Het risico van polygebruik (uppers naast downers) is…

roes-risico’s

PraatmetHans-Uppers-DownersHet risico van poly-gebruik (het nemen van verschillende middelen door, en naast elkaar) op feestjes heeft natuurlijk duidelijke voordelen (fun) maar de nadelen…

Met name het gebruik van ‘uppers’ (stimulerende middelen als coke, XTC, amfetamine) náást een ‘downer’ (zoals met name alcohol of GHB) zie je veel op feestjes.
Waarbij met name het risico van alcohol vaak wordt onderschat omdat het “toch geen harddrug is”. 
Natuurlijk is het niet gezond om één hoofd tegelijkertijd twee kanten op te sturen (activerend en ontspannend tegelijkertijd) maar voor de gezondheid had je het toch al niet gedaan, dus dat argument dat weegt blijkbaar niet zo zwaar 😉
Want bijvoorbeeld de voordelen van ’n uppertje náást drinken zijn duidelijk voor mensen die ervaring hebben met het combineren van middelen. Je lijkt de lol van de alcohol te kunnen hebben zonder dat je zo hinderlijk “dronken” hoeft te worden: je hebt wèl het plezier in je hoofd, zonder dat je lichaam gaat zo gaat slingeren.


Nadeel van uppers samen met downers

Maar aan dat voordeel zit wel een kansspel-prijskaartje.
Allereerst werken downers een beetje “zelfbeschermend” want als je er namelijk genoeg hebt genomen om domme dingen inmiddels een “heel goed idee” te gaan vinden, dan doet je lijf al niet meer mee. Door de uppers in je bloed wordt dat opgevangen en mensen doen dan inderdaad ook regelmatig hele domme dingen onder invloed van twee drugs. Vaak zijn het juist de gebruikers van uppers met downers die als hinderlijke gasten door de bouncers op straat moeten worden gezet. Als je de sociale angst wegdrinkt terwijl je tegelijkertijd de energie overeind snuift om ongeremd allemaal dingen te gaan doen… daar wordt je niet per sé leuker door voor je omgeving.

Je voelt je reuze zeker op dat moment maar morgen wil je niet terughoren wat je gedaan hebt. Met name niet omdat het dingen kunnen zijn waar jouw vrienden ècht van balen.


Als de uitwerkingen niet tegelijkertijd zijn uitgewerkt

Maar het grootste risico zit hem in de verschillende duur van de roes. De downer-roes van alcohol of GHB duurt een stuk langer dan bijvoorbeeld de upper-roes van coke.
Wat je nogal eens ziet gebeuren op feestjes is dat iemand eigenlijk al een levensgevaarlijke hoeveelheid downers op heeft, genoeg om eigenlijk een ademstilstand te laten ontstaan. Maar dat merk je niet want ze hebben tegelijkertijd zo veel opjagers in hun bloed dat er net geen gevaarlijke situaties door ontstaan. Dus je neemt nog wat te drinken of je neemt nog een buisje -want het voelt echt alsof het nog wel kan- en dan… Dan is ineens de coke op, of het geld om coke te kopen. Met als gevolg dat je ineens een crash maakt die zijn weerga niet kent, sterker nog de mensen die aan een ademstilstand sterven op party’s dat zijn regelmatig mensen die ineens hard instorten doordat de kortere up-werking van coke (bijvoorbeeld) is uitgewerkt zodat zij ‘ineens’ zijn overgeleverd aan alle down-werking van de GHB of de alcohol die ook nog in hun bloed zit…

dus als je dan al “twee kanten op gaat gebruiken” op één feest, bepaal dan van te voren hoeveel en wat.

Want juist het bijgebruiken met je kop onder invloed geeft poly-gebruik soms echt het karakter van Russisch roulette

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?.. dat kan!


Als je het hier eens uitgebreider over wilt hebben laat het me even weten:


Aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik*
Of eerst eens een kopje koffie drinken om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.