Verschillende soorten van “trek” of “craving” (h)erkennen

Verschillende soorten van “trek” of “craving” (h)erkennen

west-coaching_cravingVeel mensen vertellen, nadat ze daar bij mij wat langer bij stil hebben gestaan, dat je niet alle “craving” of “trek” op één hoop moet blijven gooien.
De éne “trek” komt sluipend en groeit misschien dagelijks een beetje, een andere heeft te maken met ingeslikte emoties, een volgende trek lijkt er in eens te zijn.

Maar niet alleen dat, de éne “trek” geeft je bijvoorbeeld kloppende slapen een druk en vol hoofd dat te klein lijkt voor de hersenen. Een andere trek geeft je juist een vermoeid en “leeg” hoofd en dan lijk je “heel bewust” maar doe je wel onverstandige dingen. Soms voelt de ene als een wegtrekker en de ander als een opstuwer. De één is er als je eenzaam bent, de andere juist als je onder de mensen bent.

leer ze kennen van jezelf…


Leer ze kennen

Hoewel het zeker handig is om te leren “treksurfen” door telkens een cijfer te geven aan de heftigheid van je trek, maar het is ook verstandig om te kijken naar de kwaliteit, naar de verschillende soorten van trek die jij meemaakt, juist omdat de ene soort van trek soms een andere aanpak nodig heeft dan de andere.

Een hoop verslavingsdeskundigen vergeten daar naar te vragen maar als je er goed naar kijkt dan hoor ik telkens weer: “de éne trek is de andere niet!”
En vaak heeft dus ook de ene soort van trek echt een echt andere reactie nodig dan een andere soort: de ene kan je alleen trekken, bij een andere heb je echt anderen nodig. De ene heeft aandacht voor onderliggende gevoelens of behoeften nodig, een volgende trek heeft vooral focus nodig. De ene is gevoelig voor de Sinclair Methode, de andere verandert er eigenlijk niet door en vereist een andere aanpak daarnaast.

Véél mensen die er op zijn gaan letten die ervaren minstens twee vormen van trek (vaak meer): op verschillende plekken in hun lichaam bijvoorbeeld, of met verschillende (emotionele) gevoelens verbonden. De ene voelt eerder “stil” en de ander “druk”. De één bijvoorbeeld vaak meer in hun hoofd en in hun handen: het gevoel van een ‘zwelhoofd’, vaak ook dat je warm wordt en het zweet op je voorhoofd staat. Een volgende vorm van trek voelen mensen soms meer in hun mond en als een leegte in hun buik of borst. Wéér een volgende vorm van trek die mensen wel beschrijven is dat het juist heel rustig wordt van binnen, eerder gevoelloos en dat je dan heel kalm hele domme dingen begint te doen.


Jouw trekken (meervoud, niet een werkwoord)

Maar het kan voor jou natuurlijk héél anders zijn. Ik weet natuurlijk niet wat er op jou betrekking heeft… Ik weet niet of jij dergelijke dingen voelt of dat jij misschien ook nog wel hele andere vormen van trek voelt (doe me dan een lol en vertel me hoe jij het voelt. Ik leer altijd erg graag bij uit de praktijk).

ls je het hier eens over wilt hebben of…
cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Als je meer wilt weten over dit onderwerp of als je het hier gewoon verder over wilt hebben, laat het me even weten:


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.