Wat zijn de voor- en nadelen van ‘commitment device’-truc (3)

Voor- en nadelen van de ‘commitment device’-truc

PraatmetHans_Odysseus_BondageEr zijn ook wel een paar voor- en nadelen van de ‘commitment device’-truc die goed zijn om in het achterhoofd te houden.

Voor sommige mensen geeft het gebruik van een commitment device een gevoel dat je geen zelf-controle hebt. Wanneer je ervoor zorgt dat je door afspraken met anderen zult wordt tegen gehouden, bijvoorbeeld… wat gaat er dan gebeuren in een situatie waarin je waarin je niet wordt tegen gehouden?

Geen onterechte kritiek want sommige mensen zijn zo druk bezig met zichzelf met allerhande trucs op afstand van hun gebruik te houden dat ze ook niet leren om met die trek om te gaan op den duur. Aanvankelijk is er niet zoveel mis met een beetje zelfbescherming maar gaandeweg moet je toch gaan nadenken over het evenwicht tussen externe controle en interne controle.
Het commitment device dat aanvankelijk echt een verstandige beslissing was om jezelf tegen jezelf te beschermen kan op een gegeven moment dan gaan voelen als een beperking van de vrijheid omdat je de beslissing te veel bij het ‘device’ legt in plaats van bij jouw wens om een leven te leiden dat levenskwaliteit heeft.

Een ander risico is dat we soms op commitment devices vertrouwen die eigenlijk zo stevig niet zijn. Je zou eens moeten weten hoe vaak ik niet heb gehoord “mijn vrienden weten toch wel dat ik hiermee bezig ben, die gaan echt niet voor mijn neus zitten gebruiken”… en hoe vaak dat dan toch gebeurde met een terugval als gevolg.
Wat was er bijvoorbeeld gebeurd als Odysseus niet een paar keer had geprobeerd of zijn bemanning hem echt wel vastgebonden zou laten zitten in het moment van verleiding? Hij heeft dat namelijk voorbereid, hij heeft geprobeerd wat er gebeurde als hij smeekte los gemaakt te worden. En toen hij losgemaakt werd, werd hij woedend omdat dat hij wist dat hij niet tegen zichzelf beschermd zou worden op het moment van verleiding.

Wanneer ik teveel ga vertrouwen op mijn commitment device ga ik ook minder letten op de “temperatuur van mijn hoofd”. De temperatuur van de trek kan soms behoorlijk oplopen onder de oppervlakte, ook zonder dat mensen dit zelf in de gaten hebben. Die self-awareness is belangrijk want met je “hot head” kan je altijd wel weer een smoes verzinnen waarom jouw commitment device nou juist “vandaag even niet opgaat”. Voor jouw hot head is bij een bepaalde temperatuur (bij een bepaalde hoeveelheid trek, of bij een bepaalde soort van trek) de waarheid ineens behoorlijk vloeibaar. Dan liggen die lijnen allemaal zo scherp niet meer.
Dan verzin je een smoes en je schaamt je ervoor dat je dat gedaan hebt en baalt er van dat jezelf niet aan je eigen afspraken met jezelf hebt gehouden. Dat wil nog wel eens reden zijn voor een hoop extra twijfel aan jouw zelfwaarde en een hoop extra trek… een slechte combinatie.


Aan de slag met CD’s

Het is dus nadenken over de manier waarop jouw CD (commitment device) gaat vorm geven in de praktijk. De truc daarbij is dat je middels negatieve (korte termijn) gevolgen verbind aan het positief (korte termijn) gevoel van bevrediging zodat je de kans kleiner maakt om in de toekomst teleurgesteld naar dat keuzemoment terug te kijken.

Dus kijk eens in je agenda naar de komende dagen om te kijken wat voor keuze momenten er gaan komen. Zoals Goldstein zegt: je kan ‘time machines’ maken met plaatjes van jezelf in de toekomst om jezelf te helpen herinneren welke toekomst je voor jezelf uitkiest en waar de risicomomenten zitten

Dan bind je jezelf vervolgens aan bepaald gedrag door zelf negatieve consequenties te verbinden aan de keuze die in de toekomst spijt gaat geven en positieve consequenties (andere positieve consequenties, alternatieve goeie dingen) aan nieuw gedrag in die situatie die je op de langere termijn trotser zal maken over jezelf

Misschien is het aardig om de commitment devices die jij voor jezelf hebt bedacht hier eens te testen en te kijken wat anderen ervan vinden


Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen email-adres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.