Lezing: Omgaan met ‘verslaving’ (en what the f*©# is dat nou eigenlijk: verslaving?)

StopdeVerslaving_koffie-met-Hans-WestEr is veel onzin over “verslaving” het is een slecht gedefinieerd iets maar er zijn best veel mensen die er last van hebben. Zelf, of dat zij last hebben van de verslaving van een partner, of een ouder of een kind… En onzin of vage begrippen, daar kan je niet zo veel aan doen, dat glipt tussen je vingers door. Misschien zijn zelfs de matige resultaten van veel verslavingszorg voor een deel terug te voeren op de onduidelijkheid van wat het nou eigenlijk is… “verslaving”?

Omgaan met ‘verslaving’ (en what the f*©# is dat nou eigenlijk… verslaving?)

Als we grip willen hebben op iets dan is het handig om goed te kijken naar wat iets wel is en wat iets niet is want er is een hoop onzin op de ‘markt’. Dan is het handig als eens iemand de dingen duidelijk komt uitleggen.
Dus een aantal dingen die in een lezing als deze aan bod komen zijn: een antwoord op de vraag “wat is verslaving?” beter gezegd: uit welke elementen is “verslaving opgebouwd?” en de vraag “wat moet je er aan doen?”

Laat ik maar vast wat dingen verklappen:


Verslaving is een ziekte

Laat ik gelijk vast even duidelijk maken. Biologische verslaving is een ziekte in het brein die ontstaat door gebruik en onhandig omgaan met ‘middelen’. Middelen die aanvankelijk heel OK waren, die draaien langzaam om. Bevrijdende drugs worden een klem. Lekkere dingen worden steeds minder lekker.  Angstremmers geven steeds meer angsten etc. etc.

Zoals iedere ziekte zit er een verloop in. Net als bij griep kan je 40 graden koorts hebben of je snotterig voelen en last van je spieren door een griepje. Er zit nergens een omslag punt van wel-of-niet, verslaving als ziekte is een gradueel proces dat groeit en slechts heel langzaam uitdooft. Nee, je bent niet één-twee-drie verslaafd maar als je een ’n goeie “ruim-voldoende hebt ontwikkeld” voor verslaving dan heb je die voorlopig wel even zitten want het wil maar heel slecht genezen. Er zijn wat pillen voor de gevolgen zoals “craving” (“trek”) maar dat zijn de gevolgen, zoals griep koorts geef. De aandoening zelf is bar lastig te beïnvloeden.

Verslaving kan komen door iets buiten jezelf maar het proces is een ziekte die de functie van het brein verandert, een chronische ziekte…


Nee, niet iedereen hoeft te “stoppen”

Als je gaat kijken naar het aantal mensen dat gebruikt en je bedenkt je wat ik hiervoor gezegd heb, dan kan het niet zo zijn dat al die ‘gebruikers’ een nul hebben voor verslaving. Dat betekent dat het niet zo hoeft te zijn dat gebruik altijd alleen maar uit de hand hoeft te lopen (als je tenminste nog geen ruim voldoende  voor biologische verslaving hebt.

“Het wonderlijke is dat mijn klanten soms nog veel meer bezig zijn met ‘stoppen’ dan dat ik dat ben als behandelaar.”

Maar er moeten natuurlijk wel dingen veranderen want anders dan verandert er niks. Vaak gaat het niet zozeer over “stoppen” maar juist meer over het starten van dingen. Het starten van de dingen die je controle gaan geven.


Nee een verslaving is niet alleen maar biologisch

We zijn als behandelaars tegenwoordig zo hard bezig met strak beschreven protocollen om niks fout te doen, dat we er niet meer aan toe komen om eens iets te proberen. We kijken graag naar de biologie van het brein met de hoop dat je er een pil in kan gooien zodat je jezelf niet-vervelend te voelen. We zijn soms zo druk met alle gevoelens die we niet willen voelen dat we niet meer weten hoe we ons wel moeten voelen.
Een klant zei ooit:

There is no such thing as addiction,
there’s just stuff i like more than life itself!

dat zegt wat over “de stuff” maar het zegt ook wat over “life itself”. Hoe maken we samen een keuze voor ons leven zelf? Of zijn we alleen maar bezig om niet te gebruiken? Waarmee we -wrang genoeg- dat middel alleen maar opnieuw belangrijk maken in ons leven maar nu met het woordje “niet” ervoor.


Omgaan met ‘verslaving’ (en what the f*©# is dat nou eigenlijk: verslaving?)

Deze en andere vragen behandelen we in een lezing die jij kan organiseren bij jou in de buurt. Dit is liefdewerk dus ik ga je niet het vel over je oren trekken. Een buurthuis, een kerkgemeenschap, een vriendenkring. Laat me weten waar en wanneer en ik kom het jullie uitleggen zodat je er mee verder kan. Zodat je misschien ook zelf ook nieuwe stappen kan zetten wanneer je een ander coacht.

oh, nou snap ik beter wat ik kan doen!


Bestelling Presentatie

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.