Trump… het is even schrikken

Trump als teleurstelling

praatmethans_trumpIk hoorde al van klanten dat zij de teleurstelling van de verkiezing van Trump ervoeren als zo’n grote tegenvaller dat zij er trek van kregen.

Dus nou hoor ik de eerste mensen al zeggen:

“die verslaafden die grijpen ook alles aan om te gebruiken…”

Maar ik zie dat een aantal van mijn klanten in een verslaving terecht zijn omdat zij toch wat meer onrecht hebben meegemaakt en ook wat meer open minded zijn dan het landelijk gemiddelde. En ook dat zij wat minder in staat zijn om met die lastige emoties om te gaan zoals de gevoelens bij tegenslag.


Persoonlijk

Laat ik duidelijk zijn. Ik schrok me ook rot vanochtend. Ik kon me ook niet voorstellen dat een man die zichzelf niet kan beheersen en zijn star-status voelt als een legitimatie om onder de rokken van vrouwen te voelen, een man die zichzelf niet genoeg onder controle heeft om zijn eigen twitter-account te beheren, dat is de man die dus vervolgens het recht krijgt “to push the button” (…)
Dat is toch werkelijk niet te begrijpen? En ja, ik heb de neiging gehad mezelf te knijpen omdat ik het haast niet kon geloven. Maar goed, ik ben zelf altijd nogal van de realiteit… De realiteit is dus zo raar.

Het is waarschijnlijk wel echt een uitdaging voor ons allen om er over na te denken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Daarbij moeten we misschien niet te lang over dit Amerikaanse kuifje denken. De vraag is misschien interessanter hoe kom het dat een heel land voor zo’n man stemt… (het is niet de eerste keer dat een hele natie stemt voor een man met een rare pluk haar die belooft dat hij zijn land “weer groot zal maken”). Of misschien moet de vraag juist zijn: hoe komt het dat een heel land tegen het bestaand establishment stemt?


Verslaving

Maar terug naar verslaving: Wat betekent zijn benoeming voor de nutteloze “War on Drugs” die al 50 jaar woedt, die vele miljarden heeft gekost en miljoenen mensen heeft gedood (niet in het verleden maar op dit moment krijgen verslaafden in de Filipijnen de kogel sinds dat die nieuwe populist aan de macht is). Populisten hebben het namelijk meest helemaal niet zo goed voor met verslaafden want verslaving is nou eenmaal niet populair bij de kiezers. Dan is het veel populairder om te vertellen dat jij die “war on drugs” gaat winnen (zijn we al uitgelachen? Na 50 jaar is de kwaliteit van drugs beter en de prijs goedkoper dan ooit te voren).
Maar ik maak me daar dus wel zorgen over. En met mij waarschijnlijk meer mensen met de chronische ziekte verslaving (tenminste de groep die zijn ziekte niet ontkent… in de groep die dat wel doet, daar vind je nogal wat mensen die juist stemmen op mensen die stemmen op de populist die verslaving net zo hard veroordeelt als zij zelf doen).

Ben ik trouwens de enige die zich afvraagt waarom hij op achtergrond van zijn overwinningsrede het koor liet horen uit de intro van “You can’t always get what you want” (The Rolling Stones)? Benieuwd wat ie daarmee wilde zeggen… Dat ie “Rock & Roll” is? Dat ie tegen gaat vallen?

Verder hebben mensen met verslavingen vaak wel een scherp oog voor de dingen die achter de werkelijkheid kunnen zitten. Zij hebben zelf vaak voor hun gevoel moeten de waarheid geweld moeten aandoen omdat het middel zo belangrijk voelde. Ze hebben zo een redelijk gevoel voor politieke leugen en veel mensen met een verslaving hebben dan ook moeite met het idee dat een dergelijk man het tot president schopt. De unfairness die in sommige gevallen de oorzaak is geweest van de verslaving maakt het moeilijk te verteren dat dergelijke unfairness in de wereld bestaat. En als teleurstelling dan toch al vaker een trigger is geweest voor gebruik dan kan je voorstellen dat een dergelijke verkiezingsuitslag trek geeft.


Ergo

Het enige dat ik kan zeggen tegen de mensen die hier trek door krijgen: Het gaat echt niets uitmaken als jij hier op uitglijdt. Als jij ook door je trek heen bereid bent om door te gaan met jouw eigen controle dan kan je er mensen van op de hoogte brengen dat je een prachtig mens bent (met een verslaving -waar verder goed mee te leven valt als je dat handig aanpakt-). En dat het verschrikkelijk is als een dergelijke populist zo met makkelijk verteerbare schijnwaarheden schermt om zichzelf populairder te maken over de rug van de makkelijk te vernederen bevolkingsgroepen. Laat je niet vernederen.

Wordt het al begrijpelijker waarom populisten zo graag lesbische, homofiele, biseksuele en transseksuele èn verslaafde bevolkingsgroepen openbaar vernederen? In Amerika, in de Filipijnen, in Rusland… in Holland.
Gewoon omdat het zo prettig je eigen status verhoogt. Zoals het jongetje op het schoolplein dat uit zijn eigen onzekerheid het sociaal onzekere jongetje van de klas gaat pesten.

Jij bent meer de moeite waard dan de losers die deze populist hebben laten winnen. En als jij dat de wereld laat zien dan heb je ze minstens niet van jou laten winnen.

Als je het hier eens over wilt hebben of…

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Als je meer wilt weten over dit onderwerp of als je het hier gewoon verder over wilt hebben, laat het me even weten:


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*

Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen


zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in @cetera, LGBTQ, maatschappij, teleurstelling en getagged , , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.