Gewoon verbieden tot 18 jaar, dat zal ze toch wel leren?

Question:?

Het is toch erg dat kinderen zichzelf in een coma drinken. Dat moet je toch gewoon verbieden

Answer:.

PraatmetHans_Dat zou je denken, ja. Dat vond de politiek dus ook. Ze hebben de leeftijd voor het kopen van alcohol omhoog getrokken naar 18 jaar.
Enig idee wat daarvan de resultaten zijn?
We mogen natuurlijk nog niet met definitieve conclusies komen want het is nog kort maar de eerste tekenen zijn bepaald niet positief gebleken.
Als we naar de cijfers kijken van het coma-drinken onder jeugdigen in het afgelopen jaar dan is de verandering helder: in het afgelopen jaar hebben 27% méér jongeren zichzelf een coma gedronken waarvoor ziekenhuis opname noodzakelijk werd…

Er werd ook veel meer stiekem gedronken zonder dat de ouders er een idee van hadden. Dat is van 20% naar méér dan 50% gestegen in een jaar!..

(lees meer cijfers in het blad LEF*)

De politiek ‘correcte’ verbied-gedachte lijkt er vooral voor te zorgen dat er niet meer gepraat wordt over de verantwoordelijkheid van ouders of de verantwoordelijkheid van kinderen. We zeggen: “het mag niet meer” en dat moet genoeg zijn…


Reclame met anti-campagnes

Of wat denk je van het effect van de politiek correcte anti-campagnes? Als je een aantal van de ‘anti-campagnes ziet dan pakt dat eigenlijk telkens verkeerd uit. Laten we wel zijn, een aantal anti-reclames maakt vooral reclame voor het misbruik van alcohol. PraatmetHans_comazuipenMeisjes die zich gewillig open zetten voor minstens porno-erotische orale ‘toegankelijkheid’, modellen die zich met een fles bevallig op de grond draperen… is dat echt bedoeld om iets minder aantrekkelijk te maken?
Goed, als we naar de cijfers kijken dan zal het waarschijnlijk voor opvoeders en campagne-schrijvers waarschijnlijk erg lekker voelen (iemand heeft immers “ja” gezegd tegen die campagne. Maar wat doet het voor de doelgroep? Wat denkt het pubermeisje dat begeerlijk wil zijn,  wat denkt de puberjongen. De blikken op deze foto zeggen misschien wel genoeg? Wat is het voorbeeld voor een leeftijdsgroep die alles doet om “erbij te horen”? Hoe onaantrekkelijk zijn de beelden die we presenteren als anti-reclame? Wanneer we een PRaatmetHans_Dronken op straatbeeld van feestende dronken meisjes op straat laten zien… Is dat on aantrekkelijk of ziet de gemiddelde puber vooral een stel meiden die zich amuseren?

Vertrouwen op de oplossing van politiek en reclamemakers is dus misschien niet verstandig. Dus laten we kijken naar de opvoeding. Wanneer zijn hun opvoeders relaxed en hebben die het naar hun zin? Zijn papa en mama ook het best in staat om te genieten van het leven als ze dronken zijn?

Ik geef geen oordeel, ik geef geen slechts een cijfer dat ik zorgwekkend vind: Het blijkt (20% méér coma-zuipers in het ziekenhuis opgenomen dan vorig jaar!) niet zo goed te werken als gedacht werd om te vertrouwen op verbieden en antireclames.

en ik heb géén oplossingen anders dan ons voorbeeld en onze communicatie als volwassenen…

Ik ga niet pretenderen dat ik nou weet wat de oplossing precies is. Opvoeden is gewoon hartstikke ingewikkeld.
Al denk ik dat het inmiddels bewezen is dat een goed voorbeeld aanzienlijk beter werkt dan een afschrikwekkend plaatje of een verbod.
Het is waarschijnlijk verstandig om er bij stil te staan dat er een groot verschil is tussen de dingen die goed voelen voor opvoeders, dingen die goed voelen en werkzaam voelen voor de makers van de campagnes en de politieke verbiedmachine versus de dingen die mogelijk dus werkzaam zijn in opvoeding van pubers…
De simpele oplossingen als “just say No” zijn waarschijnlijk gewoon te simpel om werkzaam te zijn.

Wat voor mij persoonlijk goed of verstandig voelt blijkt niet zinvol te zijn voor de doelgroep…
Laten we onze kinderen zien dat het leven leuk kan zijn zonder gebruik of laten we onze kinderen zien dat er toch vooral gebruik (alcohol) ‘nodig’ is in ons leven op het leven leuk te malen? Wat is ons voorbeeld?

Nota Bene: dit probleem daar zijn we echt niet alleen in in Nederland, dat is ook zo voor de landen om ons heen.


Wanneer je hier een training of een informatie-avond wilt organiseren voor jezelf en andere ouders, laten we het er over hebben met een kop koffie of thee:cupofteacupofcoffee

…als je eens (anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?.. dat kan!


Als je het hier eens over wilt hebben laat het me even weten:


Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.