Hoe is het in een kliniek? (laat nog maar eventjes)

Anita Witzier opgenomen in de wereld van verslavingszorg

Anita Witzier duikt in wereld van verslavingszorgMensen denken regelmatig te makkelijk over klinische opnames… of juist te ingewikkeld. Om een idee te krijgen over klinische verslavingszorg zou wil ik de serie van Anita Witzier heeft op de maandagen rond 22.00 uur op NPO 1* een 6-delige serie “Anita wordt Opgenomen” (in de verslavingszorg). We zijn inmiddels bij de vierde aflevering over verslavingsklinieken voor jeugd en volwassenen (van Novadic-Kentron) en ook de nazorg.

zo ging ik er ook een beetje in. Zo van: “je weet dat het slecht voor je is. Dan laat je die fles toch staan.” (de simpele oplossing die nooit werkt)


Het is best een aanrader om naar te kijken voor mensen die kampen met verslaving of mensen uit de omgeving van een serieus verslaafde want het geeft een realistisch beeld. Aan de ene kant laat het de lange dagen en de traagheid zien tijdens een klinische opname. Mensen verwachten vaak in een hoog tempo allemaal nieuwe dingen aan te leren tijdens een klinische opname mar zij overschatten vaak hun eigen vermogen om daadwerkelijk te veranderen. Dus zie je vaak dat er aan het begin van een behandeling vee; (véél1) tijd over lijkt te zijn waar je helemaal niks mee kan beginnen. Terwijl aan het einde van de behandeling juist de angst en de tijdsdruk toe slaat (niet altijd onterecht want ruim meer dan de helft gaat terugvallen) omdat men zich nog zo onvoorbereid voelt voor de harde realiteit van de buitenwereld.
Dan is het goed dat je tevoren al een beeld hebt. Dat je weet wat je kunt gaan doen als je beslist dat je het nog wel even zo “verder kunt laten gaan”.
Want je ziet soms wel eens een wat laconieke houding. Ik ga straks toch wel in een kliniek en dan is het vast snel afgelopen dus ik hoef nu nog niet zo hard te werken… Ik denk dat een programma als dit helpt om niet te makkelijk te denken over een opname.
Logisch ook, want een verslaving is niet ineens aanwezig. Dat is een geleidelijk proces daat zich steeds dieper ingraaft. Dat voor een stukje laat helpen maar waarvan je toch maar beter kunt vinden dat je het niet te groot moet laten groeien. Want hoe groter, hoe meer er is om tegen te houden.

Voor nu: kijk maar eens

Anita volgt cliënten, behandelaars en verpleegkundigen. De kijker ziet hoe het leven eraan toe gaat in een wereld waarvan de deuren normaal gesproken gesloten blijven voor buitenstaanders.


Als je het hier eens over wilt hebben of…
cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Als je meer wilt weten over dit onderwerp of als je het hier gewoon verder over wilt hebben, laat het me even weten:


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in @cetera en getagged , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.