Mismatch (vergelijkbaar met het Mens-Paard-Krokodil-model) in de VU

BreinMPKIk heb het natuurlijk regelmatig over het “Mens-Paard-Krokodil-model” in ons brein dat het zo begrijpelijk kan maken waarom we soms zulke volledig andere dingen voelen dan dat we verwachten te voelen.

Mensen kijken mij dan soms een beetje bevreemd aan (omdat zij het anders geleerd hebben en ook omdat zij graag vasthouden aan het idee dat hun denken, belangrijker en altijd sterker is dan hun gevoel of hun biologische behoeften). Maar gaandeweg wordt steeds duidelijker dat deze zelfoverschatting alleen maar overeind te houden is in een beschermde en rustige en bevredigde situatie (dat zou overigens volgens mij wel eens de reden kunnen zijn dat de mensen in de ivoren toren van de behandelwereld het gevoel hebben dat dit de waarheid is terwijl iedereen die zich open durft te stellen voor het leven van hun cliënten kan zien dat het anders werkt).

Soms wil ons emotionele brein werkelijk iets echt anders dan ons denkend brein (en vaak hobbelt ons denken dan ook nog gewoon achter ons gevoel aan om “goede redenen” te vinden voor de dingen die we al aan het doen zijn…)

Je kunt je voorstellen dat ik je graag even attent maak op de volgende lezing:

Mismatch, hoe we dagelijks worden misleid door ons oeroude brein


Tekst van de website:
Ons lichaam vertoont nog altijd sporen van de oertijd. En ook ons brein is voor een belangrijk deel nog net zo geprogrammeerd als dat van onze prehistorische voorouders. Maar de omgeving is ingrijpend veranderd. Hierdoor ontstaat ‘mismatch’.

Een typisch voorbeeld van Mismatch is overgewicht. Ons lichaam is ingesteld op een dieet van vlees en wilde planten dat we miljoenen jaren aten, maar niet op snoep, chips en toetjes. Bovendien reageren onze hersenen op zoetigheid en geven een oeroude boodschap af: eet zoveel je kunt, zodat je ook op dagen zonder voedsel verder kunt. Alleen kent de moderne mens dit niet.

Wanneer je over meer mismatches wilt horen, op vrijdag 12 februari spreken Ronald Giphart en Mark van Vugt (hoogleraar evolutionaire psychologie) hier over op de Vrije Universiteit in Amsterdam in het kader van het Lustrum daar.

zie voor meer info: Mismatch!

http://www.vu.nl/mismatch

Ik zie je daar 🙂

Dit bericht werd geplaatst in @cetera, eetverslaving en getagged , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.