Maar je kunt toch nooit meer drinken? (of is #TSM een andere aanpak?)

Question:?

Maar ik heb altijd gehoord dat je nooit meer kan drinken? Maar nou hoor ik over die “TSM”… Wat is dat?

Answer:

PraatmetHans_TEDxIk heb al eerder gesproken over “TSM” (The Sinclair Method). Kijk maar eens onder de tag TSM* maar het antwoord is simpel: TSM is een strategie waarbij je alleen nog maar drinkt terwijl je onder de bescherming bent van een opiaatblokker. Wat dat doet?


Ethanol is de doener van de drank

Soms is het de boosdoener, soms de goeddoener, dat hangt ervan af of je genetisch gevoelig bent voor verslaving en of je er al vaak genoeg mee in aanraking bent geweest. Niet zozeer van de gekozen drank want de intake en de snelheid van inname maakt de verschillende uitwerkingen van de verschillende dranken… ethanol is ethanol. Maar het de tijd van inname (daarom heeft tequila zo’n slechte naam) de opgetelde hoeveelheid en het tempo van afbraak door de lever en inname door de mond (langzaam -eigenlijk beter- of snel), in bier, wijn, sterke drank of bocht: het is de ethanol hoeveelheid en de stijging ervan die in ons brein de veranderingen brengt waar we voor drinken als mens (en dier).

Ethanol (het goedje dus dat ons brein beïnvloedt) lijkt namelijk erg op oxytosine (één van de centrale prikkelstofjes in ons brein) Daar komt de ontspanning, het plezier en het (soms volledig onterechte) vertrouwen vandaan, daar komt ook de agressie vandaan bij mensen die in hun jeugd zijn geslagen of misbruikt (want voor die groep werkt oxytocine anders). Maar niet alleen dat. Ethanol laat ook endorfinen (onze lichaamseigen opiaten) loskomen in ons brein waar een groot stuk van de pijn-verdoving (lichamelijk of emotioneel) vandaan komt die alcohol ons brengt.
Juist ook daar vandaan komt het verslavend aspect en de prikkel tot voorbereiding op het gebruik! Dat geeft het alcohol deprivation effect (de trek, de craving die je voelt als iemand met Alcohol Use Disorder) heeft voor veel mensen met die endorfinen te maken.
Dat je verder ook nog adrenaline in je bloed uitstort door ethanol, die je tot allerlei (vaak onhandige) acties aanzet (dansen, of ingeslikt verdriet uiten, of boos worden of “dingen doen” -die misschien niet zo verstandig zijn zoals morgenochtend zal blijken-) dat is verder in dit kader niet zo interessant. En dat de synapsen naar het geheugensysteem het even later nog maar half doen zodat er wel informatie naartoe gaat maar dat deze nooit op de harde schijf wordt opgeslagen, laten we dat in dit kader ook maar vergeten.
Dat je dus met een stevige inname ook ineens allerlei prikkelstoffen in je brein hebt uitgeput en dat die afwezige prikkelstoffen in je brein een gevoel van leegte geven de volgende morgen dat is de kater die mogelijk wordt uitgelegd als verdriet of depressie, ook dat is in het kader van dit verhaal niet meer dan een leuk weetje.

Maar dat het die opiaten uit ons eigen brein zijn die zorgen voor het AUD (Alcohol Use Disorder) dat de vorm kan krijgen van maandelijkse “binging” tot dagelijks overmatig drinken, dat is in dit verband dus wèl belangrijk!


TSM: The Sinclair Method

Het gaat er dus om dat verslaving voortkomt uit de eigen opiaten in het brein en de TSM-aanpak is er op gericht dat je die opiaten blokkeert door van te voren opiaat-blokkers (Naltrexone) te nemen.
Het principe is simpel maar het vereist vaak wel een aandacht en coaching om dat door te zetten en het systeem goed te begrijpen. Maar een hele aardige aanzet om te begrijpen hoe dat uitwerkt op het leven van een verslaafde: Kijk eens naar de TED-talk van Claudia Christian: ‘How I drank more to overcome alcoholism”

‘How I drank more to overcome alcoholism” door Claudia Christian
(haar ervaring van haar Alcohol Use Disorder en met TSM )

Interessant toch?


Mijn mening over deze TEDx

Zij maakt wel één forse fout en dat is dat het lijkt alsof de aandoening verslaving wordt genezen door dit medicijn. Dat is niet zo. Het is een chronische aandoening en dat vereist een chronische behandeling: je zult dus ook die opiaatblokkers waarschijnlijk levenslang moeten slikken, een uur voor het drinken. Maar voor de rest is ze heel duidelijk in wat ze zegt…

Ze is ook zo heerlijk sprekend over “that idiot in my head”, waar je zo duidelijk aan kan zien hoe belangrijk de alcohol voor je is geworden… de reden voor terugval en terugval. De reden waardoor je al die dingen in je leven laat ontstaan…. “het kan wel weer…”
Zoals zij ook zo lekker duidelijk uitlegt dat het zijn kan dat jij bij de groep hoort waarbij dit werkt (Want TSM werkt niet voor iedereen). Maar dat het de moeite van het proberen waard is omdat het kan zijn dat jij één van de mensen bent die wel sociaal kan drinken in plaats van alleen maar weer opnieuw terugvallen als je drinkt.
TSM is dus niet bezig met “niet drinken”. Sterker nog, het gaat er juist over dat je de alcohol weer net zo onbelangrijk maakt in je leven als dat het dat verder is voor iedereen. Inderdaad precies het tegenovergestelde van verslaving:

“Verslaving” is dat een onbelangrijk iets in jouw leven zó enorm belangrijk begint te voelen da je bereid bent om er de belangrijke dingen in jouw leven voor in te leveren…


Als je meer wilt weten over dit onderwerp of als je het hier gewoon verder over wilt hebben, laat het me even weten:


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.