Gecombineerd gebruik van middelen in de lift

PraatmetHans_comazuipenCannabis begint het te winnen van zwaar drinken, zegt het CBS. Nou is dat natuurlijk het vergelijken van appelen met peren en als je zou moeten kiezen tussen de twee dan mag je jezelf in de handjes knijpen als je kind blowt in plaats van zwaar drinkt. Misschien welk eens iets om het eens over te hebben met de kids. Waarom dat aantrekkelijk is, waarom slank zijn belangrijker is dan de kans op ziekte en hoesten in de morgen. Waarom stoer zijn wezenlijker is dan goed kunnen proeven en ruiken… Ik weet het niet.
Maar ik vind het wel een beetje zorgelijk want het egt iets over onze maatschappij.
Begrijp me goed, ik was destijds ook één van de jongeren die toen der tijd het gemiddelde van het gebruik omhoog haalde, maar ik vraag me wel af wat er nu aan het gebeuren is.
Heeft het te maken met stress en prestatiedruk? Heeft het te maken met de naijl effecten van crisis? Heeft het te maken met het politiek klimaat dat de kiezer steeds minder serieus neemt? Zijn er dingen veranderd in het school systeem?


Trends

Bron: Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor CBS i.s.m. RIVM en Trimbos-instituutHet gecombineerd gebruik van middelen is fors aan het stijgen, en zeker onder jongvolwassenen. Onder de 25 zijn er bijna anderhalf zo veel mensen die roken als mensen boven de 25… en dat geld ook voor drinken.
Maar cannabis is zonder meer populair en normaal aan het worden. Dat gebeurd onder de 25 jaar vier tot vijf keer zo veel als boven de 25 jaar.
En wat ik zeg: als die stijging onder cannabis nou gepaard ging met een daling van het drinken en roken… maar dat is niet het geval.

Middelen gebruik dat clustert ook door een leefstijl. Maar ook daar zijn leeftijds verschillen: onder jongvolwassenen (jonger dan 25 jaar) is 5% is zware roker of drinker met gebruik van cannabis, dat is slechts 1% boven de 25 jaar.


Onderzoek

Voor een deel is het onderzoek ook een beetje nikszeggend. Dat blowers vaker roken… die hadden we zo ook wel kunnen verzinnen. Sterker nog, een groot aantal mensen merkt dat ze ook zullen moeten stoppen met roken als ze willen stoppen met blowen of dat ze moeten stoppen met blowen als je wilt stoppen met roken. Het roken als motorische beweging en de sterke verslaving van nicotine in de blowtjes (meestal), die maakt dat roken en blowen sterk gelinkt zijn in het brein.
En verder lijkt het er ook steeds meer op dat nicotine de epigenetische eigenschappen van de verslavings-genen een beetje ‘los schudt en klaar maakt voor gebruik voor verslaving aan andere middelen’. Nicotine roken lijkt andere verslavingen immers te versterken.


Maar wat zegt dat?

Maar als gezegd: ik ben inderdaad zoals altijd rond verslaving en afhankelijkheid veel meer geïnteresseerd in het waarom. De onderliggende redenen. Is het deze tijd hopelozer dat het voor jongvolwassenen alleen maar uit te houden is met wat chemicaliën? Als ik kijk naar de agenda’s van mensen en de eisen die gesteld worden, is dat iets wat gebruik in de hand werkt? Of is er een gebrek aan toekomstperspectief of een limitatie van het gevoelsleven? Stress, expressie beperking en hopeloosheid zijn immers vaak sterke indicatoren.

Maar zowel in dit onderzoek als in deze post zijn niet zoveel antwoorden. Het is alleen maar trendonderzoek… Maar misschien is het wel aanleiding tot vragen om het eens over te hebben met jouw kinderen. Niet op een veroordelende manier maar gewoon: “goh waarom denk jij dat dat zo is de laatste jaren?” en “Hoe vind jij dat jij daar mee om gaat?” dat soort gesprekken zonder gelijk allerhande oordelen er achter aan kunnen je op de hoogte brengen van de tijd waarin jouw kind leeft.

Lees ook: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/04/jongvolwassenen-roken-drinken-en-blowen-meer-dan-25-plussers


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.