Flakka? Loose your mind! (maar is dat fun?)


Flakka


praatmethans_flakkaAlhoewel “loose your mind” natuurlijk heel erg aantrekkelijk is, juist voor de mensen die onbewust eigenlijk behoorlijk veel eisen aan zichzelf stellen, flakka lijkt echt niet de manier om dat te bereiken.
“Flakka” is de nieuwe designerdrug die voor veel ophef zorgt. Niet echt onterecht want het maakt mensen ook behoorlijk gek.


Flakka gekte

5 feb 2017:
“flakka-gekte”…
niet alleen in het brein van de gebruiker maar de laatste tijd ook wat in de media. Dat is m.i. oppassen, want door alle op-gehypete verhalen geloven potentiële gebruikers de gegeven info niet meer, zelfs als die wel degelijk klopt (gedeeltelijk).

En wanneer ik zeg “maakt gek” dan is dat ook wel wat ik ongeveer bedoel. De gekte die ontstaat is vrij gevaarlijk en leidt tot slachtoffers. Natuurlijk is de euforie-kant van het verhaal misschien best even leuk maar er zit (en het mechanisme is nog niet helemaal duidelijk) een vrij strakke omslag naar paniek is in het overwerkte brein. Ook al omdat flakka langdurige werkt (zeker bij herhaald gebruik -en eenmaal onder invloed lijkt het volgende gebruik vaak best een aardig idee-) ontstaan noodsituaties in het inmiddels uitgeputte lichaam die het ontstaan van paniek in het brein waarschijnlijker maken… En mensen in paniek -dat weten we allemaal- doen domme dingen, zeker als zij sterker zijn door de overmaat aan stress-hormonen.
Flakka is daarmee een soort goedkope methamfetamine. Nadat “Bath Salts” verboden zijn (heeft al dat verbieden nou wel zo’n zin?) is men op zoek gegaan naar een nieuwe drug en we zijn we dus inmiddels bezig met de volgende generatie. Ook deze stap is ondertussen vrijwel overal al verboden en in Nederland gaat het verbond in April in.

alpha-Pyrrolidinopentiophenone* (ook wel “flakka” or “gravel” genoemd) is een zogenaamde “norepinephrine-dopamine reuptake inhibitor” wat betekent dat de noradrenaline en de dopamine in de synaptische spleet (het overschakelpunt tussen zenuwen) niet worden opgenomen maar blijven rondzwerven en dus de effector zenuw blijven prikkelen. De werkzame stof is cathinon die we ook in veel mildere doses kennen van de qat plant (waar al sinds de dertiende eeuw in Jemen, Somalië, Ethiopië en Kenia op de takjes en de bladeren wordt gekauwd als genotmiddel).
Noradrenaline is een stof die van alles te maken heeft met de activatie van het lichaam in angstige- en vecht-situaties. Je wordt dus sterker in je overspanning en de temperatuur van je lichaam wordt fors opgejaagd (met de risico’s die daarbij horen).

Dat dopamine een “plezier hormoon” zou zijn dat is overigens echte onzin, daar heb ik het al vaker over gehad.
Het is dan ook een mooie filter om te kijken wie er nou eigenlijk werkelijk iets weet van het brein of dat iemand hoort bij de mensen die vooral mooie praatjes en plaatjes van het brein gebruiken als verkoop-argument van hun theorie.

Dopamine: hoewel mensen de laatste tijd enorm aan het bazelen zijn over dopamine als “plezier hormoon” is het gebruik verder niet per sé “leuk”. Je brein raakt er vooral enorm gedreven van…. “sterk overdreven gedreven” zal ik maar zeggen.

De gevolgen van deze combi zijn hyperstimulatie en hallucinaties. Dat lijkt leuk maar er is ook vaak sprake van paranoia en paniek. De warmte maakt dat mensen zich op de meest onhandige momenten willen uitkleden maar ze zijn vervolgens ook “echt gek”. Niet per sé aan het begin maar dat is iets dat toenemend waarschijnlijker wordt naarmate je jouw lichaam verder uitput.
En angstige hallucinaties in een overspannen brein zijn niet de leukste.
Dus denk niet aan de rustige hallucinaties van LSD of psylo, dit is een echt ander verhaal (dat is meer de invloed van de drug op de serotonine-deken over de waarneming).

Fazit

Natuurlijk is er bij het op de markt komen van iedere nieuwe drug wel weer een paniek-verhaal (hoewel de voortdurende opjaagacties van het verbieden van drugs wel in de hand werken dat er steeds extremere moleculen worden uitgevonden). Maar dit lijkt toch geen goede dope om mee te gaan experimenteren, juist door de onvoorspelbaarheid er van.
Het lichaam wordt overbelast en het hart krijgt het fors te verduren. De gekte maakt dat mensen in problemen komen en het contact met politie verloopt niet altijd zonder geweld door de kracht die je hebt in deze gekte. Dus daardoor ontstaat nog wel eens een strafblad.

Verder is niet zelden is een eerste “drug induced” psychose of een eerste “dope induced” paniek aanval een reden om in een vicieuze spiraal naar beneden terecht te komen, ook zonder dat er verder nog veel gebruikt wordt.
Voor de mensen die willen experimenteren met drugs: ik vind het echt géén aanrader…


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in @cetera, designerdrug, spreekuurvragen en getagged , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.