Perfectionisme is…

Motivational Quotes:

image

“Perfectionism makes a perfect grinding halt…

Hans


Toelichting:

Ik zit nou al decennia in de verslavingszorg en ondanks dat “die verslaafden” natuurlijk heel vaak worden weggezet als “ongemotiveerd”, “moeilijk” en “zonder ruggengraat” (en dat soort veroordelende termen), mijn ervaring is wrang genoeg dat de reden waarom de meeste mensen met een verslavingen telkens struikelen juist is: perfectionisme!

Dat is ook wel logisch als een probleem al wat gegroeid is: je wilt jezelf (en anderen) niet teleurstellen. Dus je gaat proberen om het “goed te doen”. Het krediet van de omgeving is vaak tot aan de marge verbruikt dus mensen “willen het niet meer accepteren” (van zichzelf)…

Maar al aan het begin van een verslaving. Best vaak zie je dat gebruik een aanpassingsreactie was, oorspronkelijk. Om niet boos te worden doe je een joint, om niet teleurgesteld over te komen doe je een borrel, om ‘snel’ genoeg over te komen doe je een lijntje… en gaandeweg raak je jezelf kwijt (en dat keert zich tegen jezelf).

Maar het gaat er bij chronische aandoeningen toch telkens weer om dat je van de uitglijders moet leren om weer op te staan. Als je perfectie nastreeft dan leer je niet reageren op de kleine dagelijkse missers die optellen tot een moment waarin de wilskracht het verliest van het perfectie plaatje in je hoofd.

En regelmatig krijg ik van mensen te horen:
“perfectionist?
Ik?
Nou als er IEMAND weet dat ik niet perfect ben dan ben ik het wel”

…om vervolgens weer perfectie na te gaan lopen streven met zinnetjes als:

“nu weet ik het zeker! dit gebeurt echt nooit meer!”

Natuurlijk is op een gegeven moment de laatste terugval natuurlijk gewoon de laatste geweest. Maar pak het niet te perfectionistisch aan is altijd mijn tip. Natuurlijk zouden we het willen dat er “een knop om ging” maar er zit gewoon in een levend brein geen ‘knop’. Op een gegeven moment kunnen dingen duidelijk genoeg zijn. Maar die “knop” nastreven… Perfectionisten kunnen niet leren van de kleine foutjes omdat ze hun eigen menselijkheid uit het oog verliezen (of dat alleen maar onder invloed kunnen beleven). En omdat ze hun eigen foutjes niet waar willen hebben nemen perfectionisten dus ook eigenlijk niet de verantwoordelijkheid voor hun missers. Wel de schuld, dat zeker, maar niet de verantwoordelijkheid.

Als je het nou eens omdraait:

Het is niet mijn perfectie plaatje en zoals ik het graag zou willen maar ik beloof je dat ik helaas zal falen af-en-toe. Ik beloof je dat ik mijn best ga doen dat te voorkomen. En ik beloof je dat ik daar verantwoordelijkheid voor zal nemen als het gebeurt en dat ik er op aanspreekbaar zal zijn wat ik gedaan heb. En ik beloof je mijn uitglijders samen met jou te onderzoeken als ze -ondanks mijn oprechte voornemens- toch gebeurd zijn met het doel dat we ervan kunnen leren en dat ik zoveel mogelijk herhaling kan voorkomen.”

Of dus iets in deze strekking maar dan vooral in jouw eigen woorden!

Daar kom je verder mee…
En als ik daarbij kan helpen neem dan contact op*.
Of als jij iemand bent die moe is van de goede voornemens van jouw partner, vriend(in), collega, zoon, dochter: neem even contact op*.

Zin in andere Motivational Quotes?*

 


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in coaching, quotes en getagged , , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.