Zin geven aan Blue Monday

Blue Monday en drinken/roken/slikken/snuiven

Heidi Klum influenced by Blueman

Heidi Klum being influenced by Blueman

Het is vandaag ‘Blue Monday’, een dag die -naar gezegd wordt- de meest depressieve dag van het jaar zou zijn. Nou kan je jezelf afvragen hoe zinnig een ‘wetenschappelijke formule’ is waarin een rekensom gemaakt wordt met o.a. het weer, schulden en salaris, kerstfeest, goede voornemens en motivatieniveau. Maar het is wel een dag om het even kort te hebben over twee van die variabelen: depressie en goede voornemens op een site die gaat over het omgaan met afhankelijkheid en verslaving.

because it rubs off on you…


Goede voornemens

Mag ik even met je mee denken?
Heel veel ‘goede voornemens’ sneuvelen omdat ze gericht zijn op niet-doelen! En met name het doel “stoppen met (alfabetisch) drinken/roken/slikken/snuiven” sneuvelt erg, heel erg vaak. En dat is logisch want het is namelijk niet echt een doel wat je kunt doen, het is een doel dat je niet zou moeten doen.
Mocht jij nou zo’n doel hebben gesteld voor jezelf aan het begin van het jaar, verwacht dan niet dat je dat al te lang vol gaat houden als je dat goede voornemen niet bijstelt. Ga doelen stellen die je wèl gaat doen.
Dus ik raad je aan om ‘m te vervangen door een positievere insteek:

Wat ga jij vandaag wèl doen om het makkelijker te maken om niet te drinken/roken/slikken/snuiven?

En in een aantal gevallen zal dat dus ook te maken hebben met het andere onderwerp van het onderwerp van vandaag: depressie…


Depressie en gebruik

Veel mensen kunnen niet stoppen met drinken/roken/slikken/snuiven (verder noem ik dat even “gebruiken”) omdat zij niet aan hun depressie gewerkt hebben. Omgekeerd is het natuurlijk zo dat depressie makkelijk ontstaat door hopeloosheid en als je telkens niet stopt met dingen waarvan je jezelf had voorgenomen om te stoppen dan is dat iets om behoorlijk teleurgesteld van te raken, op den duur zelfs depressief van te raken. Verder hebben veel middelen natuurlijk ook een depressieve uitwerking op het brein omdat het uitgeput raakt door langdurige kater en/of voortdurend gedempt wordt door gebruik.
Als je kijkt naar de ‘bijwerkingen’ van veel middelen die worden gebruikt als ‘medicijn’ tegen depressie dan zie je dat bij vrijwel alle middelen “depressie” één van de bijwerkingen kan zijn.

Wist je dat de kans op suicide onder invloed bijna 15 keer zo groot is als wanneer iemand nuchter is?

Waarmee ik dus eigenlijk zeg: gebruik is niet zo’n geweldig medicijn (ook al voelt het op korte termijn aantrekkelijk), sterker nog: als je al depri bent is gebruik risicovol want de meest centrale klacht van depressie (geen zin meer in het leven hebben) leidt véél vaker tot suicide als mensen onder invloed zijn.
Mijn tip zou zijn:

Wat voor andere manieren zouden er zijn om aan depressie te werken? (leefstijl, praten etc.)

Daar wil ik het ook graag eens met je over hebben.


Als je hierover meer wilt weten, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Dit bericht werd geplaatst in @cetera en getagged , , , , door HansWest . Bookmark de permalink .

Over HansWest

Sinds ruim een kwart eeuw werkzaam als therapeut / supervisor. Gespecialiseerd in behandeling van controleverlies door verslavingen. Ik ben niet bezig met veroordeling van taboes. Ieder maakt de keuzes zoals hij/zij wil. Het draait erom dat we samen die keuzes zo maken dat je een gelukkig mens bent. Het is aan mij om daar helder en praktisch uitleg over te geven en je te helpen bij het zetten van stappen, het is aan jou om de stappen te zetten. Samenwerking staat voorop.

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.