Signalen van #verslaving (Diagnostic Manual)

Question: Hoe weet ik nou of mijn vriend(in) verslaafd is of niet?

Answer: check de onderstaande signalen en vergeet het of-of-denken…


PraatmetHans_VrouwmetKater“Verslaving” is eigenlijk een vrij slecht gedefinieerd concept. Daarom is soms knap ingewikkeld om tijdig te (h)erkennen of iemand nou “verslaafd” is of niet.

en sowieso is dat eigenlijk al een verkeerde voorstelling van zaken bij een dergelijk complexe ‘diagnose’. Niemand is verslaafd-of-niet. “Verslaving” is niet als een been dat gebroken is of niet. Verslaving is een proces met een glijdende schaal waar je oppervlakkig in kunt blijven hangen zoals de meesten. Maar het is iets waar je ook diep in kunt wegglijden

Er is niet één teken waardoor je kunt zeggen: “kijk daar hebben we een verslaafde”. Er zijn een aantal signalen die je kunt merken bij een ander of bij jezelf die bij elkaar opgeteld maken dat je zou kunnen stoppen om jezelf af te vragen of je verslaafd bent maar dat je jezelf beter af kan gaan vragen hoe verslaafd je jezelf moet inschatten. En dat heeft helemaal niets te maken met intelligentie of een gebrek aan wilskracht of iets dergelijks.

signalen

Het is gewoon een heel nuchter rijtje van signalen die je kunt waarnemen en behandelaars stellen wel dat, als je in het volgende rijtje van signalen drie dingen kan herkennen bij jezelf, dat je dan volgens de DSM (het heilige boekje uit de psychiatrie) mag zeggen dat er waarschijnlijk voldoende verslaving aanwezig is om het serieus gaan te nemen en dat begeleiding handig is om het goed te laten gaan.

Die signalen zijn:

  1. tolerantie
  2. onttrekkingsverschijnselen
  3. klein gebruik loopt steeds uit de hand
  4. controleren en zelfs stoppen lukt niet
  5. gebruik kost steeds meer tijd
  6. dagelijkse activiteiten worden afgestemd op de mogelijkheid om te gebruiken
  7. het gebruik gaat door ondanks dat er problemen door ontstaan
Maatschappelijk denken we vaak wel heel erg gemakkelijk en afkeurend over “verslaving”. En vooral: véél te simpel. Neem nou alleen al het verschil tussen biologische verslaving en emotionele afhankelijkheid. Dat wordt zelfs in een hoop behandelingen onvoldoende uit elkaar gehaald.

Wanneer jij merkt dat je uit dit rijtje 3 punten herkent, neem dan even contact op voor een informerend gesprek.
Het is echt niet dat je gelijk zou moeten gaan “stoppen” of zo. Dat denken mensen vaak wel, maar dat is zeker niet gezegd. Het is dan gewoon handig om samen even te kijken naar de dingen waar je mogelijk wat extra aandacht aan wilt geven om ervoor te zorgen dat jouw leven de levenskwaliteit krijgt die je jezelf toewenst.


Aan de slag?: Praten met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.