Odysseus en zijn commitment device (2) (over #craving / #trek en verleiding)

Wat is een #committent device?

PraatmetHans_Odysseus_BondageDe oplossing van Odysseus wordt in de huidige therapiewereld nog steeds gebruikt en wordt wel een “committent device” genoemd onder therapeuten. Want op allerlei punten komen we de vraag tegen: hoe hou ik mijzelf aan mijn eigen goede voornemens… Want achteraf blijkt immers telkens weer: het waren ècht goede voornemens… *zucht*

To abstain from the enjoyment which is in our power, or to seek distant rather than immediate results, are among the most painful exertions of the human wil.~N.W. Senior (1836)

En om je nou aan je eigen plan te kunnen houden, dan kan je ervoor kiezen om een plan te maken waardoor je eigenlijk de directe aantrekkelijkheid van iets te vermindert door er korte termijn ‘gedoe’ aan te verbinden. Want natuurlijk wil ik mij niet verliezen in korte termijn controleverlies van mijn gebruik ook al is dat misschien wel effe heel erg aantrekkelijk en zelfs al lijkt het (vooraf) aantrekkelijk.

Dat verschil tussen de blik waarmee je vooraf tegen dingen aan kijkt tegenover de blik waarmee je achteraf terug kijkt. Natuurlijk wil ik volgend jaar niet meer op dezelfde manier gebruiken. En ik weet dt ik volgend jaar blij zal zijn als het mij lukt om mijn controle in de volgende weken te herwinnen… Maar ja, volgend jaar is nog zó ver weg… Vind ik nu tenminste… (want volgend jaar zal ik “vorig jaar” véél dichterbij vinden dan omgekeerd -oh en ieder jaar dat je ouder wordt komt “vorig jaar” een beetje dichterbij-).


De truc van een ‘commitment device’

Daniel Goldstein noemt dat: “the battle between your present and future self”.
Hoe zorg ik ervoor dat ik later een blije gepensioneerde man wordt? Nou waarschijnlijk óók door nu een beetje ontevreden te zijn omdat ik het geld niet uit kan geven dat ik voor mijn oude dag aan het sparen ben. Natuurlijk is het handig om nu een paar leuke herinneringen te maken waar ik later tevreden op terug kan kijken. Maar als ik nu mijn pensioen opmaak wordt het toch lastiger om te genieten van mijn herinneringen als ik geen geld heb voor eten en wonen…

  • hot head: ‘hot’ door verleiding / korte termijn
  • cool head: planning / denken over gevoelens en lange termijn

Goldstein maakt het goed invoelbare verschil tussen “a hot head” dat, verhit door verleiding in de strakjes dingen wil doen die voor de lange termijn onhandig zijn, en “a cool head” dat vooraf kan plannen en nadenken over de gevoelens die ik achteraf op de lange termijn zal hebben.
Het draait er als het ware om dat je en verbinding maakt met degene die je in de toekomst wilt zijn. Zijn doel is het dan om de hot-head, die je kan zijn in bepaalde situaties in bedwang te houden met een ‘truc’ -a ‘device’- zodat je jezelf verbindt met, commitment ervaart voor jouw toekomstige zelf.
Maar jezelf echt verbonden te voelen met de toekomstige versie van jezelf, dat is nog bar lastig. Echt commitment te voelen voor wie je kunt zijn in het ene geval dat je controle herwint of degeen die je zult zijn als je die controle niet herwint vereist soms echt wat denkwerk en zeker ook een erkenning van het bestaan van jouw “hot head”… Hoe je nu met een cool head misschien vindt dat het onverstandig is om te gebruiken… Dat is makkelijk om te zeggen met een cool head, want het is niet het cool head die wil gebruiken.

A committent device is a decision you make with a cool head to bind yourself so that you don’t do something regettable when you have a hot head.
~ Daniel Goldstein


time traveling

Een truc hij daar voor voorstelt is het zogenaamde “time traveling”.
Dit is even een lastig concept omdat je als het ware ‘heen-en-weer gaat in de tijd tussen drie verschillende “self-en”. Namelijk:

  1. “wat plan ik nu (present self)
  2. om in een situatie straks te doen (near-present self) zodat ik dan rekening zal houden met
  3. degene die ik in een verdere toekomst zal kunnen worden (future self) als ik mijn gedrag nu handig plan.”

Anders gezegd:
Hoe behoud ik in verleidingssituaties een beetje van m’n koel berekenend hoofd (the cool head) met oog voor de toekomst (a future self)?
Hoe behoud ik straks een manier van denken die grip houdt op de beslissingen van mijn andere hoofd dat door begeerte verhit raakt (a hot head). Want mijn hot-head zal veel meer directe/makkelijke bevrediging zoeken van m’n behoefte of van een trek op een bepaald moment (near-present self). Wat zal ik straks moeten gaan laten staan om te voorkomen dat het afgekoelde hoofd van de volgende morgen schaamte en spijt zal voelen… Misschien zelfs wel zó veel schaamte en spijt dat het opnieuw zo veel behoefte krijgt om die rottige gevoelens niet meer te voelen dat er opnieuw een ‘hot head’ ontstaat die hele domme beslissingen wil gaan nemen op het gebied van controle.

Voor de mensen die bekend zijn met het Mens=Paard-Krokodil-model bij verslaving. Vergelijk de Mens met de cool head en de Kroko met uitzicht op kip met de hot head

Het is vaak wel belangrijk om ook te oefenen met dit “time-travelen”. Het is erg verleidelijk om te gaan geloven dat ‘het je nooit meer zal overkomen, om het bestaan van jouw hot head te ontkennen. Maar als je ermee gaat oefenen dan merk je dat je eigenlijk best nauwkeurig kunt voorspellen wat je zult gaan voelen.


Als jij eens samen wilt praten over jouw commitment devices, neem dan eens contact op:


Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen email-adres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.