Gecontroleerd Gebruik is als snowboarden! (…) #metafoor (03)

Part 01 Part 02 Part 03

Gecontroleerd Gebruik is als snowboarden… (03)

praatmethans_snowboard-controle-gebruik
Dit is het derde deel van een stuk over de vergelijking tussen snowboarden en gecontroleerd gebruik bij afhankelijkheid of zelfs verslaving.
Omdat het bij snowboarden net is als bij een verslaving. Het moment dat je niet op staat te letten dan klap je om. Nee, je hoeft neit de hele tijd paranoia bezig te zijn met vallen. Maar het blijft wel belangrijk je bewust te zijn van het kans dat je kan vallen.


Awareness and Attention

Iedere snowboarder zal je vertellen dat het een constante aandacht vraagt om op je board te blijven staan. Dat het duidelijkheid vraagt hoe je de voorkant van de board in de sneeuw drukt en dat je richting bepaald moet hebben. Want anders ga je ongecontroleerd alle kanten op. En met name als je achter de feiten aan begint te lopen en je angstig achterover gaat hangen op je board… dan draait het board als vanzelf in de richting van het dal en komt het in een versnelling terecht waardoor je alleen maar angstiger wordt… en crashen onvermijdelijk.
Hoe meer je passief achterover hangt bij een verhoogde kans op terugval, hoe groter de kans op uitglijden. Juist dat moment dat je bij jezelf zegt “hé! ik ga er voor!” dat is het moment dat je de controle weer veel makkelijker terugpakt en laat gebeuren wat jij wilt.


Crash control

En natuurlijk gaat deze vergelijking aan allerlei kanten mank:

  1. De zin in snowboarden heeft veel minder die honger naar het middel, dat gevoel van noodzakelijkheid als de craving die je voelt bij middelen afhankelijkheid.
  2. Je kunt wel het hele jaar door gebruiken maar je kunt niet het hele jaar door skiën.
  3. In die zin is de kans om te sterven aanzienlijk kleiner door skiën dan door gebruik van verslavende middelen.
  4. Snowboarden doe je alleen in de vakantie en leven dat doe je een heel leven.
  5. Wintersport is over het algemeen goed voor de binding in het gezin, terwijl gebruik dat eigenlijk maar heel zelden is. Sterker nog: het leed veroorzaakt door wintersport is onvergelijkbaar veel kleiner dan het leed dat ontstaat door verslavingen.

Als je jezelf er van bewust wordt dat je snelheid te groot aan het worden is en je dreigt te gaan crashen dan zijn er niet zoveel opties over. Een dreigende crash beperkt je vrijheid… Maar ja, een val beperkt je bewegingsvrijheid nog veel meer!

Je kunt kiezen voor een flauwe bocht naar omhoog waardoor je de snelheid verliest zodat bochtjes weer makkelijker worden (daar moet je dan wel de ruimte voor hebben van een brede blauwe piste)
Je kunt een ‘grind’ gebruiken om te stoppen (je board hard met de kanten dwars op de richting waarin je glijdt in de sneeuw persen, zodat je hard tot stilstand komt). Of je kunt kiezen voor “textiele remming” door basically in volle vaart op je kont te gaan zitten: beter een gecontroleerde uitglijder dan een ongecontroleerde Stürz.

Wanneer ik als snowboard leraar ga zeggen dat je het nooit zult leren dan is dat ook zo! Dat is een self fulfilling prophecy. Daarom ben ik het er ook niet mee eens als mensen uit de 12-step stellen dat je machteloos bent. Laat ik heel helder zijn:er ontstaat een steeds groter kans op controle verlies, dat moge duidelijk zijn. Maar dat wil niet zeggen dat je machteloos begint!

De één is ook meer bereid om iets te doen voor het behoud van controle dan een ander. De één is ook meer bereid om onder ogen te zien dat er een wezenlijk verschil is tussen echt kunnen snowboarden en toevallig het dal inglijden. Net zoals je goed kunt leren voelen dat er verschil is tussen “zin hebben in” en “nodig hebben” , tussen “lekker” en “noodzaak”, tussen “willen gebruiken” en “moeten gebruiken”. Dat is ongeveer even verantwoord als iemand die weigert om te erkennen dat er een verschil is tussen blauwe en zwarte pistes. Het moment waarop je merkt dat je snelheid dusdanig wordt dat je controle verliest, dat is het moment om over je eigen schaduw te springen en controle te pakken. Dan merk je dat je achteruit wilt gaan hangen en de angst voor controle verlies wilt laten bepalen wat er gebeurt. Maar je weet dat juist dit het moment is om het initiatief te pakken, jezelf in een nieuwe versnelling te schoppen en de controle over je glijbeweging terug te pakken en je board weer richting te geven.


Back to addiction

Natuurlijk zijn er grote verschillen in de mate waarin mensen craving hebben of niet. En iedereen begrijpt dat de cumulatieve hoeveelheid die gebruikt is over een leven een rol speelt. Net zoals overigens de genetische gevoeligheid bepalend is. Natuurlijk bestaat er ook een groot verschil in kickbehoefte. En ook al maskeert kickbehoefte soms onderliggende pijn, het is echt onzin om alle kick-gerichtheid en alle hedonie maar te reduceren tot ‘pathologie’.
Het is ook onzin om de relatie met emotionele behoeften onder de tafel te schuiven. Het is heel duidelijk dat mensen met meer emotionele bagage of mensen met minder zelfwaardering een grotere kans hebben op controleverlies bij middelengebruik.
Alle serieuze behandelaars van verslavingen herkenen het optel effect van mini-beslissingen,  die maken dat je op een plek terecht komt waar er geen beslissingen meer mogelijk zijn. Iedere partner van een mens die kampt met levenskunst en middelengebruik die herkent dat je soms al dagen tevoren een uitglijder hebt zien aankomen. Stel dat je wat meer samen zou kunnen gaan boarden en dat je niet de enige hoeft te voelen die de verantwoordelijkheid heeft voor de route.

Wèl snowboarden is zó veel méér dan “niet vallen”…

https://hanswest.wordpress.com/2017/02/02/gecontroleerd-gebruik-is-als-snowboarden-metafoor-02/<<&lt; terug naar Deel 02* <<<

Part 01<<< terug naar Deel 01* <<<

Part 01 Part 02 Part 03


Als je hierover meer wilt weten of als je het hier wat uitgebreidere over wilt hebben met me, laat het me even weten:

cupofteacupofcoffee

…als je eens (eventueel anoniem) wilt praten
bij een kopje thee of koffie?..
dat kan!*


Zelf aan de slag?: Praat eens met Hans .. *klik hier*
Of -als gezegd- drink eerst eens samen met Hans een kopje koffie* om je te informeren?

• Zie FAQ’s •

Gratis en zonder verplichtingen
zelfs geen emailadres als je niet wilt 🙂

PraatmetHans.nl

Last van verslaving? PraatmetHans .nl

Geef hier jouw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.