Over Zelfmoord en Middelengebruik…

Zelfmoord, depressie, artist: Alyssa Monks

Alyssa Monks… schildert hopeloos verdriet

Er is een duidelijke samenhang tussen middelengebruik en (de kans op) zelfmoord dus nu er een (terechte) campagne bezig is tegen zelfmoord door 113online.nl* wil ik graag ook even duidelijk maken hoe de relatie tussen middelengebruik en suïcide kan liggen.

Je weet misschien van mij dat ik niet per sé tegen gebruik ben, maar het is natuurlijk wel zo dat de kans op suicide veel groter wordt onder invloed. Met name voor alcohol is dat goed onderzocht en het blijkt dat de kans op zelfmoord zo’n 15 keer groter wordt wanneer iemand gedronken heeft…. Waarom is dat?


Zelfmedicatie en zelfmoord

Laten we wel zijn, alcohol en andere ontremmende middelen zorgen ervoor dat je makkelijker onnadenkend achter je gevoelens aanloopt. Waar we soms even een terechte aarzeling hebben om vervolgens even terecht de tijd nemen om over een twijfel na te denken… dat komt er niet zo meer van als je jouw denkende brein hebt uitgezet met een flinke downer.

Stichting 113 wil samenwerken aan betere suïcidepreventie* en geeft onder andere een cursus “omgaan met zelfmoordgedachten”, zelftesten, groepschat en gespreksgroepen
…i.m.o. een goede zaak want de schaamte voor suïcidale gedachten werkt die gedachten juist in de hand.

Het ongecorrigeerde grote verdriet of de wanhoop of de pijn die er in depressie kan zitten geeft gedachten als: “wat kan ik nu doen om van dit gevoel af te zijn”.
En normaal geldt het gouden regeltje

bij twijfel: niet doen!

Maar ja, daar denk je dan even niet meer zo over als je flink onder invloed bent en je doet impulsief dingen waar je achteraf spijt van zou hebben gekregen… als er een achteraf had bestaan.


zelfmoord en angst

Zelfmoord plegen is verder ook best een enge stap. Veel mensen denken er over na als uitweg maar als ze voor het moment zelf staan dan is er een levendige angst voor de dood. Dat is op zich -in mijn ogen (ik verwoordde het niet voor niets zo)- eigenlijk een uiting van levenswens náást die bestaande doodswens.
Natuurlijk is angst niet altijd een goede raadgever als je er blind achteraan loopt. Maar onze angsten laten ons wel zien wat er onder de oppervlakte gebeurt in ons brein en daarmee zie je soms dat we er maar beter over na kunnen denken.
Maar ja, niet alleen is alcohol een remmer van het denken, het is ook een probate remmer van angsten.

Er is bijna geen molekuultje dat zo goed tegen angst werkt als alcohol…. het nadeel van die chemische truuk tegen angst is alleen dat je er dus afhankelijk van wordt omdat jet het niet meer op andere manieren zelf leert remmen en dat je je sowieso van het middel zelf ook meer kans krijgt op angst- en paniekaanvallen.
Dus wanneer je regelmatig je angsten remt middels alcohol (en dat geldt in mindere mate ook voor benzo’s), dan wordt daarmee de kans groter op paniekaanvallen!
En regelmatig is dat het moment waarop mensen in paniek stappen maken waar ze achteraf spijt van hebben, of zouden hebben gehad…


ja maar, het werkt !?

“Ja Hans, maar het werkt!” (tegen depressieve gevoelens), krijg ik wel eens te horen. En dat klopt ook. Het duidelijkste voorbeeld is dat een klant van mij me ooit zei:

Even voor alle duidelijkheid: ik veroordeel iemand niet als hij of zij zelfmoord wil plegen. Maar als je dat doet door voor een trein te stappen dan ben je wel vrij a-sociaal bezig. Wanneer je jezelf voorstelt wat een conducteur mee moet maken wanneer jij uit jouw leven wilt stappen… dan vind ik het afgrijselijk voor je dat je op een plek in je leven bent aangekomen waarin je die keuze meent te moeten maken. Maar sleep dan niet andere mensen mee in ellende. Want dat is verschrikkelijk voor die treinbestuurders die dat hebben meegemaakt.

“Hans, ik kon voor mijn gevoel kiezen tussen een fles wijn en een trein”.

En dan kan ik alleen maar blij zijn dat je voor een fles wijn hebt gekozen. Maar laten we wel zijn: het was dus een nood-situatie. En het medicijn dat jij voor jezelf op een dergelijk moment hebt voorgeschreven is dus noodmedicatie!

Er is een verschil tussen noodmedicatie en onderhoudsmedicatie

Wanneer ik mijzelf dus flessen wijn “voorschrijf” om met mijn depressie om te gaan dan is dat ongeveer vergelijkbaar met iemand die zichzelf de morning-after-pil voor schrijft om zwangerschap te voorkomen.
Als jij dus denkt over zelfmedicatie en je vindt dat je dergelijke noodmedicatie nodig hebt dan is het echt zaak om even met je arts te gaan praten of er niet een medicatie is met minder vervelende bijwerkingen die niet verslavend is.

En mijn ding… kijk vooral ook eens of er geen life-style veranderingen mogelijk zijn om te voorkomen dat je regelmatig tegen dergelijke gevoelens oploopt.


Middelengebruik, verslaving en hopeloosheid

Middelengebruik om je goed te voelen betekent bijna altijd dat je andere manieren om je goed te voelen afleert.
En omdat ons lichaam went aan chemicaliën heb je dus waarschijnlijk gaandeweg steeds méér nodig om je een beetje goed te voelen. Het is telkens gewoon wachten op de afkick en dat voel je ook wel aan. Je snapt: middelengebruik om depressie op te vangen is vaak een doodlopende weg (no pun intended here).
Juist omdat depressie vaak door hopeloosheid wordt uitgelokt is er wat mij betreft niks mis met in de hand gehouden middelen gebruik, als het af-en-toe eens een extra kleurtje aan je leven toevoegt. Maar als het de manier is geworden om kleur aan te brengen in je leven dan zit je waarschijnlijk op een lelijke koers.
Of het hier nou gaat om manieren om je moi en sterk te voelen (cocaine, speed, XTC) of het nou gaat om pijnremmers -óók van emotionele pijn- (denk aan opiaten en alcohol), of het hier nu gaat om rust te brengen in je leven (denk aan benzo’s, alcohol, cannabis). Zorg ervoor dat het middelengebruik er is om de kersjes op de taart te zetten af-en-toe maar…

zorg er wel voor dat je niet droog brood aan het eten bent waar je voor het ‘levensplezier’ een blik gekonfijte kersjes overheen hebt geflikkerd”.

Je wilt namelijk niet in verslaving terecht komen want een verslaving werkt schaamte in de hand en het verlies van een steunend sociaal netwerk… en ook al heb je daar nu misschien twijfels bij: als je iets nodig hebt, dan is het dàt! (…daarom werkt het ook om te praten met een coach of een therapeut if een vriend of een gespreksgroep)


onderliggende shit

En laten we wèl zijn: middelengebruik probeert ook nogal eens toe te dekken dat er andere dingen aan de hand zijn -of aan de hand zijn geweest- die misschien buiten het normale vallen, waar je misschien niet zo makkelijk over praat met vrienden of familie, maar die je wel dwars zitten. Aspecten uit de jeugd, grensoverschrijdingen, oorlogssituaties, mishandeling of pesterijen soms, de uitsluiting die je meemaakt als LHBTQ… Dingen die andere mensen niet hebben meegemaakt en soms ook helemaal niet kunnen begrijpen.

Als je -zoals ik- al dertig bijna dertig jaar met verslavingsbehandeling bezig bent geweest dan begrijp je dat ik heel regelmatig ‘allerhande rottigheid’ uit heb zien kruipen onder overmatig middelengebruik. Dingen waar eindelijk eens over gesproken kon worden zonder angst voor veroordeling en schaamte.
Je snapt misschien dat je onder mensen met een verslaving best een hoop mensen vindt die dingen hebben meegemaakt die (hele) heftige gevoelens geven. Ongewone dingen om mee te maken, die dus ook een ongewone hoeveelheid gevoel geven. En die dus ongewone maatregelen om dat gevoel in de hand te houden eigenlijk wel vrij ‘normaal’ maken.

Kies er niet voor om het allemaal zelf te moeten doen.
Ook al lijkt dat nu nog onbegrijpelijk, er zijn mensen die met je mee willen en kunnen denken en die je kunnen gaan helpen om rot-ervaringen op een rij te krijgen zodat je ze niet de hele tijd chemisch hoeft te verdoven of te overschreeuwen. Je kunt leren om je behoeftes te uiten en plekken te vinden waar je er oor voor vindt zodat het leven -ook met een depressieve inslag- de moeite waard wordt….

Moet je jezelf toch eens voorstellen hoeveel leven je weg zou gooien als je die stap nog onvoldoende onderzocht hebt en kiest voor uitstappen onder invloed.


Ik zou het in ieder geval hartstikke jammer vinden en ik hoop dat jij dat ook zo kan voelen.

Dus als ik je hier ergens over aan het denken zet en je wilt het hier eens over hebben of…
cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Als je meer wilt weten over dit onderwerp of als je het hier gewoon verder over wilt hebben, laat het me even weten:

En als je NU wilt praten of schrijven met mensen die kaas hebben gegeven van het onderwerp suicide-gedachten:


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.