens over wilt hebben laat het me even weten:


Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.