5 redenen voor gebruik bij kinksters, queer, trans, homofiele en biseksuele mensen

Vijf redenen voor gebruik bij LGBTQ

west-coaching_male-orgasmfaceVandaag schrijf ik -met medeweten- over iemand die ik deze week sprak over zijn verslaving. Het is hopelijk een blog-post voor mensen die soortgelijke dingen meemaken. We hebben zitten analyseren waar zijn gebruik vandaan komt. Dus vanuit mijn ervaring heb ik een aantal rubrieken genoemd waarin hij mogelijk functies kon vinden die zijn gebruik (los van de biologische verslaving) in de hand werkten. Het helpt hopelijk om te snappen dat je bepaalde dingen misschien wel uit kunt stellen maar dat sommige korte termijn oplossingen problemen op de lange termijn laten ontstaan. Korte termijn oplossingen hebben zin voor simpele problemen die met een simpele oplossing oplosbaar zijn. Langdurige ‘problemen’ zijn met een simpele oplossing nooit op te lossen. Een botte vergelijking die ik soms maak is dat een morning after pil weliswaar werkt tegen zwangerschap maar dat het echt  hele onhandige anticonceptie is. Ook ingewikkelde problemen zijn met een simpele oplossing nooit op te lossen, maximaal even weg te werken maar door de complexiteit komen ze altijd heftiger terug.

Waarom zou je als LGBTQ meer gebruiken dan het landelijk gemiddelde?

Het probleem dat je in deze maatschappij hebt als iemand met een anders dan gebruikelijke seksualiteit is geen simpel probleem.


1 – Als ‘Medicijn’

L.G.B.T.Q. is een afkorting van Lesbian, Gay, Bi, Trans, Queer (& questioning)

Je ziet in het algemeen dat mensen drugs (en dus ook alcohol) gebruiken als een soort van poging tot “genezing”. Nou is het inmiddels héél helder dat een ‘anders-dan-gebruikelijke’ geaardheid géén ‘ziekte’ is, dus er is ook geen ‘behandeling’.
Maar toch hebben best een hoop mensen aanvankelijk de gedachte: “Hoe kan ik er voor zorgen dat ik deze gevoelens niet meer heb en dat ik makkelijker ‘in pas’ in de ‘normale’ maatschappij?”
Als gezegd, natuurlijk is dat een hopeloze onderneming: je geneest niet van een geaardheid! Je kunt natuurlijk best je zelfbeeld veranderen en zo beter met je eigen zelf leren werken… maar een “zelf” veranderen?.. Een ‘zelf’ is wel degelijk in een bepaalde richting te masseren, maar je kunt jezelf niet basaal veranderen.

Pink Floyd, in de lyrics van hun nummer “Brain Damage” (dat losjes gebaseerd is op hun ervaringen met hun bandlid Syd Barrett) zeggen het mooi:

The lunatic is in my head
You raise the blade, you make the change
You re-arrange me ‘till I’m sane
You lock the door
And throw away the key
There’s someone in my head but it’s not me.


Brain Damage by Pink Floyd

Je kan je gedrag best een tijdje aanpassen. Er zijn genoeg mensen die een tijdje hebben gedacht dat zij “genezen waren”… om dan na een poosje toch eigenlijk op hun uitspraken terug te komen. De “motivational selftalk” die in de zogenaamde ‘therapieën’ van homoseksualiteit, die kwam dan misschien wel hun mond uit, regelmatig werden zij zelfs de nieuwe ‘therapeuten’… Maar op den duur konden zij zichzelf niet overschreeuwen en ging hun hart spreken en werden ze toch weer betrapt terwijl ze toch weer hun geaardheid uitleefden, vaak zelfs op grensoverschrijdende manieren.

Maar als gezegd, als puber met die gevoelens en gedachten die in de maatschappij geen plek lijken te hebben is het alleszins begrijpelijk dat je jezelf tot middelen wendt om niks te voelen van je behoeften, om jezelf de mond te snoeren en niet te hoeven voelen wat je eigenlijk voelt.
En dat je dan meer drinkt/ slikt/ snuift om voor jezelf weg te kunnen rennen is ook begrijpelijk… Onverstandig maar alleszins begrijpelijk als je ziet hoe er met homofilie, biseksualiteit, kinksters en queers en transmensen wordt omgegaan. Logisch dat bij hen het middelengebruik eerder begint.


2 – Maatschappelijke veroordeling

Je kunt je voorstellen hoe er allerhande ingewikkelde gevoelens ontstaan als je in een veroordelende maatschappij wordt uitgestoten. Uitstoting en veroordeeld worden is één van de moeilijkste gevoelens die een mens kan meemaken. Als je in het brein kijkt van mensen die zich schamen (het gevoel dat vaak -al-dan-niet geaccepteerd- ontstaat door uitstoting) dan zie je dat in het brein gedeeltes oplichten die ook oplichten bij het ervaren van lichamelijke pijn. Natuurlijk zijn dat gevoelens die je weg wilt werken. Als er weer ergens mensen worden weggepest vanwege hun geaardheid, als er mensen op straat in elkaar worden geslagen of worden uitgescholden en beschimpt van jouw geaardheid, dan geeft dat gevoelens waar je jezelf helaas voor moet harden in deze maatschappij. Maar die dingen gebeuren niet zonder moeilijke gevoelens. En dan is de gedachte dat je die gevoelens even niet wenst te voelen eigenlijk heel gebruikelijk.
Daarbij is het ook goed om te weten dat het ene geheim andere geheimen triggert.

“The seeds of this secret were not planted by us, but by a world that didn’t understand us, wanted to change us, and was fiercely hostile.”
(Alan Downs – The Velvet Rage)

Als jouw geaardheid -voor een deel- een geheim is in jouw wereld, dan is het verleidelijk om ook andere geheimen te hebben. En wanneer je begint te merken dat jouw gebruik niet meer zo goed te controleren viel als vroeger, dan is het verleidelijk om daar ook een geheim van te maken. Zeker omdat “verslaafde” ook niet echt een label is dat zonder veroordeling komt in onze maatschappij.


3 – Erbij horen

In een poging er bij te horen zie je vaak dat gebruik als ‘sociaal glijmiddel’ wel op prijs gesteld wordt. De eerste keer dat je naar een feest gaat dat voor jouw kink of jouw geaardheid is georganiseerd, dan zweet je peentjes. Neem dat van mij aan. Achteraf zal je zeer waarschijnlijk merken dat dat volledig overbodig is geweest maar ja… de oude Grieken wisten het al:

een mens lijdt nou eenmaal het meest onder datgene wat ie vreest…

Zo zie je dat er nogal wat angsten moeten worden weggewerkt… Daar werken angstremmers heel aardig bij en we weten al sinds de Germanen een biertje namen voordat de soldaten het slagveld op gingen dat bijvoorbeeld alcohol als angstremmer heel aardig werkt.
En soms zie je ook dat er best wel wat ijs gebroken moet worden op dergelijke munches of bijeenkomsten. Een heel divers pluimage aan mensen die daar bijeenkomt op basis van hun geaardheid die hebben niet altijd gelijk allerlei dingen om het over te hebben. Dan heb je al snel heel wat glijmiddel nodig voordat de conversaties een beetje soepel lopen.
Lang verhaal kort, ook in de eerste fase van de coming-out zie je regelmatig dat er nogal wat ingenomen wordt in een poging om ‘er bij’ te horen, zeker als je in een scene terecht komt waarin gebruik en seksualiteit samengaan.


4 – Seks mogelijk maken

west-coaching_female-orgasmfaceEr zijn voor veel mensen -nog even los van de angstremming-soms ook direct nogal wat middelen wenselijk om hun seksualiteit mogelijk te maken. Er moet ontspannen worden op plekken die je voorheen misschien minder hoefde te ontspannen. Er moeten erecties blijven staan terwijl je onzeker bent over de situatie die nog nieuw voor je is. In een wereld waar soms de uiterlijke schoonheid belangrijker is dan op andere plekken in onze maatschappij is er ook nogal eens wat angst voor de eigen leeftijd. Hoe snuif of slik ik mijzelf ‘overeind’ zodat ik mee kan met het tempo van de jeugd? Hoe zorg ik dat ik mij energiek voel? Daar zijn middelen voor… en voor het gegeven dat mijn erecties zoekraken door die middelen… daar zijn weer andere middelen voor.

Wat ik letterlijk te horen kreeg en alleszins begrijpelijk vind:

Als ik dan al vanwege een seksuele geaardheid naar een groep gelijkgezinden op zoek ga, dan moet ik natuurlijk seksueel wel genoeg presteren, toch?

Versieren zonder?
Of wat denk je van gebruik als versierpoging? De meest gebruikte daterape-drug van de westelijke wereld (alcohol) vloeit soms behoorlijk, in een poging om alle aarzelingen weg te spoelen.

Presteren?
Soms moeten er ook letterlijk fysiek dingen mogelijk gemaakt worden. Ontspannen van diepe musculatuur, verdoven van gevoelige onderdelen om langduriger erecties mogelijk te maken of ontspannen en verdoven zodat je durft te neuken zonder pijn, instant energie om langduriger of later in de nacht nog seksueel te kunnen presteren. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat gebruik functioneel kan worden ingezet om seks mogelijk te maken


5 – Erbij horen -chemsex-

Ik noemde het net al, maar er zijn ook nogal wat groepen die eigenlijk een hoop gebruiken als onderdeel van hun seksualiteit. Laten we duidelijk zijn. Seks is leuk, dope is leuk. De combinatie is nog veel leuker.
Er zijn parties (chemsex-parties) die er op gericht zijn om seks en drugs te combineren. Je ziet ze in de swingerswereld, je ziet ze in de gayscene. En begrijp me goed, dat kunnen natuurlijk fun-times zijn voor de bezoekers. Maar in een aantal gevallen slaat fun-gebruik al snel om in fun(ctioneel) gebruik.

“Als het (seksueel) plezier niet ontstaat dan maken we het gewoon”, dat is natuurlijk een mogelijkheid van deze tijd… als je tenminste je ogen daar niet voor wilt sluiten. Maar het maakt wel dat je een standaard legt die gaandeweg ‘gewoon’ gaat worden omdat je het telkens alleen op die manier beleeft. Met als gevolg dat de seks die voor andere mensen al heel spannend en lekker wordt gevonden voor deze groep een beetje een laf-flauw smaakje krijgt. ‘Gewone’ orale en anale seks zijn relatief saai, feesten met gangbangs en ‘orgies’ voelen wat flauwtjes als een heel weekend vol seks en gebruik “normaal” aan het worden is.

Feestjes met coke en GHB worden thuisfeestjes met coke en GHB, worden doordeweekse avonden met porno, “C” en “G”…

Wanneer je jezelf hebt aangewend dat seks niet tot stand komt zonder gebruik, of dat het dan alleen maar een beetje een slap aftreksel is geworden van de dingen die je ècht geil vindt, dan is er dus een grote kans op een hoop extra gebruik. Je kan je voorstellen dat dit extra gebruik van uppers en downers door elkaar de kans op verslaving wel vergroot. Zeker niet dat je bij het eerste feestje gelijk “als verloren moet worden opgegeven”, zoals de media wel presenteren. Maar als je er regelmaat in gaat aanbrengen dan is de kans op verslaving natuurlijk wel serieus aan het groeien. Zoals ik in mijn lezingen wel uitleg:

Verslavingskans = Gebruik X Genetische gevoeligheid

En het is waarschijnlijk dat je dan best wat extra aandacht zal moeten besteden aan het vinden van een seksualiteit die misschien anders is dan gebruikelijk maar die niet afhankelijk is van middelen gebruik.


LGBTQ en verslaving

In de LGBTQ-wereld komt meer gebruik en bijgevolg ook meer verslaving voor. Dat heeft niets met wilskracht of gevoeligheid te maken maar veel meer met de positie van deze groep in onze maatschappij. Wanneer er dan door -inderdaad overmatig- gebruik een verslaving ontstaat is ongeveer het laatste dat fair zou zijn om deze verslaafde mensen dan nog een keer te veroordelen voor hun middelengebruik.
Dat praat niks goed, dat maakt de verantwoordelijkheden duidelijk. En ik hoop dat deze blog helpt om mensen uit te leggen dat ze bewust met de uitdagingen om te gaan die er in LGBTQ vervat zitten.

Dan gun je het niet dat je iemand in een groepsbehandeling vraagt om het eens over zijn intiemste momenten te hebben terwijl de helft van de groep zit te lachen of te griezelen.

Dan gun je het iemand dat ie in gesprek kan met iemand die niet veroordelend is, begrijp heeft van ‘andere seksualiteiten’ èn van verslaving.
Als je het hier eens over wilt hebben of…
cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Als je meer wilt weten over dit onderwerp of als je het hier gewoon verder over wilt hebben, laat het me even weten:


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.