P.S. Draait verslavingsbehandeling om “stoppen” of eigenlijk juist om “starten”?

Question:?

maar je zegt niks over starten?…

Answer:.

oeps, daar is wat weggevallen…

Ik kreeg een vraag dat in de vorige post eigenlijk gemist wordt waar je dan moet beginnen… Ik heb dat in de oorspronkelijke al bijgeplaatst maar als je ‘m ook gemist hebt: hier nog even de aanvulling op de post.


P.S. Starten dus…

Ik hoop dat ik duidelijk geweest ben: de oplossing ligt niet zozeer in “alle aandacht voor het stoppen van jouw partner, jouw kind”. Er mag aandacht beginnen te gaan naar het starten: het starten van jouw levenskwaliteit. En omdat jouw levenskwaliteit samen hangt met de levenskwaliteit van degenen waar jij van houdt mag je OOK(!) aandacht hebben voor de levenskwaliteit van degene die mogelijk kampt met een verslaving of afhankelijkheid… Maar begin alsjeblieft bij jezelf…

Wrang genoeg zijn de stappen die je doen moet als omgeving van iemand met een verslaving/afhankelijkheid behoorlijk overeenkomstig met de stappen die jouw partner of jouw kind weer zal moeten leren. Ik zeg daar elders meer over en anders mag je er altijd naar vragen.
Maar het begint met de belangrijkste les van Hitchhikers Guide to the Universe:

“Don’t Panic!”

Adem in, adem uit en begin eerst maar eens te doen wat moet je doen om jezelf te beschermen tegen de invloed van de verslaving of afhankelijkheid. Ik weet niet wat dat is (maar ik loop natuurlijk al wel decennia mee in deze behandelingen dus ik doe een paar voorstellen):

  • Misschien was je te veel met jouw partner of jouw kind bezig zodat je jouw vrienden en kennissen nooit meer zag en moet je daar maar weer eens wat banden gaan aanhalen zodat je daar jezelf kunt zijn?
  • Misschien heb je al te lang gedacht dat jouw ontspanning vanzelf wel zou komen als “die ander” zou “stoppen” en is het de hoogste tijd om eens te kijken naar manieren van ontspannen die voor jou eerder gewerkt hebben… en die weer te gaan doen!? (variërend tussen: naar buiten de natuur in, uit met vrienden, lekker(!) sporten, meditatie, samen muziek maken, bidden, ademoefeningen doen… en alles dat daartussen en daar omheen zit)
  • Misschien moet je jullie financiële situatie uit elkaar halen om jouw eigen financiële situatie veilig te stellen? (Nee, dat hoeft niet gelijk een scheiding of uithuisstelling te zijn. Maar soms is een beetje wettelijk advies wel handig.)
  • Misschien moet jij eindelijk weer eens wat leuks beleven of eindelijk weer eens lekker genieten. Of misschien moest je maar weer eens wat gaan betekenen voor andere mensen dan de persoon met een verslavings- of afhankelijkheidsprobleem…

Begrijp me goed, dit doe je niet om iets te stoppen, maar om iets te starten. Ik bedoel dit helemaal niet gericht tegen jouw partner of jouw kind maar voor jezelf.
Maak daar eens een plan voor en als je dat plan voor jezelf wat duidelijker hebt, dan kan je daar jouw partner/kind bij gaan betrekken voor de eigen levenskwaliteit…

Als je het hier eens over wilt hebben of…
cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Als je meer wilt weten over dit onderwerp of als je het hier gewoon verder over wilt hebben, laat het me even weten:


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.