Wat we van Odysseus kunnen leren over het omgaan met #craving / #trek en verleiding (en wat niet)

Omgaan met trek:
De les van Odysseus

PraatmetHans_Odysseus_BondageVerleiding is niet nieuw voor ‘de mens’… en manieren om met verleiding om te gaan al zeker niet.

Homerus (Grieks dichter en zanger die leefde van rond 800 v.Chr. tot 750 voor Christus) schreef er al over in de Odyssee* (zo’n beetje het oudst bekende Griekse geschrift).


Wat we van Odysseus kunnen leren over het omgaan met craving en trek

In dit verhaal beschreef Homerus al hoe Odysseus een probleem had toen hij met zijn schip en bemanning langs de Sirenen moest varen. Sirenen waren volgens de Grieken destijds half-godinnen, half vogel en half mens, die zulke mooie liederen konden zingen dat iedere schipper in de verleiding kwam om naar hen toe te varen. En als je dichtbij genoeg was en de verleiding sterk genoeg, dan lette je niet meer op andere dingen, zodat ook jouw schip op de klippen liep.


Circe’s tip: bondage!

Odysseus had van Circe gehoord hoe hij daarmee om moest gaan. “stop de oren van de bemanning dicht met bijenwas zodat zij niet aan de verleiding worden blootgesteld en dus naar de sirenen willen varen. Zelf wilde hij de verleiding wèl meemaken maar hij begreep dat hij daar ook niet aan zou kunnen weerstaan en dat hij mogelijk overboord zou springen dus de oplossing was eenvoudig en simpel (hoewel het natuurlijk wel een beetje vreemd is dat hij die verlokkende gezangen zó graag wilde horen terwijl hij ook wel wist dat hij er vervolgens niet echt van zou kunnen genieten -maar het zal wel belangrijk hebben gevoeld).
De oplossing: hij liet zich door zijn mannen vastbinden aan de mast van het schip om zo de verleiding geforceerd te kunnen te weerstaan… een dergelijke oplossing wordt nog steeds wel de “Odysseaanse constructie” genoemd. Odysseus, geeft zijn mannen bovendien de opdracht dat zij hem, als hij schreeuwt, dat ze hem niet mogen losmaken maar dat ze hem nog steviger vastmaken.

Zo gezegd, zo gedaan komen ze ongeschonden voorbij het eiland van de sirenen. We kunnen alleen maar raden naar al de smoezen die Odysseus heeft bedacht en al de pogingen die hij heeft gedaan om zijn bemanning te overtuigen van de onzin om hem vast te binden. Zij waren doof voor zijn woorden en bijgevolg was hij in staat om de volgende morgen bekaf blij te zijn dat het allemaal goed was gegaan en dat ze ongeschonden voorbij de kliffen van het eiland van de sirenen waren gekomen.


Wat ik zal willen dat wisselt…

Veel mensen met een verslaving hebben uit zichzelf al de oplossing van Odysseus opgepikt en anders is het vaak één van de eerste tips die je van behandelaars krijgt, soms is het zelfs de enige.
Als ik inderdaad nadenk over de momenten dat ik verleiding zal voelen dan heb ik al een belangrijke stap gemaakt. Odysseus snapte dat hij verderop in de reis iets anders zou willen dan hij nu wil en hij snapt dat hij er achteraf niet blij mee gaat worden als ie die keuze inderdaad gaat maken. Hij snapt dat zijn wensen zullen veranderen in een situatie met een verleiding… en hij houd er rekening mee. Hij begrijpt dat het onvoldoende is om nu te zeggen dat hij straks niet wil omdat hij nu niet wil.


Notes:

note 1*)
De Odyssee is een verhaal overigens, waarin middelengebruik behoorlijk aan bod komt. Neem alleen al de “lotuseters” en even later de bemanningsleden die hun menselijkheid verliezen door het gif van circe te drinken. 🙂


Als je eens wilt praten over de manier waarop je Circe’s tip en de ‘oplossing’ van Odysseus in jouw leven kan inplannen:


Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.