Het waarom van een “intervention light” i.p.v. een “heavy”?

Question:

PraatmetHans Interventions hoeven niet altijd 'zwaar' te zijn

PraatmetHans Interventions hoeven niet altijd ‘zwaar’ te zijn

Ik ben je artikelen aan het doorlezen om te kijken wat ik voor iemand kan betekenen en kom ook op de “interventions”. Hoezo zou je trouwens de light versie aanraden eerder dan de ‘zware’ versie??

Answer:
In a nutshell:
Als je mensen in een hoek dwingt dan passen mensen zich aanvankelijk soms ook best wel aan als je niet al te onzinnige dingen vraagt. Maar na een tijdje gaat hun aandacht vooral naar de vraag “hoe squeeze ik mij weer uit deze hoek?” in plaats van de vraag: “wat heb ik te leren van deze ervaring?” (of om precies te zijn: “hoe komt het dat mijn eigen leven mij in de hoek zet?”).

Juist omdat onder het onaangepaste ‘verslavingsgedrag’ vaak eigenlijk juist veel aanpassingsgedrag zit (“verslavingsgedrag is overigens m.i. een erg makkelijke term die helaas nog onnadenkend door veel mensen gebruikt word, zelfs ook nog in de verantwoorde zorg).

Het eerste onderzoek naar de effecten van interventions laat ook zien dat er een verschil is tussen het eerste effect van interventions en de langduriger effecten. En eigenlijk best invoelbaar lijkt het er op dat de manier waarop een intervention gehouden is redelijk bepalend kan zijn voor de lange termijn effecten: hoe meer een intervention iets was dat iemand ‘dwong’ (door schuldgevoel of schaamte bijvoorbeeld), hoe minder op de lange termijn de keuze voor behandeling als een eigen keuze voelt.
Wanneer een intervention zonder veel “emotioneel geweld” verloopt en hoe meer iemand eigenlijk vooral uitgenodigd en niet gedwongen wordt om over zijn/haar issues te praten (omdat de hele omgeving inmiddels dezelfde taal spreekt) en wanneer de oprechte zorg van de omgeving is uitgesproken terwijl tegelijkertijd de verantwoordelijkheid helder voor de volgende stappen heel duidelijk bij iemand zelf blijft liggen (zie de blog over push & pull*), dan heb je geen zekerheid maar wel de beste voorwaarden geschapen dat iemand aan zichzelf gaat werken op een manier die op de lange duur ook overeind blijft staan…
Want verantwoordelijkheid, hoop en jezelf ècht iets gunnen, dat zijn eigenlijk de belangrijkste voorwaarde om tot een resultaat te komen dat dieper gaat dan “aanpassen” aan de wensen van de omgeving (en niet zelden lig aan de basis van de problemen dat iemand bezig is om zich aan te passen (zelfs als het er allemaal heel erg onaangepast uit ziet), dat iemand bezig is om het gevoel te ‘fixen’ en niks werkelijk doet aan de zelfzorg en levenskwaliteit en de voorwaarden voor een goed gevoel over zichzelf…


Als je het hier eens over wilt hebben of…
cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Als je meer wilt weten over dit onderwerp of als je het hier gewoon verder over wilt hebben, laat het me even weten:


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.