Ambivalentie en gedrag

Motivational Quotes:

“our actions are the thermometer of our ambivalence… a wonderful feeling”

Hans

Ambivalence: having mixed feelings, or contradictory ideas, about something or someone


Toelichting:

Iedereen (ie-de-een!) is ambivalent over dingen. Logisch omdat we op verschillende niveaus functioneren. De waarheid van ons hart is niet altijd dezelfde waarheid als de waarheid van ons hoofd (en dan is het niet zelden dat die twee ook nog eens verschillen van de motivaties van onze buik, onze hongers. 

Zeker met biologische verslaving zie je dat we ambivalentie kunnen wegpoetsen door te argumenteren “dat ik blijkbaar niet wil als ik nog honger(craving) heb”. Maar ook met emotionele afhankelijkheid: “Moet ik mijn gevoelens de ruimte geven die zij willen? Of moet ik liever met mijn wil mijn gevoelens beheersen?”

Als je snapt dat onze hongers nou eenmaal minder hoogstaand zijn dan onze idealen, dan is ambivalentie dus niet iets slechts maar vooral iets dat te verwachten is, iets om naar te kijken en te onderzoeken. Het is een waardevol gevoel dat je helpt bij zelfonderzoek in plaats van iets dat je weg zou moeten proberen te poetsen. Het is de spanning op de boog die je in staat stelt om een pijl z’n doel te laten treffen.

Zin in andere Motivational Quotes?*

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in @cetera, quotes en getagged , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s