3/10/16 start: Anita Witzier opgenomen in de wereld van verslavingszorg NPO1

Anita Witzier opgenomen in de wereld van verslavingszorg

Anita Witzier duikt in wereld van verslavingszorg Maandag 3 oktober om 22.05 uur op NPO 1* start de 6-delige serie “Anita wordt Opgenomen” (in de verslavingszorg). Zij heeft voor dit programma volledig mee gedraaid op verschillende plekken in een verslavingskliniek (van Novadic-Kentron) en in de nazorg.

zo ging ik er ook een beetje in “Je weet dat het slecht voor je is. Dan laat je die fles toch staan.” (de simpele oplossing die niet werkt)Het is de bedoeling van de programmamakers dat er meer begrip ontstaat voor verslaafden door een eerlijk beeld te schetsen over het leven in een verslavingskliniek en de weg die daarna hoort. Want je bent er niet met een paar weekjes kliniek.

Nou loop je bij dergelijke programma’s natuurlijk altijd op het scherpst van een snede: laat je iets zien dat werkelijk over menselijk leed gaat, of is het een soort van freakshow om eens sappig te kijken “hoe lijp die verslaafden zijn”.

Maar ik vertrouw Anita en de KRO-NCRV daar wel in.Anita zegt:

“Onbekend maakt onbemind. Doordat ik in de kliniek meedraai, van het ochtendritueel tot en met het naar bed gaan, zie, hoor en voel ik wat deze mensen doormaken.”

En ik denk dat dit goed is. Dat de ‘makkelijke’ manieren van denken wat worden teruggedrongen. In een tijd waarin de simpele oplossingen in de media alle aandacht krijgen ben ik blij dat er eens mensen zijn die willen kijken wat er onder een verslaving zit.
Dat het niet gaat om een gebrek aan wilskracht of een teveel aan genotzuchtigheid. Nee, er zitten dingen onder verslaving. Beter gezegd: er zitten dingen onder afhankelijkheid, en dat is bijna altijd de start van verslaving.

Ik ben ook blij dat ook de ambulante zorg voor- en na opname in de kliniek aan bod komt. In veel programma’s wordt de kliniek als “oplossing” gepresenteerd. “als je daar eenmaal in zit dan komt het wel goed… niet helemaal de werkelijkheid. Er zijn genoeg mensen die ook na 5 opnames nog steeds te simpel over hun eigen verslaving denken. Als iets dat ze moeten stoppen, in plaats van iets dat juist gestart moet worden.

Anita volgt cliënten, behandelaars en verpleegkundigen. De kijker ziet hoe het leven eraan toe gaat in een wereld waarvan de deuren normaal gesproken gesloten blijven voor buitenstaanders.


Ik ben in ieder geval benieuwd!

Wilskracht vind je in een ander deel van je brein dan dat je verslaving vindt!

Zie hieronder ook een voorgesprek bij Jeroen Pauw waarin ook nog eens duidelijk wordt hoe mensen met een verslaving allang niet meer gebruiken om te genieten of voor het plezier. In de verantwoorde verslavingszorg al lang niet meer leuteren over wilskracht. Anita zegt ook dat ze daar door dit programma anders over is gaan denken.


Als je het hier eens over wilt hebben of…
cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Als je meer wilt weten over dit onderwerp of als je het hier gewoon verder over wilt hebben, laat het me even weten:


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.