Gecontroleerd Gebruik is als snowboarden! (…) #metafoor (01)

Part 01 Part 02 Part 03

Question:

Je bent één van die behandelaars die zegt dat soms gecontroleerd gebruik mogelijk is. Wat is dat voor onzin?

Answer:

praatmethans_snowboard-controle-gebruikJa, dat zeg ik inderdaad. Ook al is soms abstinentie eigenlijk makkelijker. Waar het om gaat is dat je jezelf ook echt moet richten op actief controleren en dat het niet zo veel zin heeft om passief te hopen dat het deze keer ‘goed gaat’.

soms is 100% abstinentie honderd keer makkelijker dan 99%

Ik gebruik het snowboarden daarbij vaak als metafoor.


Gecontroleerd Gebruik is als snowboarden… (01)

Natuurlijk kan je naar Zwitserland rijden om daar met de kabelbaan omhoog te gaan en op het terras te blijven zitten… maar de meeste mensen ervaren toch echt meer levenskwaliteit als ze ook gaan snowboarden of skiën.

a ship is safest in the harbor… but that’s not what ships are built for…


85% is best een hoop

Van alle mensen die te veel drinken vind 15% de weg naar de reguliere verslavingszorg. Van die 15% haalt natuurlijk niet iedereen zonder vallen of stoten veilig het Talstation onderaan de berg. Er vallen doden en er draaien levens de vernieling in, dat is waar. Dat is zelfs niet te voorkomen, denk ik -in ieder geval niet zo lang we ons blijven richten op schijnveiligheid-. Als je levenslange abstinentie als maatstaf neemt dan zijn de resultaten van verslavingszorg ronduit schrikbarend. En als je levenskwaliteit als uitkomstmaat neemt dan zijn de uitkomsten best aardig voor de mensen die al ver waren weg gegleden in hun verslavingspatroon en dus weinig leven meer over hadden, maar voor de mensen die zich nog niet zo veel schade op de hals hebben herhaald is die fixatie op abstinentie vaak een belangrijke domper op hun levenskwaliteit.

Waarom een analogie met juist snowboarden? Omdat het gaat over glijden. En omdat het gaat over risico’s en spanning en ontspanning en fun. Omdat je met twee benen vast staat ope een klein plankje op een hele grote berg waar jij met jouw acties de route op bepaalt. Omdat iedereen snapt dat je allemaal lessen moet leren, dat je eerst naar boven zult moeten klunen om te kunnen glijden.

Ook van de mensen die behandelingen krijgen glijdt het grootste deel nog wel eens uit maar -misschien na een paar lelijke klappers op de zwarte Buckelpiste– een behoorlijk percentage besluit om het snowboard aan de wilgen te hangen en over te stappen op een andere sport die minder risico’s met zich mee brengt. Abstinent van skiplezier is er ook heel veel plezier te beleven als je tenminste weet hoe je plezier moet maken.

Maar wat gebeurt er in die 85% die géén reguliere behandeling krijgen?
Het antwoord is: ook daar sneuvelen polsen, hersenen, zelfs levens maar ze gaan ècht niet allemaal dood. Ook in die groep vinden mensen namelijk hun eigen weg naar abstinentie en naar een leven dat zonder skies of snowboard interessant genoeg is om niet de hele tijd alleen maar terug naar wintersport te verlangen.
Maar wat moeten we nou denken van die die grote groep (en dat is méér dan de helft van de totale groep van overmatig gebruikers) die wel leert skiën of snowboarden? Hadden die misschien met andere aanpak?


Leren snowboarden

Begrijp me goed. Ik was ook spuug-eigenwijs toen ik leerde skiën. Dat heeft me dan ook allemaal onhandige maniertjes aan geleerd waardoor ik nooit echt lekker heb leren skiën (en het heeft me trouwens ook een meniscus gekost in m’n knie). Met snowboarden heb ik dat anders aangepakt waardoor ik met veel meer plezier heb leren boarden 🙂

Er zijn verschillen maar er zijn ook overeenkomsten. Je kunt beslissen dat je nooit meer wilt glijden zodat je minder kans maakt op uitglijders. Je kunt ook beslissen -nadat je een paar keer lelijk op je gezicht bent gegaan- dat je niet leert om goed  te boarden door je alleen maar onbeheerst weg te glijden. Je beseft dat je techniek nodig hebt.
Dus je doet eens gek: je neemt les!
… en dat maakt uit!!!


Samenvatting Deel 01

Ons brein wordt beter in de dingen die we oefenen. Wanneer wij onze hulpeloosheid oefenen dan worden we daar beter in, wanneer we ons leren richten op het terugvinden van controle dan is dat wat we kunnen verbeteren en versterken. Nee, dat betekent niet altijd alleen maar gebruiken en terugvallen. Dat is juist afwezigheid van controle, dat was wel genoeg geoefend door de meesten.
Het betekent vaak niet eens altijd dat er gebruikt moet worden. Voordat je begint met snowboarden ben vaak best een tijd met voorbereidende oefeningen bezig. Dat is hier niet anders.

<<< door naar Deel 02* <<<
>>> door naar Deel 03* >>>

Part 01 Part 02 Part 03

Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.