Victas overgenomen door Arkin…

exitVictasArkin gaat waarschijnlijk verder met de failliete Victas*. Dat is belangrijk voor Utrecht. Victas: een groep mensen met vaak veel hart voor de zaak en voor hun cliënten maar helaas ook wel een bestuur dat zich met veel bezig hield behalve het integreren van het conglomeraat dat Centrum Maliebaan (de voorloper van van victas) eigenlijk altijd is gebleven. Centrum Maliebaan was namelijk een samenwerking tussen veel verschillende instantietjes in Utrecht die eigenlijk onvoldoende echt zijn gaan samenwerken. Er is natuurlijk in de loop van jaren veel gedoe geweest op bestuurlijk niveau en in deze politieke periode van vooral weg-bezuinigen (Victas is niet de enige die ten onder dreigt te gaan in de verslavingszorg) bleek dit management niet opgewassen tegen deze tijd.
Dat is pijnlijk. Dat is vooral pijnlijk voor de 440 medewerkers maar dat is zeker net zo pijnlijk voor Nederland. `


(on)mogelijkheden

Natuurlijk moet de zorg efficiënt en natuurlijk kan er veel verbeterd worden. Natuurlijk moet er op kwaliteit gelet worden. Maar we zijn met z’n allen zo aan het snijden in de zorg en het kwaliteitsmanagement dat wordt nagestreefd is zo hard bezig met het voorkomen van fouten dat het niet meer toe komt aan het verbeteren van het bestaande.
Het gaat uiteindelijk om de klant, de mens met een verslaving die waarschijnlijk al lang geprobeerd heeft het op z’n eigen manier te doen maar die dan op een gegeven moment niet meer het hoofd boven water houdt.

Schrijnend is de paralel van de klanten met de organisatie. Zoals een verslaafde zich hoogstwaarschijnlijk meer zal moeten gaan bezig houden met de gezondheid van het levende lijf, met de gevoelens die er werkelijk spelen en met de mogelijkheden in de werkelijke wereld, eerder dan alle goede voornemens en de mooie ideeën die hooggehouden moeten worden. Zo zal waarschijnlijk meer aandacht moeten ontstaan voor de werknemers die het werk doen en mag er gesprek ontstaan over hun motivaties en de mogelijkheden die er in deze tijd nog over zijn. Ik gun Victas van harte een toekomst met minder papieren plafonds en meer overbrugging van de eilandcultuur.

En ik gun Nederland een Geestelijke gezondheidszorg die niet alleen maar bezig hoeft met verantwoording en administratie maar een gezondheidszorg die weer ruimte krijgt om te bloeien, die tijd krijgt voor contact met de klanten.


kwaliteitsmanagement

In het kwaliteitsmanagement zijn er twee stromingen:

  • hoe haal ik de rotte appeltjes er uit?
  • en hoe zorg ik dat de appels mooier glanzender, gezonder en voller worden?

Ik denk dat we ons veel en véél te veel op de eerste poot zijn gaan richten als Nederland met de angstcultuur (die vaak zo hoog wordt gehouden om macht te verkrijgen). Ik denk dat we kunnen gaan leren leven met diversiteit en neurodiversiteit en daar speelt verslaving een belangrijke rol in. Ik denk dat we ons bezig zouden kunnen gaan houden met levenskwaliteit en met glans en niet alleen maar bezig zijn met de lastige gevoelens die we niet proberen te voelen, bezig zijn met fouten die we net moeten maken.

Ik gun de medewerkers van Victas een doorstart waarin ze -net als hun klanten- misschien een aantal ideeën los moeten laten maar dat ze iets kunnen gaan doen met hun gevoel in plaats van dat ze moeten proberen van alles te doen aan hun gevoel.

Dit bericht werd geplaatst in @cetera en getagged , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.