afwezige levenskunst geeft levensangst…

stoepbloemen5.jpgIk vond het mooi beschreven: die samenhang tussen afwezige levenskunst en het ontstaan van levensangst. In zijn blog zesmaal.nl (Herstellen van drankzucht) schrijft Pitt in zijn post “18 — stoepbloemen” naar aanleiding van het boekje “Sidewalk flowers“over waarnemen. Als side-note maakt hij daar een opmerking uit de praktijk die ik mooi en waardevol vind voor mensen die willen leren omgaan met hun verslaving. Dat beeld van verslaving als een afbrokkeling van levenskunst dat is een mooi verduidelijkend beeld en het geeft enerzijds de hoop dat je dat natuurlijk ook kunt omdraaien en dat je levenskunst zou kunnen oefenen. Juist omdat door afbrokkelende levenskunst de levensangst zal groeien.
Daarom wil ik u een klein stukje van zijn blog niet onthouden:


Je ziet veel angst in de kliniek. Wat ik zou noemen: levensangst. Als je goed kijkt zie je die weliswaar bij ieder mens, het hoort er nu eenmaal bij, maar hier zoemt het voortdurend aan de oppervlakte, als het geluid dat opstijgt uit een geopende bijenkast. Dat is ook niet verwonderlijk, want waar levenskúnst eerst vervaagt en ten slotte verdwijnt, neemt levensangst haar plaats in. De verslaafde denkt: ‘Mijn middel is weg, wat moet ik?’ Dat is een hele goede vraag, maar in de samenleving van nu, en ook in de klinieken van nu, wordt die leegte soms erg snel gevuld met antidepressiva en wat er nog meer is. Een tobbende geest sus je in slaap. Juist wanneer die geest reden heeft om te tobben, dan demp je dat. Precies wat de verslaafde toch al deed.

Er is maar één advies dat ik kan geven aan mensen die na hun ontnuchtering aanlopen tegen gevoelens van existentiële eenzaamheid, je alleen voelen in je bestaan: word er maar vrienden mee. Die gaat echt niet meer weg. Steek je de sleutel in het slot dan zit hij op de bank op je te wachten, schonk zichzelf vast iets in – ja, ook dat nog, hij wel – maakte het zich gemakkelijk, doet alsof hij thuis is. Dat is hij ook. Wat je kunt doen is: nieuwe vrienden erbij zoeken. Zorgen dat die er óók zijn wanneer je thuiskomt. Nieuwe vrienden? Dat is:

  • een nieuwe interesse,
  • een nieuwe bezigheid,
  • een nieuwe intensieve liefhebberij,
  • een aantal nieuwe mensen om je heen
  • een nieuwe levensinstelling.

hoop

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik dit stukje waardevol en ook hoopvol vind voor mensen die zijn voorbeeld willen gaan volgen.
En ik ben het roerend met hem eens: Je komt niet om de angst heen!
Je kunt je er tegen verzetten en daarmee gooi je met het badwater ook een hele rits kinderen weg.
Maar je kunt levenskunst ook aanleren. Nee, het gaat niet altijd zo snel en zeker niet zo snel als de schijnbare oplossing die al genoeg geoefend is, maar levenskunst is te leren als je de stappen doet die Pitt voorstelt.
Deze, en nog wat andere lessen -die voor iedereen verschillend zullen zijn- maken het mogelijk…


cupofteacupofcoffee

…als je eens (anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?.. dat kan!

Als je het hier eens over wilt hebben laat het me even weten:


Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.