Twee keer zoveel cocaïne gebruik in Utrecht #RioolwaterOnderzoek

@cetera

man_coke-neusNOS: Rioolonderzoek: meer cocaïne gesnoven in Utrecht en Eindhoven

In Utrecht zijn twee keer zoveel cocaïneresten teruggevonden in het riool als vorig jaar. Volgens onderzoekers wordt er gemiddeld een halve kilo coke per dag gebruikt in die stad. In Eindhoven is dat zelfs nog iets meer, terwijl de stad minder inwoners telt.
“De kwaliteit en de straatprijs van cocaïne zijn stabiel.”
Daan van der Gouwe, Trimbos Instituut

Op een dag dat je in het nieuws te horen krijgt dat druggebruik in Nederland stijgt (en dat daar op het nieuws heel zorgelijk over wordt gedaan) terwijl tegelijkertijd eigenlijk nauwelijks aandacht is voor de manier waarop verslaafde mensen worden afgeslacht in de Filipijnen* dan schrijf je een blogpost…


Cocaïnegebruik stijgt 100%

Wat zegt dat nou, dat in het rioolwater zo veel meer cocaïne- en XTC afvalproducten in het water gevonden worden?
Nou het zegt natuurlijk in ieder geval dat er twee keer zo veel cocaïne en en nog veel XTC gebruikt wordt in Utrecht, dat moge duidelijk zijn. En natuurlijk wordt dat op WNL in de morgen erg zorgelijk gebrachtL: “die enge drugs… zó zijn wij niet!” Maar als we nou kijken naar het aantal mensen dat zich voor verslaving aanmeldt… maakt dat dan net zo’n scherpe stijging mee? Nou, eigenlijk niet nee.
En nee, daarmee zeg ik niet dat cocaïne niet verslavend is. Daarmee zeg ik niet dat je niet afhankelijk kunt raken van XTC. Maar ik zeg wèl dat er misschien en beetje moet worden nagedacht over de ernst van het ‘probleem’, over de vraag waar het probleem misschien eigenlijk ligt.
Misschien zegt het gestegen gebruik vooral ook iets over het gegeven dat we over de crisis heen zijn en dat we weer wat meer geld uitgeven aan het ‘vieren’ en het ‘genieten’. Als je kijkt hoe de prestatiedruk is opgejaagd in onze maatschappij en hoe “hard werken, hard feesten” natuurlijk een samenhang is die al decennia onaangetast overeind blijft staan…


waarover maken we ons zorgen?

Maar moeten we ons nou zorgen maken omdat er gesnoven wordt? Moeten we nou zorgelijk gaan kijken omdat er meer cocaïne gebruikt wordt? OF moeten we meer zorgen krijgen als we door blijven gaan met desinformatie en onzinnige angst. Kijk eens naar de Filippijnen waar een populist-aan-de-macht het recht voelt om mensen letterlijk af te schieten omdat zij verslaafd zijn*, sterker nog omdat ze omgaan met mensen die verslaafd zijn of die drugs gebruiken. Want er is daar een hoop onschuldige ‘collateral damage’ die goed gepraat wordt met enge verhalen over drugs. Kijk naar de politiek die drugs verbiedt in Nederland die veel minder gevaarlijk is dan fietsen (Paddo’s) om met het verhaal “wij beschermen de kiezer tegen de enge drugs” aan stemmen te komen. Kijk naar de oprechte maar onterechte angst van ouders die horen dat hun kind een jointje heeft gerookt terwijl zij datzelfde kind rustig een breezer geven nog voor ie 15 is. Vergelijk dat eens met Portugal waar drugs min-of-meer zijn vrijgegeven en waar alle geld dat bespaard wordt op vervolging en gevangenissen wordt gebruikt voor informatie op scholen. Bedenk je eens dat hoe dan een groot deel van de zwarte handel instort omdat de vervolging is gestopt. Omdat het gewoon verkocht mag worden is er geen enkele bestaansgrond meer voor illegale dealers die verslavende middelen zonder fatsoenlijke informatie pushen. Denk eens aan het aantal mensen dat ieder weekend sterft in Nederland aan de gevolgen van alcoholvergiftiging en door ongelukken omdat iemand meer gedronken heeft dan verstandig is in het verkeer.

Waar leggen we onze prioriteiten?


Mijn pleidooi

Laten we ons zorgen maken over de belangrijke zaken. Laten we eens realistisch na gaan denken over de risico’s van drugs en alcohol. Begrijp me goed, net zoals ik niet zeg dat er geen problemen kunnen ontstaan door de drugs die als harddrugs bekend staan, zo zeg ik ook niet dat er geen alcoholprobleem bestaat. Ik werk met mensen die verslaafd zijn en ik weet hoe sterk een verslaving zich kan ontwikkelen. Maar ik zeg dus wèl dat alle serieuze onderzoekers toch geneigd zijn om de ernst van bijvoorbeeld snuif-cocaïne en de verslavende ernst van alcohol behoorlijk vergelijkbaar te stellen (zie de plaatjes hieronder).

Misschien moeten we ons gaan verhouden met de drugs die in deze wereld bestaan en stoppen om te doen alsof we de tijd terug kunnen draaien naar de jaren vijftig? (toen er overigens ook al cocaïne werd gebruikt)

Ik zou willen pleiten voor degelijke informatie en niet langer die rare veroordeling van drugs terwijl we onze ogen sluiten voor de risico’s van de drug alcohol.
En waarom hebben we ons al die tijd zo weinig zorgen gemaakt over het gebruik dat groeide? Waarom hebben we dat niet gezien bij onze kinderen? Waarom kon er niet vrijelijk gesproken worden over genieten en lol en ontspanning? Waarom vinden we het zo normaal dat gezelligheid afhankelijk is van middelengebruik? Houden we het kerstdiner nog uit zonder gedronken te hebben? Geven pa en ma nog wel en ander voorbeeld dan dat “het pas leuk wordt” nadat er wat in zit? Kunnen we ons leven nog leuk en interessant maken door onze manier van leven en praten met elkaar in plaats van onze ‘afhankelijkheid’ aan chemisch schijnplezier?

Verslaving bestaat absoluut! Maar als je weet hoe je kan genieten en oog leert krijgen voor levenskwaliteit dan verdampt er veel (emotionele en psychologische) ‘afhankelijkheid’ aan middelen zodat er minder (biologische) ‘verslaving’ hoeft te ontstaan, gewoon omdat het gebruik minder is.

schadelijkheid-individueel-en-sociaal-van-drugsschadelijkheid-afhankelijkheid-diverse-drugs

Zie bijvoorbeeld ook:


cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Als je meer wilt weten over dit onderwerp of als je het hier gewoon verder over wilt hebben, laat het me even weten:


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in @cetera, cocaïne, genieten, maatschappij, XTC en getagged , , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.