Zouden rokers langer moeten werken?

west-coaching_rookpauzeHet is niet nieuw. eens in de zoveel tijd wordt er weer eens een onderzoekje gedaan naar roken en productiviteit en iedere keer is de uitkomst weer dezelfde. Rokers zijn gemiddeld genomen iets minder productief dan niet-rokers. Logisch, want een rookpauze heb je als roker toch echt vaker dan als niet-roker, en ook de naderende onttrekkingsverschijnselen maken dat het regelmatig even lastig is om je aandacht bij je werk te houden, net voor de rookpauzes.Verder ondermijnt natuurlijk roken de weerstand wat goed merkbaar is aan het gegeven dat rokers gemiddeld genomen duidelijk vaker èn langer ziek zijn dan niet-rokers.
Dus niet alleen door de pauzes, ook in de aanloop naar die pauze èn door de ziekmeldingen ben je waarschijnlijk toch echt minder productief als roker.

rokers werken opgeteld gemiddeld drie weken per jaar minder dan niet-rokers


Pomodoro-principe en rookoverleg

Aan de andere kant is natuurlijk de roker wel echt wat beter in het (noodzakelijkerwijs) doseren van de eigen arbeidsenergie.

Het blijkt immers dat mensen die regelmatig kleine pauzes houden (zie het Pomodoro-principe). Dus in die zin zijn waarschijnlijk gemiddeld de rokers weer iets efficiënter. Mogelijk zijn zij ook iets beter in het afstemmen van hun werkzaamheden op hun collega’s want laten we wel zijn: er wordt weliswaar gerookt maar het is niet alleen maar pauze. Er is natuurlijk best een hoop onderling overleg. Dat kan klagerig en nutteloos zijn maar ik heb ook wel gezien dat in sommige bedrijven het zogenaamde “rookoverleg” nog belangrijker was dan dat de teamvergaderingen waren. Het hangt er vaak een beetje vanaf hoeveel het management rookt…


Verantwoordelijkheid en grenzen

Dat is misschien ook wel belangrijk voor het tweede deel van dit artikel in het AD* want 70% van de werkgevers spreekt rokers niet aan op hun rookgedrag. En eerder hebben we al gezien dat rokers duidelijk minder vaak hun rokende medemens aanspreken als niet-rokers. Maar daar begint ook wel ergens een grens bereikt te worden in mijn ogen als schijnbaar gesteld zou worden door Pauline Dekker, longarts dat roken steeds meer als ziekte moet worden aangemerkt en dat er steeds meer medische argumenten in de discussie terecht gaan komen.

En ja, ik beargumenteer regelmatig in deze site dat verslaving een chronische ziekte is maar ik vind het toch een beetje eng als gesteld wordt:

Het is de taak van werkgevers om werknemers te helpen van hun rookverslaving af te komen… Dat hoort bij een zorgplicht.

Natuurlijk neemt een verslaafde niet altijd zijn verantwoording voor zijn gebruik. Aan de andere kant is eigenlijk de enige manier om mensen te helpen om verantwoordelijkheid te laten nemen dat je ze ook verantwoordelijkheid geeft,
Ik zou niet graag zien dat we alle mensen met een verslaving als mallotig wegzetten en gaan bepalen welke verantwoordelijkheid zij hebben te nemen.


Werkgevererantwoordelijkheid en medewerkerverantwoordelijkheid

Je kan er voor kiezen dat je als werkgever aandacht hebt voor het rookbeleid binnen het bedrijf en dat je mensen misschien zelfs niet aanneemt omdat ze roken. Juist omdat roken natuurlijk ook een gedrag is kan je argumenteren dat je daar naar kan kijken. Als je naar roken onder werktijd kijkt dan is dat inmiddels een relatief medisch argument zoals de verplichting om een ruimte te geven om te kunnen kolven onder werktijd. Zo moet je enerzijds rokers mogelijk in staat stellen om te kunnen roken als je ze als roker hebt aangenomen. Aan de andere kant is natuurlijk het risico dat je jezelf als nicotine verslaafde ook wel heel erg in een hoek gedrukt gaat worden wanneer jouw werkgever zich verantwoordelijk begint te voelen voor jouw afkick van nicotine.

Discussie

Natuurlijk moeten Werkgevers ervoor zorgen dat hun werknemers zo lang mogelijk gezond inzetbaar zijn waar het de vormgeving van de werkplek aangaat. En natuurlijk is het lastiger om te stoppen als je iedere dag bij je collega’s in het rookhok moet staan om de benodigde info te krijgen. Maar ik zou niet graag zien dat de verantwoordelijkheid voor de verslaving van de werknemer bij de werkgever komt te liggen. Ik denk als ervaren verslavingsdeskundige dat een werkgever niet de voorwaarden heeft om die verantwoordelijkheid op de schouders te nemen.

Nee, ik heb geen eindoordeel maar ik zou wel waakzaam willen blijven dat we mensen met een verslaving wel voor vol blijven aanzien.


Als je het hier eens over wilt hebben of…
cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Als je meer wilt weten over dit onderwerp of als je het hier gewoon verder over wilt hebben, bel me (overdag) op 06 558 61 554 of laat het me hieronder even weten:


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in B - Aanpak, nicotine, werk en getagged , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.